Palestina se stala členem Mezinárodního trestního soudu (ICC). Zda to palestinské věci pomůže není jasné

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Palestina se dnes formálně stala členským státem Mezinárodního trestního soudu. Může to otevřít cestu obvinění izraelských představitelů, ačkoliv Izrael může kontrovat vlastními kauzami. Není také jasné, jaké praktické důsledky by nález soudu vlastně měl.

Palestinci požádali o členství v organizaci se sídlem v Haagu 2. ledna a proces přijetí byl dokončen dnes. Automaticky to ovšem neznamená, že by vyšetřování kauz, které předložili, začalo okamžitě. "Může trvat léta, než se něčeho dočkáme," upozorňuje reportér Al-Džazíry Jonah Hull. Podle Diany Chehadeové, bývalé představitelky soudu, může předběžné šetření skončit v posinci, ale soud nebude vyšetřovat kauzy šetřené jinými institucemi, včetně izraelských.

Palestinci tímto krokem dlouho hrozili, stejně jako ukončením bezpečnostní spolupráce s Izraelem na Západním břehu Jordánu. Izrael reagoval ukončením výplaty vybraných daní Palestinské správě se sídlem v Ramalláhu. Tyto prostředky představují dvě třetiny vlastních příjmů palestinských úřadů.

Některá izraelská média informovala, že výměnou za uvolnění peněz Palestinci souhlasili, že nepodají žalobu u ICC. Zástupci OOP tuto zprávu popírají.

Patrně nedojde k okamžitému podání žalob Palestinci vyčkají výsledku předběžného vyšetřování kauzy zahájené 16. ledna.

Palestinci mají v úmyslu podat žalobu ohledně událostí, k nimž došlo při bojích od 13. června 2014, během nichž zahynulo 2 200 Palestinců a 73 Izraelců.

Dosud nezačalo žádné vyšetřování ICC proti izraelským představitelům, ani nebyl stanoven časový harmonogram, který by s něčím takovým počítal. Avšak Palestinci jsou si jisti, že k tomu dojde.

Přitom odmítají argument, že izraelští představitelé nemohou být ICC souzeni, protože Izrael není signatářem Římského statutu, a tvrdí, že soud může vyšetřovat zločiny na území členských států.

Izraelský premiér Nenjahu již v lednu označil za "absudní", že ICC "ignoruje", že "Palestinci nemají stát" a mohou ho získat jedině přímým jednáním s Izraelem.

V únoru americká porota vydala nález o vině Palestinské správy a Organizace pro osvobození Palestiny v kauze šesti útoků, které vedly k úmrtí dvanácti osob, a nařídila vyplatit rodinám odškodné více než 650 milionů dolarů.

ICC zahájil svou činnost v roce 2002 a stále bojuje o uznání své legitimity i o vymahatelnost svých rozhodnutí. Velmoci jako USA, Rusko a Čína nejsou členskými státy organizace a odmítají jurisdikci soudu na svém území. V prosinci vyšetřovatelé zrušili obvinění keňského prezidenta Uhury Kenyatty, súdánský prezidnet Omar al-Bašír navzdory obvinění z roku 2009 zůstává na svobodě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5260

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2015