Tance kolem tanků, jež tanky nejsou

1. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nevěcnost české veřejné debaty lze demonstrovat každou chvíli na tom, jak se často vůbec nedotýká konkrétního dění, ale odehrává se čistě ve světě subjektivních představ nějaké stranící skupiny - té potom zpravidla oponuje ještě vyhrocenější a nevěcnější protinázor opačného tábora, a tak dále v sestupné spirále k naprostému chaosu.

Iniciativa nazvaná Tanks? No thanks. (Tanky? Děkuji, nechci.) ZDE pracuje s představou, že americká armáda do České republiky vyslala tanky, a protestuje proti tomu. Tato představa se lavinovitě šíří, opakují ji různí uživatelé sociálních sítí bijící na poplach, že v Česku jsou americké tanky, přebírají ji ale i kritičtěji zaměřené příspěvky usilující o solidnější přístup ZDE, nemluvě samozřejmě o ruských propagandistických zdrojích ZDE. "Kvalitní" média ke zprávám tohoto typu pro jistotu sama iniciativně připojují fotografie tanků, například Parlamentní listy ZDE si vybraly zastaralý sovětský stroj T-55M2B. Česko americké tanky "křižují" ZDE, jde o "Americký obrněný konvoj tanků" ZDE (ta hrůza, kdyby přijel tankový konvoj neobrněný!), byly vynalezeny americké tanky Bradley ZDE, někteří už dokonce vědí, že Američané vyšlou do Evropy 800 tanků z celkem 900 kusů, které vůbec provozují ZDE ZDE ZDE.

Fakt, že Českou republikou projíždí kolona kolových obrněných transportérů Stryker ZDE a žádný tank, že americké tanky v Evropě nějaký čas vůbec nebyly, pak se jich vloni vrátilo 29 ZDE a celkem se nyní počítá s návratem 150 vozidel této kategorie ZDE - ale do České republiky nepřijedou - samozřejmě nehraje v debatě žádnou roli.

Skutečností je, že česká "alternativní" média co do nevěcnosti a nekvality vysoce překonávají nejen značně problematická média veřejnoprávní, která nepokrytě oslavují průjezd americké kolony, ale dokonce i ruské propagandistické zdroje, ze kterých namnoze čerpají. Původní hoaxy jsou řetězově přebírány a v průběhu procesu, kdy se je nikdo nenamáhá ověřit, dále amplifikovány. Tato média neinformují o událostech, ale ohromují čtenáře a vyvolávají emoce. Je to, stručně řečeno, velmi často jen "alternativní" bulvár. Dozvíte se z něj, co mainstreamová média nenapíšou, protože zde existuje ještě mnohem nižší laťka pro to, co jsou redakce ochotny publikovat.

Není možné vést veřejnou debatu tam, kde neexistuje shoda ani na nejzákladnějších faktech. Jestliže někdo vidí v České republice projíždět po místních silnicích americké tanky, třebaže většina silničních mostů má nosnost nižší než 50 tun a tank M1A2 SEP Abrams hmotnost 63 tun, žije v alternativním vesmíru a nelze se s ním dost dobře rozumně domlouvat na tom, co průjezd amerických vojáků eventuálně znamená nebo neznamená, pakliže stav světa nedokáže na jeho poznávací aparát vykonávat vůbec žádný vliv. Pavlačové drby ze třetí či čtvrté ruky mají pro tyto lidi dávno mnohem větší význam než skutečnost, kterou lze osahat vlastníma rukama. Politici pak po tlakem často velmi agresívních zastánců takových zaručených "pravd" vystrašeně uhýbají a nedokáží kvalifikovaně rozhodovat.

To mimo jiné znamená, že ani aprílovým žertíkům se letos tak docela nedaří. Česká společnost totiž přestává být schopna určit, co je ještě reálně možné a co jsou naproti tomu zaručené nesmysly.

0
Vytisknout
13164

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2015