"Plenková" generace na univerzitách

Pozor, některé myšlenky vám mohou způsobit újmu!

21. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

"Upozornění: Tento komentář obsahuje polemiku nad myšlenkami, které mohu kolidovat s vaším vlastním smýšlením." Touto parodií na tzv. "trigger warnings", upozornění na potenciálně provokativní myšlenkový obsah, uvedla svůj komentář pro Washington Post Kathleen Parkerová, stálá komentátorka tohoto deníku. Ve svém textu se zamýšlí nad rozmáhající se, absurdní potřebou dnešních vysokoškoláků, jež nazývá "plenkovou generací", vyhýbat se ideám, které by je mohly přivést k zamyšlení...

Condoleezza Riceová, někdejší ministryně zahraničí USA za éry Georga W. Bushe, byla loni pozvána Rutgers University, aby přednesla na začátek akademického roku zahajovací řeč. Po protestech studentů na to nedošlo. Podobných příkladů odporu proti tomu, aby na univerzitách přednášeli lidé, kteří svými názory odporují smýšlení studentů, přináší Kathleen Parkerová hned několik. 

Další absurdita: studenti požadují po učitelích, aby do sylabů svých kurzů dávali upozornění, že mohou obsahovat myšlenky, které by mohly studenty "rozrušit". Jako kdybychom měli na univerzitách děti v plenkách, jež nesmíme vystavovat "zhoubnému" vlivu konfrontace všeobecně sdílených názorů. Jeden student například navrhl, aby byl Velký Gatsby od F. S. Fitzgeralda označen jako dílo, které může znepokojovat "scénami krutosti, zneužívání a misogynního násilí".

"Vysoké školy se často honosí svou diverzitou v kategoriích, jako je pohlaví, rasa či sexuáální orientace, ale přitom selhávají v podpoře diverzity myšlení," píše autorka, která ukazuje, že zejména lidé konzervativního smýšlení, případně lidé, kteří přinášejí provokativní názory na témata jako feminismus či islám jsou velmi často "na indexu". "Můžeme to vnímat jako zbabělost, když tito lidé záměrně nejsou zváni jako mluvčí," píše autorka.

Objevují se ovšem unverzity, které tento trend odmítají. University of Chicago a po ní Purdue Unversity vydaly prohlášení o principech svobody slova, v němž se praví, že chtějí garantovat nejširší možnou volnost v mluvení, psaní, naslouchání, zpochybňování a učení. Podle těchto prohlášení není rolí univerzit ochraňovat jednotlivce před ideami a názory, které považují za nevítané, nesouhasí s nimi nebo je snad mohou urážet.

"Pokud se chtějí univerzity ztrapňovat tím, že nechají některé lidi umlčovat či je záměrně nebudou zvát, je to jejich problém. Pokud ale budou vychovávat skupinu malých autoritářů se zvráceným pohledem na základní svobody, je to problém všech," řekl prezident Purdue University Mitch Daniels.

Celý komentář v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12856

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015