Na saúdsko-jemenské hranici propukly těžké boje

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Saúdské jednotky v úterý bojovaly s oddíly šíitských Húsiů na společné hranici. Šlo zatím o nejtěžší boje od počátku Saúdy vedené ofenzívy zahájené minulý týden. Ministr zahraničí vlády vytlačené z hlavního města Rijád Jasín mezitím vyzval k neprodlené pozemní intervenci arabských armád.

Saúdská Arábie vede od čtvrtka koalici arabských států, která zahájila leteckou ofenzívu proti převážně šíitskému kmenu Húsiů. Ti se stali v občanské válce nejsilnější frakcí a vloni obsadili hlavní město.

Saúdové tvrdí, že jejich cílem je vrátit k moci svrženého prezidenta, který zemi opustil minulý týden. Húsiové jsou spojenci regionálního protivníka Saúdské Arábie, Íránu. Podporují je navíc armádní jednotky věrné bývalému prezidentovi Sálihovi, kterého před třemi lety svrhly demonstrace v rámci "Arabského jara".

Obyvatelé a kmenové zdroje v severním Jemenu hlásí palbu z děl a raketometů podél hranice se Saúdskou Arábií. Bylo slyšet výbuchy a těžkou palbu a nad hlavami létaly saúdské vrtulníky.

Na jihu u přístavu Aden Húsiové a jejich spojenci obnovili útok přerušený po prvních náletech a hrozí obsazením poslední zbylé bašty sil věrných svrženému prezidentovi.

Při ostřelování pozic loajalistů u Adenu zahynulo nejméně 36 lidí. Koaliční letadla bombardovala pozice Húsiů nedaleko letiště.

Déle na západ Húsiové obsadili pobřežní vojenskou základnu kontrolující úžinu Báb-al-Mandab, když jim vojáci 17. obrněné divize otevřeli bránu. Úžina kontroluje přepravní trasu mezi Rudým mořem, Adenským zálivem a Arabským mořem. Jd eo vitálně důležitou trasu, po níž je dopravovááno denně 3 miliony barelů ropy denně do Evropy, Asie a USA.

Saúdské úřady tvrdí, že shromáždily jednotky podél hranice v rámci příprav na ofenzívu, ale nemají žádný harmonogram jejich vyslání na jemenské území. Pákistán prohlásil, že také vyšle jednotky. Podle vyjádření saúdských velitelů se s pozemní operací nutně nepočítá, "pokud bude možné dosáhnout cílů jinými prostředky".

Írán naznačil, že by obě země mohly v jemenu "spolupracovat", avšak saúdská strana hodlá údajně pokračovat v intervenci "až do obnovení bezpečnosti a jednoty" v Jemenu.

Mezinárodní Červený kříž oznámil, že jednomu z jeho letadel bylo zbráněno v doručení zdravotnických zásob do Saná, a vyzval k "neprodlenému odstranění" překážek pro svou činnost a umožnění bezpečné práce humanitárních pracovníků.

Amnesty International oznámila, že v ulicích města Ibb v důsledku saúdských náletů uhořelo nejméně šest civilistů, včetně čtyř dětí. Podle UNICEF za poslední týden zahynulo nejméně 62 dětí a 30 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8747

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015