V nahrávce telefonátu spojené se sestřelením letu MH17 byl identifikován vysoký ruský důstojník v záloze

2. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Jednou z osob, které mohly být zapojeny do sestřelení letu MH17, je podle kanceláře nizozemského prokurátora bývalý vysoký důstojník ruské rozvědky. Vyplývá to z nahrávek telefonátů, které má úřad k dispozici.

Jde o první známku toho, že prokuratura uvažuje o možném zapojení (bývalého) příslušníka ruských bezpečnostních složek.

V pondělí prokuratura publikovala nahrávky čtyř telefonních rozhovorů z období kolem katastrofy. Pocházejí od ukrajinské služby SBU a prokurátor Fred Westerbeke je označil za "autentické nahrávky", jež byly "skrz naskrz analyzovány".

Jedna z nahrávek má zachycovat hlas bývalého ruského zpravodajského důstojníka jménem Sergej Nikolajevič Petrovskij, který v minulosti pracoval pro službu GRU. Sám tvrdí, že byl v dubnu 2014 uvolněn z armády v hodnosti generálmajora. Bezprostředně poté se zapojil do bojů na Donbase.

V době katastrofy byl Petrovskij zpravodajským důstojníkem a zástupcem velitele "separatistů" Igora Strelkova v Doněcku.

Z nahrávky vyplývá, že Petrovskij by mohl být klíčovou postavou probíhajícího vyšetřování. Podle nahrávek zajistil transport systému Buk do Doněcka a odsud na frontu.

Rusko tvrdí, že nahrávky získané z ukrajinské veřejné telefonní sítě jsou "porušené" a že má důkazy o sestřelení MH17 ukrajinským letadlem. Generální prokurátor Fred Westerbeke má brzy odletět do Ruska seznámit se s údajnými důkazy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7388

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015