Confirmation bias?

31. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

dovolím si jednu poznámku k článku pana Veselého "Jízda dragounů aneb ohebný český národ". Pan Veselý cituje průzkum SANEP, podle kterého jsou příznivci a odpůrci průjezdu konvoje v rovnováze. Tento průzkum však byl uskutečněn koncem ledna, tedy před dvěma měsíci. Průzkum STEM/MARK na podobné téma je mnohem čerstvější (data jsou z druhé poloviny března) a ukazuje jasnou převahu příznivců průjezdu konvoje: ZDE ZDE

O průzkumech veřejného mínění a jejich důvěryhodnosti si můžeme samozřejmě myslet své, ovšem není korektní uvádět jen ten, který je v souladu s mými argumenty, ačkoliv jsou k dispozici jiné a aktuálnější. Tomu se říká potvrzovací slepota neboli confirmation bias, píše čtenář Jan Hučín.

K tomu dodává Pavel Franta: Jan Hučín se v článku Confirmation bias naváží do vašeho redaktora Veselého, že ve článku cituje dva měsíce starý průzkum SANEP. Nevyhledal si ale aktuální průzkum SANEP k tématu: ZDE, který potvrzuje tvrzení pana Veselého (je nepravděpodobné, že by se během dvou měsíců nějak výrazně změnily názory veřejnosti).

0
Vytisknout
9376

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2015