Rakouský ministr jmenoval bývalou zajatkyni IS na místo vyslankyně

21. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz jmenoval mladou jezídskou ženu, kterou "islámský stát" uvrhl do postavení sexuální otrokyně, velvyslankyní dobré vůle při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).


Kurz se s třiadvacetiletou Nadiou Murad setkal na summitu OSN o uprchlících v New Yorku. Prohlásil, že na něj udělala dojem osobnost mladé ženy, a že byl šokován tím, co musela prožít.

Nadia Murad se narodila v Iráku ve vesnici, kde křesťané a muslimové žiji v harmonii jako sousedé. V srpnu 2014 na obec zaútočil IS a zahájil genocidní kampaň proti Jezídům - jedné z nejstarších menšin v Iráku.

Šest Nadiiných bratrů bylo namístě popraveno. Ona a dvě sestry byly zajaty spolu s tisíci dalších Jezídek a drženy IS jako sexuální otrokyně. Nadia byla denně znásilňována a mučena - a když ji chytili při pokusu o útěk, vážně ji zbili. Nakonec se jí podařilo uniknout a dostat se do Německa.

Mezitím byla nominována na Nobelovu cenu míru za práci, kterou vykonala ve prospěch obětí genocidy, masových krutostí a obchodu s lidmi. Byla jmenována velvyslankyní dobré vůle pro důstojnost osob, které přežily obchod s lidmi.

Rakousko v příštím roce přebírá předsednictví OBSE a ministr Kurz prohlásil, že se zaměří na prevenci radikalizace a zastavení násilí na ženách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5899

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016