Výročí narození druhého československého prezidenta

Masaryk: Bez Beneše bychom republiku neměli

28. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Edvard Beneš, velice schopný a pracovitý člověk, stál v čele snah o vytvoření republiky za první světové války a její obnovení za té druhé. Tomáš Garrigue Masaryk: „Bez Beneše bychom republiku neměli“. Neúnavně ji hájil v době před Mnichovem. Jak těžké to měl - s nacistickými sympatizanty v pohraničí, agrárnickou a další pravicí připravenou ke spolupráci s Hitlerem, ľudáky na Slovensku, komunisty, nutícími k těsné spolupráci se Stalinem..., píše k příležitosti 131. výročí narození Edvarda Beneše Vladimír Nindel.

Hájil masarykovskou demokratickou republiku a civilizovanou Evropu, dokud to jen bylo možné, a teprve když už to dál možné nebylo, ustoupil defétistům, řečnícím o obětech, nutných pro zachování trvalého míru, obětech Hitlerovi.

Mary Heimannová napsala silně zaujatou knihu o státu, který selhal. Ale kdo skutečně v tehdejší Evropě selhal? Jakými „neselhávajícími“ státy bylo „selhávající“ Masarykovo a Benešovo Československo v Evropě obklopeno?

Bylo to Hitlerovo Německo. Daladierova a Bonnetova Francie. Chamberlainova Británie. Mussoliniho Itálie. Polsko ministra zahraničí Becka. Stalinův Sovětský svaz. Horthyho Maďarsko. Francovo Španělsko. Atd.

Neustálé vypětí neprospělo zdraví Edvarda Beneše. Republika byla obnovena, ale na boj proti Fierlingerovi, Gottwaldovi, Jaltě, Stalinovi a dalším už po válce a v roce své smrti neměl dost sil.

Buďme hrdí na našeho druhého prezidenta, demokrata a vlastence. „Edvard Beneš se zasloužil o stát“ - zákon 292/2004 Sbírky zákonů České republiky.

28. 5. 1884 – 3. 9. 1948

0
Vytisknout
7995

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015