Kritika Západu a jeho spojenců pražské novinářské kavárně dlouhodobě nevoní

Mrtví civilisté a děti v režii USA nevadí?

2. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Neustále v českém mediálním prostředí slýcháme o ruské agresi na Ukrajině, na nic dalšího nezbývá moc prostoru. Ona obsese jednou velmocí a jejích aktivit etablovaným komentátorům znemožňuje kriticky zohlednit destruktivní jednání západních zemí a jejich klientských států, neboť pro stromy nevidí les. Jestliže například Jiří Pehe považuje dopady zahraniční politiky USA v uplynulých letech maximálně za chyby, je něco špatně.

Sunnitská Saúdská Arábie a její arabští spojenci s americkou logistickou a zpravodajskou podporou v Jemenu vedle pozic vzbouřených šíitských Hútiů, majících s velkou pravděpodobností podporu Íránu, při několika náletech bombardovali i uprchlický tábor, mlékárnu a sklad s palivem, přičemž zde zahynuly desítky civilistů ZDE

Není vyloučena ani pozemní invaze, která by bezesporu způsobila obrovské ztráty na životech. Egyptská junta před několika dny přišla s nabídkou, že arabské koalici poskytne své vojáky. Týden trvající Saúdy vedená letecká ofenziva v Jemenu (probíhající mimochodem bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN) podle všeho nesplnila vytčené cíle, a to porazit povstalecké Hútie, ovládnout území na jihu klíčového města Aden, bývalého útočiště Hútii svrženého prezidenta Hadiho, jehož podporují Rijád a Washington, a dosadit ho znovu k moci. 

Řada pozorovatelů vnímá ozbrojený konflikt v této zemi jako válku v zastoupení mezi sunnitskou Saúdskou Arábií a šíitským Íránem, avšak jak rebelové, tak Teherán toto tvrzení odmítají. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al Hussein v úterý prohlásil, že „Jemen se nachází na pokraji naprostého kolapsu ZDE”. 

Lidskoprávní organizace hlásí, že blokáda vzdušného a námořního prostoru zabraňuje dodávkám humanitární pomoci pro obyčejné Jemence postižené válečným konfliktem, ohrožené jsou podle dalších zpráv pracovníků OSN zejména děti. Při náletech arabské koalice v čele s Rijádem a podporou Washingtonu přišlo dosud o život 62 dětí, čteme ve zprávě zveřejněné katarskou televizí Al Džazíra

Amnesty International obvinila Saúdy vedenou koalici arabských států z toho, že nehledí na ztráty na životech mezi civilisty. OSN kritizuje smrtící bombardování uprchlického tábora s tím, že jde o porušení mezinárodního práva. Mezinárodní kritika nešetří ani šíitské rebely, sunnitské milice, džihádisty z Islámského státu a další, kteří se střetávají v pozemních bojích. 

Hútíové podle Rijádu a jeho spojenců představují bezpečnostní hrozbu ve strategické oblasti, jež je významná pro mezinárodní námořní dopravu od Arabského moře až do Suezského průplavu, nicméně jsou to právě Hútiové, kteří bojují proti jemenské odnoži al-Káidy (AQAP), již chtějí Spojené státy eliminovat. 

 Spojené státy se přímo zapojily do válečných operací z celkem jednoduchého důvodu: v Jemenu po svržení proamerického a prosaúdského prezidenta Hadiho hútijskými bojovníky nastalo chaotické bezvládí, primární je proto pro Washington zachovat „stabilitu“ v této zemi; zbavit se jak AQAP, tak nepoddajných Hútiů. 

Toho však leteckými útoky, jak ukazují dosavadní svědectví, dosáhnout nelze – násilnosti se spíše vyhrotí a celý konflikt může být internacionalizován, před čímž v listu The Independent varuje odborník na Blízký východ Patrick Cockburn s tím, že arabská letecká kampaň ještě více prohloubí sunnitsko - šíitský svár a na tom mohou vydělat džihádisté z Islámského státu ZDE

 Rijád má navíc obrovský strach, že povstání šíitských Hútiů v Jemenu aktivizuje čtyři miliony Jemenců žijících v Saúdské Arábii; má obavy z vypuknutí šíitské rebelie na vlastním území. Tito lidé, jako na potvoru, žijí hojně v oblastech, kde se nacházejí rozsáhlá ropná pole. Destabilizace Saúdské Arábie zevnitř tedy není vůbec vyloučena. Kostky jsou vrženy. 

Co kdyby například Bělorusko s obdobnou podporou Ruska bombardovalo povstalecké cíle v Moldavsku? Rázem by se otevřely brány pekla a naplno dštila síra; takhle se zdůrazňování zločinů Kremlu ze strany českých komentátorů jeví jako bezzubé. 

Nevadí jim, že při náletech koordinovaných armádou Spojených států, kterou nyní řada lidí oslavuje pomalu jako osvoboditele z Putinových pařátů, umírají civilisté a desítky dětí; je jim ukradeno, že Saúdy vedená vzdušná kampaň není posvěcena Radou bezpečnosti OSN, ani je nepálí fakt, že tyto aktivity odsuzuje jak OSN, tak západní lidskoprávní organizace. 

Mají plná ústa „ruské agrese“ a mlčí tam, kde by měli hlasitě promluvit, jejich ideologicky motivovaná kritika Kremlu je proto v tomto světle naprosto irelevantní.

0
Vytisknout
12875

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015