Shrnutí vojenské situace na Ukrajině v posledním květnovém týdnu

30. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Pozorovatelská mise OBSE v závěru týdne zaznamenala přítomnost osob a vozidel s označením příslušnosti k ozbrojeným silám Ruské federace v obci Petrivske, 38 km jihovýchodně od Doněcku, a také dětského vojáka "Doněcké lidové republiky" v Makejevce. Jedno ze svědectví implikuje probíhající boje o přechod řeky Siverskij Doněc v oblasti obce Stanycja Luhanska, kde už pokus o vytvoření předmostí na ukrajinské straně proběhl několikrát. Ruští vojáci publikovali na VKontakte snímky pontonových souprav na uvedené řece s květnovým datem ZDE. Mise zaregistrovala rovněž pokračující boje na řadě míst, mj. v oblasti Šyrokyne u Mariupolu (jak dokládají také lokální média ZDE), nárůst počtu porušování "příměří" a mnohem větší počty těžké výzbroje v blízkosti demarkační linie na straně "separatistů" ZDE.

25. května byly boje v některých místech tak silné, že pozorovatelé OBSE opravdu nemohli "monitorovat příměří" ZDE.

Lídr samozvané "Doněcké lidové republiky" oznámil plány na obsazení Slavjansku, Krasnoarmějsku a Konstantinovky kontrolovaných ukrajinskou armádou ZDE.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že pokud ruské jednotky překročí demarkační linii, vyhlásí v zemi válečný stav ZDE.

Vojáci "Luhanské lidové republiky" na videozáznamu testují zařízení UR-77 "Meteorit" ZDE z výzbroje armády Ruské federace určené k vytváření průchodů v minových polích o velikosti 10 x 1 000 metrů prostřednictvím dálkově aplikované výbušniny. Ukrajinské ozbrojené síly nemají tato vozidla k dispozici. (Popisek videa chybně uvádí bojové jméno ruského systému UR-07M zavedeného v roce 2013.) Zbraň slouží k bleskovému útoku na připravená obranná postavení protivníka nebo k rychlému odstranění dálkově kladených minových polí v manévrové válce. Ukrajina nevyráběla protipěchotní miny od dosažení nezávislosti, od června 2006 je signatářem Smlouvy o zákazu protipěchotních min (zásoby ze sovětských dob ovšem dosud nezničila) a doloženo je pouze použití protitankových min z její strany.

Ukrajinská armáda hlásí odražení pokusu o průlom svých obranných pozic u Pěrvomajska ZDE.

Reportéři Reuters hovořili s naposledy zajatými ruskými vojáky Alexandrem Alexandrovem a Jevgenijem Jerofějevem ZDE.

Táž agentura zdokumentovala nové hromadění ruských vojsk v Rostovské oblasti na hranici s Ukrajinou, v Matvějevsko-kurganském rajónu - odkud vede nejrychlejší silniční spojení do Doněcku ZDE ZDE.

Fotografie raketometů ve zmíněném konvoji byly geolokalizovány ZDE.

Jedním ze zachycených zbraňových systémů je nejnovější komplex REB "Borisoglebsk-2" určený k rušení rádiového spojení ZDE.

"Luhanská lidová republika" staví vlastní dobře vybavenou jednotku spojařů ZDE.

V Luhanské oblasti bylo vyfotografováno zničené ruské obrněné vozidlo BMP-97 Vystrel používané jednotkami ruského ministerstva vnitra a ozbrojenými jednotkami v některých postsovětských státech (ne však na Ukrajině) ZDE.

U Avdějevky byl sestřelen supermoderní ruský průzkumný dron "Forpost" ZDE.

Výmluvnou kolekci fotografií jednotlivých ruských tanků pořízenou nejprve v ruské Rostovské oblasti a poté na Ukrajině naleznete ZDE.

Jeden z velitelů ruských nepravidelných oddílů na Donbase s hodností nadporučíka ruské armády a nickem "Akademik" byl zadržen v Moldavsku. Přiletěl letadlem z Moskvy ZDE.

Na stejném místě byl zatčen ruský důstojník na "neoznámené misi" ZDE.

Moldavská policie na dvou místech v Kišiněvě objevila připravené zásoby zbraní a pyrotechnických prostředků ZDE.

