Nový kanadský premiér chce zákonem zakázat bojkot Izraele

19. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Zrovna nadšeným stoupencem bojkotů tedy nejsem, nedokáží nikdy nic, konstatuje v deníku Independent jeho reportér a znalec Blízkého východu, žijící v Bejrútu, Robert Fisk. Avšak v Kanadě - a musel jsem si promnout oči, když jsem to viděl, dodává Fisk, chce učinit konzervativní proizraelská vláda Stephena Harpera bojkot Izraele trestným činem v kategorii "hate crime". Je to absurdní, stupidní, nesmyslné a rasistické. Vytváří to totiž dojem, že každý, kdo se staví proti zlovolné a zločinné politice Izraele, který krade území, jež mu nepatří, je snad antisemita. Zároveň je takový postoj i protidemokratický. Ti, kdo věří v nenásilí, vždycky podporovali bojkot na základě argumentace, že hospodářský nátlak spíše než bomby je morálním způsobem, jak vyvinout tlak na zemi, která porušuje mezinárodní právo.

Jenže kanadský premíér Stephen Harper zašel tak daleko, že nedávno řekl při návštěvě Izraele, že už jen kritika Izraele se rovná antisemitismu. Právě rezignovavší kanadský ministr zahraničí John Baird (jinak relativně normální člověk) charakterizoval kanadské hnutí Bojkotujme Izrael jako "novou tvář antisemitismu". Kanadský ministr veřejného pořádku Steven Blaney tvrdí, že bojkot Izraele se rovná antisemitské "hate speech" a je prý stejný jako nedávné útoky proti židům ve Francii.

To je absurdní, pokračuje Fisk. Jestliže odmítnu kupovat izraelské pomeranče v britském supermarketu, to ze mě nedělá nacistického vraha. Kritizovat Izrael neproměňuje Kanaďany v osoby nenávidějící židy. Proti Harperově návrhu nového zákona protestovala celá řada levicových židovských organizací a poukázala na to, že zákon předpokládá, že všichni židé podpporují izraelskou vládu a schvalují její činy. A protože jsou i židé členy organizací, které požadují bojkot Izraele, Harperův komický zákon bude muset postavit před soud samotné židy za jejich údajný antisemitismus.

Kanadská vláda nyní prohlašuje, že bude prokazovat "nulovou toleranci" vůči těm, kdo požadují bojkot Izraele. Nulovou toleranci vůči těm, kdo chtějí bojkotovat stát, jehož armáda loni zmasakrovala více než 2000 Palestinců v Gaze, z nichž více než polovina byli civilisté?

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8034

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2015