Vítězství americké armády

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Obávám se, že Pavel Franta se v poznámce k reakci Jana Hučína na článek Daniela Veselého hrubě mýlí. Pavel Franta našel stejný průzkum veřejného mínění jako Daniel Veselý — ten byl sice publikován 27. března, ale jak správně upozorňuje Jan Hučín, datován je už do dnů 22. až 25. ledna (kdy byl vypracován pro Blesk). Průzkum agentury STEM/MARK citovaný Janem Hučínem byl publikován už 25. března, ale vypracován pro Českou televizi těsně předtím, 23. až 24. března, píše Jan Macháček.

Zpochybnit na něm lze manipulativní volbu otázky, když se výzkumníci ptali, zda respondentům americký vojenský konvoj vadí, a nabízeli možnosti „Vadí,‟ „Nevadí,‟ a „Je mi to jedno.‟ Jaký je rozdíl mezi „Nevadí,‟ a „Je mi to jedno,‟ a proč se neptali, zda respondenti průjezd konvoje Českem přímo podporují? Domnívám se, že možnost „Je mi to jedno,‟ má vyvolat dojem, že odpověď „Konvoj mi nevadí,‟ znamená „Podporuji konvoj,‟ a že ve skutečnosti lidí, kteří demonstrativní cestu amerických vojáků podporují, je mnohem méně než 80 %. Výzkumníci se zřejmě báli, že příznivců konvoje bude méně než jeho odpůrců; že se toho báli, ovšem neznamená, že to tak doopravdy je.

Příznivci „euroatlantické vazby‟ slaví.

Přestože ještě v sobotu odpoledne přišlo na Václavské náměstí odpůrců konvoje nejméně třikrát tolik co jeho příznivců, když američtí vojáci vstoupili na naše území, žádných odpůrců si přes jásající davy ani nevšimli.

Nesu na tom svůj díl viny, s hesly „Occupy Wall Street, not Europe,‟ a „Free Manning, leave Assange, let Snowden be,‟ jsem přišel jen na sobotní demonstraci, v neděli jsem se jet nikam na trasu konvoje nenamáhal a na pondělní protest před ruzyňskými kasárnami jsem si volno v práci nevzal, přestože ve svém zaměstnání bych s tím neměl žádný problém.

Mohu spekulovat o tom, že odpůrci americké armády jsou vesměs hůře situovaní než její obdivovatelé a mají menší možnosti cestovat nebo si udělat volno uprostřed pracovního dne, ale musím připustit, že se na to možná prostě vykašlali jako já.

Spekulovat bych mohl i o tom, zda někoho nemohlo odradit od účasti na dalších protestech zjištění, s kým vším se v sobotu ocitl v jednom táboře, když se na Václavském náměstí pod tribunou mírových aktivistů a kritiků současného režimu sešli komunisté s fašisty a národovci, ba i neonacisty. Nebo bych mohl vážit vliv a ptát se po důvodech prohlášení bývalých aktivistů „Ne základnám‟, v němž se distancují od jeho aktivistů dnešních a obviňují je z napomáhání Kremlu. Žádná analýza příčin, ba ani odhalení a potrestání viníků ale nezmění nic na tom, že americká armáda v Česku, narozdíl od Iráku a Afghánistánu, zvítězila.

Američtí vojáci nenarazili na významnější odpor a hladce Česko dobyli. Možná se dozvíme, že se jim u nás zalíbilo a jejich odjezd 1. dubna je jen apríl.

Mějte se přesto krásně.

0
Vytisknout
9666

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015