Izrael čelí suspendaci FIFA kvůli diskriminaci palestinských fotbalistů

21. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Izraeli hrozí, že bude po Jihoafrické republice a Jugoslávii třetí zemí v historii, jejíž fotbalový svaz byl suspendován. Mezinárodní fotbalová federace FIFA o tom může rozhodnout na svém zasedání 29. 5., pokud ovšem na hlasování dojde. Prezident FIFA Sepp Blatter navštívil Izrael a setkal se s premiérem Benjaminem Netanyahuem, aby dosáhl kompromisu a hlasování zabránil. Informaci přinesl deník GuardianJe neuvěřitelné, jak velkou moc má fotbal ve světové politice, když má předseda mezinárodního fotbalového spolku možnost mimořádného a okamžitého jednání s izraelským premiérem (pozn. Boba Kartouse).

Pokud by na zasedání v Zurichu došlo na hlasování, které chce vyvolat palestinský fotbalový svaz, a Izralský fotbal byl skutečně suspendován, znamenalo by to v podstatě vyhoštění z mezinárodního fotbalového dění. Jde o nejvážnější trest, jaký může FIFA na své členské organizace, fotbalové svazy, uvalit.

Kompromisním řešením má být uspořádání "mírového utkání" mezi fotbalisty Izraele a Palestiny. S tímto návrhem přijel prezident FIFA do Jeruzaléma a izraelský ministerský předseda s ním souhlasí. Samotný Sepp Blatter se vyjádřil v tom smyslu, že snahu vyvolat hlasování o suspendaci izraelského fotbalového svazu považuje za zneužití pravidel FIFA a za celkově nevhodnou. Není však v jeho pravomoci tomu zabránit.

Podle palestinského fotbalového svazu se diskriminace týká zejména omezování volného pohybu palestinských i zahraničních hráčů a funkcionářů a dále obstrukcí ze strany Izraele, jako přerušování zápasů a tréninků, věznění či bezdůvodné omezování činnosti palestinských fotbalových klubů. Palestinský svaz také poukazuje na to, že pět izraelských klubů sídlí na neprávem obsazených územích.

Izraelský fotbalový svaz odmítá diskriminaci palestinských fotbalistů a tvrdí, že neporušil žádné zákony či pravidla. 

Snaha vyvolat hlasování FIFA o suspendaci Izraele přichází v období zvýšeného mezinárodního tlaku na Izrael, aby uznal státní suverentiu Palestiny.

Více v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6821

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015