Británie "se obává argentinského útoku" na Falklandech

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Britští bezpečnostní představitelé byli informováni, že Argentina může v nejbližších měsících znova provést výsadek na Falklandských ostrovech, jako počátkem 80. let.

Nedostatek dopravních vrtulníků vyvolává obavy, že by malé britské síly zde přítomné mohly skončit v obklíčení a nedokázaly reagovat na argentinský nájezd.

Varování se objevilo pár dní poté, co ruský prezident Vladimir Putin odsouhlasil pronájem dvanácti dálkových bombardérů Su-24 Argentině. Rusové je dopravili za Atlantik výměnou za hovězí a pšenici. Obchod jim umožnil obejít snakce EU kvůli Ukrajině.

Argentina v posledních letech vystupňovala rétoriku ohledně Falklandských ostrovů v rámci snahy odvést pozornost od stavu ekonomiky a v posledních měsících rovněž od skandálu prezidentky Kirchnerové spojeného s obviněním v kauze terorismu. Hlavní vyšetřovatel případu byl nalezen mrtvý.

Zdroj ve Whitehallu sdělil listu Sunday Mirror, že Kirchnerová v nadcházející předvolební kampani patrně ještě zesílí agresivitu vůči Británii. Proto Britové zvažují, že vyslání vrtulníků plánované na příští rok urychlí.

Argentinské volby se konají v říjnu a britská strana má za to, že bude vláda usilovat o propagandistický úspěch.

Argentina a Británie svedly válku o malé souostroví Falklandy v roce 1982. Británii čtyřiasedmsátidenní boje stály životy 255 vojáků, Argentinci ztratili 655 mrtvých.

Britská vláda hodlá v příštích deseti letech vynaložit na posílení obrany Falkland 280 milionů liber. Ministr obrany Michael Fallon chce počátkem příštího roku vyslat na ostrovy dva dopravní vrtulníky Chinook a posílit posádku o 150 vojáků, čtyři stíhačky Typhoon a hlídkovou loď.

Podle britských velitelů skutečné nebezpečí nepředstavují ruské bombardéry, ale nájezd argentinských sil zvláštního určení s cílem obsadit jeden z ostrovů. Bez vrtulníků by bylo velmi obtížné tomu zabránit a Argentinci to vědí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9372

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015