Proč o tom česká média celou dobu mlčela

Americký vojenský konvoj převáží komponenty jaderných zbraní

1. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Americký vojenský konvoj nebyl zdaleka jen přesunem armádní jednotky z vojenského cvičení, ani pouhou marketingovou kampaní NATO. Podle nejnovějších zpráv je cílem transportu dopravit do Německa komponenty jaderných zbraní, jejichž údržbu si Ruská federace tajně objednala u jedné ze specializovaných amerických firem. Vyplývá to z korespondence, která omylem unikla z českého ministerstva obrany. 

Informace unikla poté, kdy zprávu, kterou ministr Stropnický obdržel, místo armádním generálům rozeslal divadelníkům. "Pořád si ty dvě skupiny pletu," přiznal se ministr Britským listům a tvrdil, že si právě "sype uran na hlavu". Odmítl však spekulace, že by odstoupil, prý se potom  musí akorát osprchovat. Podle Stropnického je to zcela běžná politická praxe, jen je prý důležité "použít ten správný šampón".

Jak dále vyplývá z uniklé komunikace, včerejší údajný dar kamionu piva americkým vojákům byl dopředu plánovanou součástí celé akce. Šlo o náklad uranu pocházejícího z neznámých zdrojů. "Bylo to nesmírně náročné, nalahvovat to do standardních obalů," přiznává ředitel plzeňského pivovaru, který dostal zakázku od české armády bez výběrového řízení. "Něco takového se neodmítá," vysvětluje manažer postoj vedení firmy k faktu, že práce na balení uranu vystavila zaměstnance vysoce nebezpečnému riziku ozáření. Všichni pracovníci, kteří se na přípravě zakázky pro českou armádu podíleli, dostanou od zaměstnavatele dva dny dovolené navíc a balení piv, aby si údajně "po té fušce trochu propláchli játra".

Britské listy se snažily získat i vyjádření prezidenta republiky. Mluvčí Ovčáček nejprve jakékoliv vyjádření odmítal s tím, že "prezident šel jako obvykle ráno běhat a nevrátí se dříve než si dá svých 15 kilometrů". Pod nátlakem ale připustil, že Miloš Zeman sedí jako obvykle už od brzkého rána v nálevně U Kocoura v Nerudově ulici. Na přímý dotaz však prezident Zeman odvětil, že "ho to v podstatě vůbec nezajímá, protože pije jedině Budvar a ne nějaké plzeňské chcanky". 

Britské listy se snažily zjistit, jaký postoj k celé věci zaujala další česká média. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery potvrdil, že týdeník zprávu obdržel, ale že ani po několikahodinové redakční poradě nevěděli, jak s ní naložit. "Vážně nám Václav Havel chybí více, než jsme si vůbec dokázali představit," odvětil překvapivě na přímý dotaz, proč Respekt informaci nezveřejnil.

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl si nemyslí, že by to byla jakkoliv podstatná zpráva. "Helejte se člověče, jak říkal můj dobrej kámoš Čtvrtníček, bolševik zase dostal na prdel a to je to hlavní." Prozradil také, že zítřejší titulní straně deníku bude dominovat velké Vodňanské kuře. Redakce Lidových novin reagovala pouze krátce v tom smyslu, že se jich to netýká a že vydání je stejně sestavováno z toho, co vyšlo v MF Dnes předchozího dne. 

Šéfredaktor Hospodářských novin Martin Jašminský má dokonce názor. Domnívá se v prvé řadě, že zakázka na zabalení obohaceného uranu je "velkým vítězstvím české ekonomiky" a že dokazuje trend rozvíjejících se průmyslových inovací. Námitku, že šlo jen o lahvování a tedy ekvivalent montáže, bere jako irelevantní, protože prezident Svazu průmyslu mu v telefonickém rozhovoru sdělil, že to tak není.

Pavel Šafr, novinář, agitátor a organizátor happeningu Vítáme osvoboditele, zůstal rozčarován. "Nedali mi ani odznáček," prohlásil v slzách poté, co osobně objal všechny členy americké jednotky. Přiznal se také, že omylem otevřel jednu z lahví, o které se domníval, že v ní bude pivo. "Byl to nějaký žlutý prášek, ale stejně jsem si líznul," sdělil Britským listům s neskrývanou hrdostí.

0
Vytisknout
21857

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015