Další ruský whistleblower v Británii "byl zavražděn"

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Britská policie se domnívala, že Alexandr Pěrepiličnyj, whistleblower, který uprchl z Ruska kvůli obavám z Kremlu, zemřel z přirozených příčin. Toxikologický test však prokázal, že smrt způsobil extrémně vzácný asijský jed. Pěrepiličnyj měl vypovídat v soudní kauze odhalující korupci a daňové úniky na ruských nejvyšších místech.

Světle žluté trychtýřovité květy rostliny Gelsemium elegans lze najít pouze v podhůří a horách Asie. Na pohled jsou překrásné, ale když dojde k požití, vyvolávají rapidní útok na nervový a respirační systém.

Navzdory varování, že si Kreml přeje smrt důležitého svědka, moderní britští detektivové - na rozdíl od Sherlocka Holmese, který o jedu věděl již v roce 1870 - dospěli k názoru, že v náhlém zhroucení čtyřiačtyřicetiletého Rusa při běhu na předměstí Londýna v listopadu 2012 není nic nepřirozeného.

To bylo předtím, než profesorka Monique Simmonsová, přední botanička v Kew Gardens v Západním Londýně, ohromila britské představitele odhalením, že v těle Pěrepiličného byly objeveny stopy právě zmíněného Gelsemium elegans. Rostlina při originálních toxikologických testech zjištěna nebyla. Přitom jde o známou zbraň "čínských a ruských nájemných vrahů", upozorňuje Bob Moxon Browne, právník vystupující v pondělí v dané kauze v Surrey. Byly nařízeny další testy.

Tvrzení, že na britské půdě byl zavražděn další ruský disident, dále poškodí vztahy mezi Londýnem a Moskvou. Údajná vražda Alexandra Litviněnka radioaktivním čajem vedla k největšímu oslabení vzájemných vztahů od studené války,

Zavražděný měl být klíčovým svědkem v kauze zpronevěry 200 milionů dolarů ruskými představiteli, policií a mafií. Kauzu otevřel právník Sergej Magnickij, který byl v Rusku zatčen a následně zemřel ve vězení.

Pár dní před tím, než americký prezident Barack Obama podepsal zákon o kauze Magnickij, Pěrepiličnyj se vydal na obvyklý běh luxusní londýnskou čtvrtí St George’s Hill. Živý se nevrátil.

Při originálním vyšetřování se na nic podezřelého nepřišlo, třebaže bylo známo, že zemřelý dostával výhrůžky zabitím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE ZDE

0
Vytisknout
10150

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015