Rusko se kvůli Makedonii stává paranoidním

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko obviňuje Západ z podněcování protiruského hnutí v Makedonii. Občané této země vyšli do ulic, aby protestovali proti vládě premiéra Nikoly Gruevského. Vláda čelí skandálu zahrnující masové odposlechy a opozice požaduje její rezignaci.

K protestům došlo o víkendu, z větší části bez incidentů, krátce po policejním zásahu ve městě Kumanovo, při němž zemřelo 18 osob, z toho 8 policistů. Akce byla prezentována jako pokus potlačit teroristické aktivity iredentistických albánských extrémistů, mnozí Makedonci ji však odmítají jako pokus odvést pozornost od jiných problémů.

Gruevského vláda je přátelská k Rusku, takže protesty podnítily excesy kremelské imaginace. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při návštěvě sousedního Srbska dal průchod určitým spekulacím. (Stále nicméně není jasné, z jakého zdroje získala makedonská opozice sporné odposlechy, jimiž se opravdu bombasticky chlubila týdny předtím, než došlo k jejich zveřejnění - pozn. KD.)

"Objektivně řečeno, události v Makedonii se odvíjejí na pozadí odmítnutí vlády podílet se na sankcích proti Rusku a důrazné podpory, kterou Skopje poskytlo projektu plynovodu Turkish Stream, jemuž mnozí lidé oponují, jak v Bruselu, tak za oceánem," prohlásil ministr.

"Takže si nemůžeme pomoci, ale cítíme, že tu existuje určitá spojitost," dodal Lavrov.

Ruské ministerstvo dále využilo zatčení černohorského občana v souvislosti s extrémisty v Kumanovu a označilo ji za "přesvědčivý důkaz... pokusů dotlačit zemi do propasti "barevné revoluce". Komentátor Kremlu nakloněných Izvěstií koncem minulého týdne poznamenal ještě specifičtěji: "V zásadě, je to náš boj s Washingtonem o Evropu. Někdy záchrana Evropy začíná na Balkáně..."

Není jasné, do jaké míry Kreml skutečně věří, že Západ úspěšně organizuje síly proti jeho zájmům na tak odlehlých místech jako je Makedonie, a do jaké míry Putin a Lavrov pouze vidí příležitost podnítit problémy tam, kde to Evropané potřebují ze všeho nejmíň. Nehledě na vzájemný poměr obojího se patrně v příštích měsících dočkáme další ruské aktivity na Balkáně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9394

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015