Lidová tvořivost na internetu

Na lince Goebbels a Baarová

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Odposlechy telefonických rozhovorů mezi Lídou Baarovou a Josefem Goebbelsem zachycené československou tajnou službou v květnu 1938. Ve spisu je poznámka. Že L. B. stále hovoří rozčileným hlasem, J. G. tiše a omluvně.

B.: Servus, Josef! Jak to, že tu roli ve filmu Mládí dostala ta kráva Kristina Söderbaum. Slíbils ji přece mně!

G: Ale, Liduško, meine Liebe…

B: Všude se za mě stydíš, vole. Lítám jako kráva. Ty jsi normální primitiv, vole. Nebudu ti dělat poskoka. Nebereš mě jako partnera, šikanuješ mě.

G: Já tě nijak nešikanuju, já pracuju pro oba. Carl Froelich už mi slíbil, že tě obsadí do svého nového filmu Doma.

B: Slovo doma přede mnou ani nevyslovuj. Kdo má furt poslouchat kecy o tý tvý hysterce Magdě a kupě vašich harantů. Já jedu prostě jako motorová myš a ta čůza je doma. Já bych ji seřezala a šla by makat..

G: Ale miláčku… Když on na ni Führer strašně drží…

B: Ten tvůj věčnej Führer, vole. Politika mu jde asi jako před tím malování, debilovi. Mimochodem, už jsi s ním mluvil o tom, že by měl z Abwehru vyrazit Canarise a místo něj tam strčit Heydricha? Jestli ne, tak si u mě mrtvej, Goebbels.

G: Takhle o vůdci nemluv, Liduško, prosímtě. A nehádej se, já jsem úplně groggy.

B:Já tady kvůli tobě nasazuju krk, nasazuju všechno. Kvůli sudetským Němcům teď chce Beneš mobilizovat. A co bude se mnou, jestli začne válka? Pověsej mě kvůli tobě veřejně v Lucerně.

G: Snad na lucernu…

B: Drž hubu! V Lucerně, to je takovej podnik na Václaváku, co patří bráchovi Havla z barrandovských ateliérů. Já chci partnera, já nechci ministra propagandy!

G: Vždyť já už nechci být ministr propagandy. Mám toho už taky plné zuby.

B: Tak doufám, že odřekneš tu oslavu narozenin svý dcery a budeš se věnovat mně. A měl by sis pořídit něco na sebe. Každej gauleiter chodí líp oblíkanej než ty, primitive.

G. Slibuju, du mein Nachtschmetterling…. Právě mě na druhé lince volá Vůdce, musím končit. Tschüss!

B: Tschüss, vole!

0
Vytisknout
13822

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015