Ukrajinské vyšetřování střetů v Kyjevě "nebylo nezávislé"

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Ukrajinské vyšetřování protestů, které vedly r. 2014 k vyhnání prezidenta Viktora Janukovyče, neodpovídá požadavkům konvence o lidských právech, konstatuje mezinárodní analýza.

Mezinárodní analýza zjistila, že ukrajinské vyšetřování násilných střetů v Kyjevě během protestů na tzv. euromajdanu v letech 2013-14, kdy zahynula celá řada osob, nepohnalo k odpovědnosti činitele ukrajinské policie a armády.

Zpráva mezinárodního poradního výboru, sponsorovaného Radou Evropy, konstatuje, že vyšetřování euromajdanských demonstrací, které vedly v únoru 2014 k vyhnání prezidenta Viktora Janukovyče, nesplnilo podmínky Evropské konvence pro lidská práva. Ukrajinskému vyšetřování "chyběla praktická nezávislost", protože v mnoha případech policie prostě dostala úkol vyšetřit sama sebe.

Britský právník a bývalé předseda Evropského soudu Nicolas Bratza, který stál v čele mezinárodního poradního výboru, řekl v úterý novinářům v Kyjevě: "Zejména ministerstvo vnitra dostalo vyšetřovací roli při vyšetřování zločinů, které bezpochyby spáchali příslušníci bezpečnostních jednotek."

Násilí proti demonstrantům na euromajdanu bylo klíčovým okamžikem při vzniku nové prozápadní vlády.

Bylo usmrceno asi 78-92 demonstrantů a více než 1000 lidí bylo zraněno. Usmrceno bylo také 13 příslušníků bezpečnostních jednotek a asi 900 jich bylo zraněno, uvádí zpráva.

Policie se pokoušela brutálně rozbít demonstraci na náměstí Majdanu nezávislosti mnohokrát od listopadu 2013 do února 2014.

Zároveň vyvolali některé konflikty násilní nacionalisté a z fotografií a pohovorů se svědky vyplývá, že nejméně dva demonstranti 20 února stříleli na policii. V ten den bylo usmrceno 50 demonstrantů a tři policisté. Ruská média tvrdí, že ostřelovači byli najati opozicí nebo západními výzvědnými službami a cílem bylo vyvolat Janukovyčův pád.

Ukrajinské vyšetřování, jehož cílem bylo nalézt viníky vražd na euromajdanu, bylo zkouškou nové kyjevské vlády, která má problémy s prováděním politických a hospodářských reforem, které vyžadují západní věřitelé.

Nová analýza poukazuje na to, že se v Kyjevě dosud nepodařilo vykořenit to, co Bratza charakterizoval jako "velmi reálný problém beztrestnosti a absence nutnosti se zodpovídat ze svých činů, které se týkají příslušníků ukrajinských bezpečnostních jednotek".

Vyšetřovatelé násilí na euromajdanu čelí obrovským překážkám, uvedl mezinárodní panel. Barikády, zasažené kulkami, byly odstraněny a zbraně a dokumenty, dokazující účast pořádkové policie na střelbě proti demonstrantům zmizely. Policisté měli na sobě masky a neměli žádné identifikační značení. Mnoho příslušníků bezpečnostních jednotek uprchlo do Ruska, které nereaguje na žádosti o jejich vydání.

Analýza však také objevila celou řadu problémů, které s tím nemají nic společného. V jednom případě řešili úkol nalézt dokumenty o rozdávání zbraní policistům ke střelbě proti demonstrantům právě ti pracovníci ukrajinského ministerstva vnitra, kteří ty dokumenty vypracovávali.

Bratza uvedl, že jeho panel nyní začal zkoumat státní vyšetřování násilí v Oděse, k němuž došlo v květnu 2014, kde v odborářské budově zahynulo při požáru nejméně 40 osob, především proruských demonstrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8743

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015