Putin "používá hrozby jaderného zúčtování" s pobaltskými státy

2. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Ruský prezident hrozí "jaderným zúčtováním" s pobaltskými státy ve snaze přinutit NATO stáhnout se od ruské hranice. Vyplývá to z poznámek z tajného jednání mezi ruskými a americkými vojáky.

Západní bezpečnostní představitelé se obávají, že Kreml zahajuje sérii "destabilizujících akcí" v Estonsku, Lotyšsku a Litvě, které budou představovat přímou výzvu závazku společné obrany v rámci NATO.

Tato výzva může zahrnovat také občanské nepokoje za účasti místních etnických Rusů nebo kybernatické útoky, které by Moskva popřela.

Ruští bezpečnostní představitelé ale v březnu varovali, že Putin je připraven použít celé spektrum prostředků kvůli Pobaltí, od nevojenských až po jaderné. Vyplývá to ze záznamů z ruskoamerických jednání, které získal list The Times.

Ruští generálové na setkání v Německu byli instruováni ministrem zahraničí Lavrovem a jejich misi schválil Putin. Jedním z "argumentů" byla hrozba jadernou válkou.

List Independent dále uvedl, že hrozba má podobu trzení o obraně anexe Krymu jadernými zbraněmi a také varování, že "stejné podmínky", za nichž Moskva provedla vojenskou akci na Ukrajině, existují v pobaltských státech, které jsou všechny členy NATO, pokud tam NATO rozmístí větší síly.

Generálové také americké straně sdělili, že pokud NATO dodá zbraně Ukrajině, bude to považováno za "další neoprávněný zásah NATO na ruských hranicích" a "ruský lid bude požadovat energickou odpověď".

Rusko doufá, že v Pobaltí postupně získá místní ruské obyvatelstvo na svou stranu bez toho, aby NATO poskytlo důvod umístit zde jednotky, uvádí dokument.

Pokud NATO zareaguje, udělá to z něj podle ruské strany "potenciálního spoluagresora proti rusky hovořícím menšinám v pobaltských státech", což by znamenalo situaci "pro Spojené státy potenciálně nebezpečnější než na Ukrajině".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13799

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015