Provádějí americké nájezdy v Sýrii tajné "neviditelné" helikoptéry?

20. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Podle některých zdrojů se amerického nájezdu v Sýrii, při němž zahynul člen "islámského státu" Abú Sajjáf, účastnily utajované americké helikoptéry MH-X. Ty mají být "neviditelnou" (stealth) verzí stroje UH-60 Black Hawk.

V noci z 15. na 16. květen americké síly zvláštního určení na východě Sýrie zabily významného operativce ISIL Abú Sajjáfa. O akci je známo minimum podrobností.

Podle CNN akci provedla Delta Force dopravená do obytné budovy v provincii Dajr Az-Zor, jihovýchodně od Raky, armádními vrtulníky Blackhawk a letouny s překlopnými rotory Osprey patřícími letectvu.

Je celkem zřejmé, že se takové akce účastnily i jiné stroje, včetně poskytujících elektronickou podporu vrtulníkům a dronům, jak k tomu došlo při zabití Usámy bin Ládina.

Spekuluje se o tom, že již při akci v Abbottabádu v roce 2011 byly poprvé nasazeny vrtulníky Black Hawk ve verzi Stealth.

Momentálně ale nejde o spekulace, protože ministrstvo vnitra tvrdí, že Delta Force byla hluboko na území kontrolované islamisty dopravena "vrtulníky Black Hawk vybavenými stealth", které patřily 160. leteckému pluku speciálních operací "Night Stalkers". Podle neověřených zpráv je zmíněný stroj nyní označován jako MH-X Silent Hawk.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8224

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015