Kdo šíří proruskou propagandu

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Na Britských listech se od začátku ukrajinské krize několikrát objevilo téma šíření proruské propagandy. V našem mediálním prostoru byly v poslední době vytvořeny i seznamy periodik a webů šířících proputinovskou propagandu, např. ZDE, píše čtenář Daniel Šatra.

K tomuto tématu novinář Jan Macháček uvádí: "Na druhou stranu – když se člověk podívá na českou politiku, do médií a na sociální sítě, získá neodvratný dojem, že ruská dezinformace a propaganda dopadají na úrodnou půdu právě u nás a patrně i leckde jinde ve střední Evropě, především na Slovensku a v Maďarsku." Zdroj: ZDE

Bohužel málokdo je v české debatě schopen racionální anylýzy, tím méně ideologicky předpojatý Jan Macháček. Což třeba spatřovat úspěch ruské propagandy v jednostranných a tendenčních komentářích českých "publicistů" jako jsou Tomáš Klvaňa ZDE

, ex velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář ZDE a například Martin Fendrych ZDE

Právě slova těchto a dalších "dělníků demokracie" jsou spolu s tíživou ekonomickou situací nejméně 20 % české populace, absencí právního státu a fungováním parazitního exekučního průmyslu živnou půdou pro výše uvedené Macháčkovo postesknutí. Přestože název jeho článku je "Jak čelit ruské propagandě", smysluplnou odpověd´ vrchní analytik Babišových novin ani nehledá. Proč taky? Vždyť každý, kdo se kriticky vyjádří k zahraniční politice USA, je milovník Putina, schvaluje vraždu M. Horákové a neváží si svobody. Toto se koneckonců často dozvíte od vlastních přátel a známých, doposud se řadících k tzv. střední třídě. Tito lidé své politické názory utváří na základě pasivní konzumace mainstreamových médií, o to více militantně vás poučí o skutečné pravdě.

Korunu současné debatě o geopolitice dnes nasadil Jiří Pehe svým komentářem "Proč je lepší mýlit se s USA než mít pravdu s Ruskem". Nepřímo se tam dozvíte, že 1,3 milionu mrtvých v důsledku invazí USA a NATO od roku 2001 je pouhou kosmetickou vadou zahraniční politiky Spojených států.

Pozn. JČ: Vážným problémem české vnitřní politiky je, že černobílé "buď - anebo", které prosazují česká média, prostě neexistuje. Neexistují dobrotivé Spojené státy, které automaticky znamenají zlé Rusko, nebo zlé Spojené státy, které automaticky znamenají dobrotivé Rusko. Česko se musí mít na pozoru před oběma velmocemi, protože to prostě jsou velmoci.

0
Vytisknout
11120

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015