Generální ředitel firmy Airbus UK varoval před odchodem Británie z EU

21. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Paul Kahn, generální ředitel firmy Airbus UK, varoval, že zbrojní a letecký průmysl by zrušil své investice v Británii, pokud by opustila Evropskou unii. Dodal, že odchod Británie z EU by byl destruktivní a měl by na dlouhodobou budoucnost Británie "obrovský dopad".

Airbus v Británii zaměstnává více než 16 000 vysoce kvalifikovaných pracovních sil. Kahn dodal, že vysocí manažeři firmy Airbus jsou silně znepokojeni referendem o odchodu Británie z EU, které připravuje konzervativní vláda. Na konferenci nazvané Wales v Londýně Kahn varoval, že 150 000 - 200 000 pracovních příležitostí ve Walesu závisí na členství Británie v EU.

Kahn dodal, že i když by továrna firmy Airbus v Broughtonu nebyla uzavřena přes noc, další investice by byly nepravděpodobné. Airbus ročně investuje do britského výzkumu a technologie půl miliardy liber.

Obdobné varování pronesl ve středu Sir Mike Rake, předseda Konfederance britského průmyslu (CBI). Ten naléhal na členy své organizace, aby hovořili veřejně o prospěchu, jaký má Británie z členství v EU, který podle něho dosahuje částky 3000 liber (cca 114 000 Kč) ročně pro každou britskou domácnost.

Pro setrvání v EU se ve středu vyslovili i ředitel supermarketu Marks and Spencers Marc Bolland a energetická firma SSE. Bankovní gigant Deutsche Bank předtím oznámil, že připravuje nouzový plán odchodu z Velké Británie, pokud by země hlasovala pro zrušení svého členství v EU.

Anglická média jsou plná euroskeptické propagandy podporující odchod Británie z EU. Angličané však neřeší reakci Skotska, které by se proti odchodu z EU radikálně postavilo. Důsledkem by byl rozpad Británie a vznik samostatné malé Anglie, zřejmě jako zcela irelevantního teritoria u pobřeží Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6282

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015