Je skutečně nutné, abychom se přejídali masem?

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Naši předkové jedli maso jako mimořádnou pochoutku. Nebylo by rozumné je napodobit a necpat se masem bezmyšlenkovitě třikrát denně při čtení emailů? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Píše o hrůzných obřích "továrnách na kuřata", jaká se nyní budují ve Velké Británii. Jde o budovy dlouhé 90 metrů, v každé z nichž bude 40 000 kuřat, která budou usmrcena každých 40 dní. Británie má 2000 takových kuřecích farem. Poptávka po kuřecím mase se totiž za posledních 40 let zdvojnásobila.

Továrny na kuřata produkují prach, který je směsicí fragmentů výkalů, mrtvé kuřecí kůže, roztočů, bakterií, spór hub, mykotoxinů, endotoxinů, veterinárních léků, pesticidů, čpavku a sulfidu vodíku. Je registrován jako zdraví nebezpečný a vysvětluje, proč 15 procent zaměstnanců továren na kuřata trpí chronickou bronchitidou.

Avšak v Británii továrny na kuřata volně vypouštějí tento prach do ovzduší. V hrabství Herefordshire se kuřecí továrny budou stavět vedle škol. Nikdo nezkoumá, jaké škody to způsobí.

Uvnitř továren na kuřata se praktikuje krutost v takovém měřítku, že to už člověka ani nešokuje. Kuřata se chovají tak, aby rostla co nejrychleji. Často zkolabují pod svou vlastní vahou a leží v čpavkových výkalech, v jejichž důsledku jsou popálena na nohou a na prsou mají rány. Po usmrcení jsou rozdělována do kategorií. Mnohá z nich se nedají prodávat v celku, protože jsou poškozena zhmožděninami, popálením a nekrózou. Ta se rozčtvrtí a prodávají se po částech. Máte ještě hlad?

V těchto továrnách se často šíří mor, takže majitelé používají pro kuřata v obrovském množství antibiotika. Ta se vydávají na předpis, avšak vláda kupodivu nezaznamenává, kolik antibiotik se používá. Intenzivní používání antibiotik ohrožuje lidské zdraví, protože to posiluje odolnost bakterií.

Bylo by řešením chovat kuřata na otevřených farmách? Nebylo. Kuřecí trus je bohatý na rozpustný reaktivní fosfát. Velká hejna kuřat v přírodě vytvářejí jedovatý koberec fosfátů, který se lehce dostává do nejbližších potoků a řek.

Neexistuje rozumný způsob jak chovat tak obrovské množství kuřat, která konzumujeme. Omezit škodlivé dopady znamená jíst méně masa - daleko méně. Bylo by opravdu nemožné požadovat, abychom jedli maso tak, jako naši prarodiče, jako něco mimořádného a speciálního? Uvědomit si, že na to, abychom uspokojili svou chuť museli jsme obětovat život zvířete?

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14741

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015