Čína varuje americké letadlo, aby opustilo prostor nad spornými ostrovy

21. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Čínské námořnictvo vydalo několik varování americkému hlídkovacímu letadlu, aby opustilo letecký prostor nad umělými ostrovy, které Peking buduje, aby posílil svůj nárok na sporné teritorium v Jihočínském moři.

Varování zaznamenal americký televizní tým na palubě hlídkového letadla P8-A Poseidon poté, co Pentagon oznámil, že uvažuje o zavedení pravidelných vojenských hlídek v této oblasti po varování, že činnost ČÍny riskuje konfrontaci mezi Washingtonem a Pekingem.

Televize CNN informovala, že jedno čínské vojenské plavidlo vydalo ve středu americkému hlídkovacímu letadlu osm varování ve zjevné snaze vytvořit nedaleko umělých ostrovů bezletovou zónu. Když odpověděli američtí piloti, že letí v mezinárodním vzdušném prostoru, rozčilený čínský radioperátor reagoval: "Zde je čínské námořnictvo! Vypadněte!"

Je to náznak toho, co nás možná čeká, pokud se Spojené státy rozhodnou vyslat do této oblasti vojenská plavidla a letadla. Čína se tu sváří ohledně vlastnických nároků na různé korálové útesy s Filipínami a některými dalšími zeměmi.

K incidentu došlo na útesu Ohnivý kříž, kde Čína vyvolala mezinárodní hněv tím, že si tam buduje radarovou stanici a další vojenská zařízení na umělém ostrově. Vyvolává to napětí ve Spratlyho souostroví, na které si číní nárok Filipíny, Vietnam, Malajsko, Brunei a Tchajwan. V oblasti jsou životně důležité námořní trasy pro komerční lodě, kudy se každoročně vozí zboží v hodnotě 5 bilionů dolarů.

Čína si činí nárok na 90 procent Jihočínského moře, kde je prý množství ložisek ropy a plynu. Náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken tento týden varoval, že čínské budování umělých ostrovů v této oblasti poškozuje stabilitu v regionu a mohlo by to vést ke konfliktu.

Pentagon uvažuje o vyslání vojenských letadel a plavidel do této oblasti pro zajištění svobodné plavby kolem rostoucího počtu čínských umělých ostrovů. "Uvažujeme o tom, jak prokázat svobodu plavby v oblasti, která má kritický význam pro světový obchod," řekl jeden americký činitel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6347

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015