Německá vláda se obává před volbami hackerských útoků z Ruska

23. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Vysocí němečtí politikové dostali několik emailů obsahujících spyware. Německá vláda se obává, že se politikové před volbami příští rok stanou terčem hackerských útoků

V období od 15. do 24. srpna dostali tito politikové emaily, které údajně pocházely z ústředí NATO. Součástí emailů bylo spyware.

Podobnému útoku byl německý parlament vystaven už v roce 2015. Tehdy předstíral odesílatel mailů, že píše z ústředí OSN. Hackerům se tehdy podařilo získat hesla a administrátorský přístup k celé počítačové síti německého parlamentu. Experti se domnívají, že hackerský útok v roce 2015 přišel z Ruska a jsou přesvědčeni, že i nynější útok je ruský. Jde o něco podobného, jako když se stala terčem hackerských útoků v předvolební kampani v USA Hillary Clintonová a Demokratická strana.

Německé úřady se obávají, že pachatelé zamýšlejí manipulovat veřejné mínění před německými volbami v roce 2017. Těsně před volbami by mohly být zveřejněny nějaké důvěrné informace, ukradené z počítačů politiků, a změnit náladu veřejnosti, tak, jak se to stalo v USA, kde Wikileaks nedávno zveřejnily tisíce emailů Demokratické strany, které jim předal hacker. Z mailů vyšlo najevo, že Demokratická strana blokovala kandidáta Bernieho Sanderse a dávala přednost Hillary Clintonové.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
5191

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2016