O politice EU vůči východní Evropě

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Vrcholná schůzka "Východního partnerství" Evropské unie, která se ve čtvrtek a v pátek koná v Rize, má velký význam, míní redakční komentář deníku Guardian. Summit určí do značné míry budoucnost Evropy, včetně toho, co by měla Evropa dělat vůči asertivnějšímu Rusku. V Rize se bude debatovat o tom, jak přizpůsobit a rozvinout strategii EU vůči šesti postsovětským zemím: Ukrajině, Bělorusku, Moldově, Gruzii, Arménii a Ázerbajdžánu.

Východní partnerství bylo založeno v roce 2009 po rusko-gruzínské válce. Jeho deklarovaným cílem je vytvořit "demokratické, bezpečné a prosperující" východní sousedství pro Evropu, aniž by těmto zemím bylo explicitně navrženo členství v Evropské unii.

Ukrajina je největší, strategicky nejvýznamnější a nejproblematičtější z těchto šesti zemí. Je také ničena válkou. Nemělo by se zapomínat, že ukrajinská revoluce na Majdanu vypukla jako přímý důsledek krize během předchozího summity Východního partnerství. Když tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl asociační dohodu s EU, vyhrnuly se do ulic Kyjeva protestující davy. Není zřejmě silnější důkaz, jak důležitá je diplomacie EU pro občany.

Vrcholná schůzka v Rize je více než symbolická, protože je jejím cílem udržet při životě myšlenku evropské měkké, kulturní diplomacie, tedy schopnosti EU ovlivňovat své vlastní prostředí. Dosud však nebyla Evropská unie v tomto směru zrovna úspěšná. Ukrajina, Gruzie a Moldova sice jsou zřejmě na cestě směrem k demokratickým reformám, avšak Bělorusko a Ázerbajdžán jsou tvrdě utlačitelské režimy. Nicméně došlo k velkému geopolitickému posunu: Válka Vladimíra Putina v Donbasu má nezamýšlený dopad v tom smyslu, že vyvolala strach u vládnoucích elit všude. Ty nyní vidí přiblížení k Evropě jako způsob jak neutralizovat touhy Ruska po regionální expanzi. Dokonce i v Arménii, dlouholetém, solidním spojenci Ruska, vládne nyní znepokojení nad tím, jak Kreml jedná na Ukrajině.

To vytváří pro Evropskou unii novou příležitost. Nalézt inteligentnější a jemnější způsoby jak pomoci transformovat postsovětské společnosti vyžaduje větší míru soustředění, ne menší. Stabilizovat východ a přitáhnout ho blíže k hodnotám Evropské unie je obrovský dlouhodobý úkol. Strukturní slabost tohoto regionu, jeho autoritářství a zkorumpovanost nezmizí přes noc. Avšak prostřednictvím podpory pro občanskou společnost a prostřednictvím hospodářských pobídek by měla Evropská unie prokázat svou strategickou trpělivost, potřebnou pro šíření svých hodnot, jimiž je mírový pořádek na kontinentu, založený na pevných pravidlech.

V Rize by Evropská unie měla vyslat povzbuzující signál těm, kteří doufají získat více svobody, prosperity a nezávislosti. Historie Evropy by měla sloužit jako varování proti logice sfér vlivu a proti praxi obětování zájmů menších zemí reálpolitice velkých mocností. Kdyby vznikly ve východní Evropě státy, které selhaly, škoda by byla obrovská. A stejně důležité je, že pokud bude mít evropský vliv ve východoevropském regionu pozitivní dopad, ovlivní to i dlouhodobý vývoj Ruska. Evropa musí začít využívat toho, že je pro vnější státy atraktivní.

Komentář v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8896

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015