"Zahraniční síly" údajně připravují svržení moldavské vlády ZDE.

Úřady této postsovětské země zakázaly vysílání televize Rossia 24 ZDE.

Moldavsko zvažuje, že oficiálně označí Rusko za potenciálního nepřítele ZDE.

Moskva si stěžuje, že moldavské úřady jí znemožnily přísun dalších "mírových jednotek" do separatistického Podněstří ZDE.

"Lid Podněstří" přitom Rusko právě "požádal o ochranu" ZDE.

Ukrajina zrušila vojenskou spolupráci s Ruskem. Jedním z důsledků je zastavení zásobování ruských jednotek v Podněstří, což podle podněsterského ministra zahraničí "podkopává mír v regionu" ZDE.

Ruský generál se vyjádřil, že vojáky v Podněstří "nenechá zemřít hlady" ZDE.

Ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s aférou FIFA obvinil USA, že se snaží uvalovat svou jurisdikci na jiné země ZDE. Rusko právě zahájilo vyšetřování událostí na Ukrajině, údajného ostřelování Horlivky ukrajinskou armádou ZDE.

Ruské jednotky zničily dělostřelbou koksovnu v Avdějevce se strategickým významem nejen pro ukrajinskou ekonomiku ZDE.

Náměstek generálního tajemníka NATO a expert na Rusko Alexandr Vershbow upozornil, že Moskva si nárokuje vlastní sféru vlivu v celém postsovětském prostoru ZDE.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg odsoudil ruské vyhrožování jadernými zbraněmi ZDE.

Plukovník Oleg Kuzminych z 90. praporu 81. ukrajinské brigády, který velel obraně doněckého letiště a po zajetí byl zneužíván příslušníky ruských nepravidelných oddílů (sami pořídili videodokumentaci), byl tento týden propuštěn a poskytl rozhovor listu Fakty i komentarii ZDE.

Další výměna zajatců ovšem byla prakticky zastavena ZDE.

Ruští hackeři zveřejnili důkazy o snaze ruských úřadů navzdory embargu nakoupit na Západě kriticky důležité komponenty zařízení pro termální zobrazování, která ruský průmysl nedokáže vyrábět. Toto úsilí je odůvodňováno válkou na Ukrajině ZDE. (Nejnovější verze ruských tanků používají importované termokamery Catherine-FC francouzské firmy Thales.)

Kreml po Kerryho mnichovanské návštěvě v Soči implikující faktické uznání anexí už vůbec nebere vážně Obamovy "rozhodné" poudačky - třebaže od krize kolem syrských chemických zbraní dobře ví, že ministr zahraničí je z mocenského hlediska ve Washingtonu okrajovou figurou a o agendě jeho úřadu ve skutečnosti rozhodují prezidentovi poradci ZDE.

Pavel Luzin publikoval článek o bolševických kořenech ruské "hybridní války" ZDE.

Na probíhající ruské invazi na Ukrajinu už ovšem v současnosti nic "hybridního" není ZDE.

Německý historik Andreas Umland zvěřejnil studii o probíhající epidemii ruského expanzionismu, která neohrožuje zdaleka pouze Ukrajinu, jak se někteří naivně domnívají ZDE.

Rusko rozšiřuje nábor internetových trollů v zahraničí, kteří se střídají na dvanáctihodinových směnách mj. ve snaze oddělit Srbsko od EU soustavným implantováním historek o "fašistické" Ukrajině a změnit veřejné mínění i v dalších evropských a západních státech ZDE.

Ruští neonacisté bojující proti Ukrajině uspořádali seanci, na které si mj. společně zahajlovali. Jedním z účastníků byl petrohradský neonacista Alexej Milčakov, který v březnu v domovském městě vystoupil na konferenci světových ultrapravičáků, rasistů a neonacistů ZDE spolupořádané stranou Rodina ruského vicepremiéra Dmitrije Rogozina ZDE.

Ruští výsadkáři aktuálně nacvičují obsazení nepřátelského letiště a jeho udržení do příchodu hlavních sil, což nepochybně starostlivě sledují lidé v Pobaltí, kam NATO stále nepřesunulo žádné podstatné ozbrojené síly ZDE.

0
Vytisknout
8811

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2015