MMF: Státy dotují fosilní paliva částkou 10 milionů dolarů každou minutu

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Státní dotace pro firmy, těžící fosilní paliva, dosáhnou v roce 2015 5,3 bilionů dolarů a jsou větší, než peníze, jaké celý svět vydává na zdravotnictví

Tyto obrovské dotace vznikají většinou z toho, že znečišťovatelé ovzduší nehradí škody, které vznikají pálením uhlí, ropy a plynu. Hrazení těchto škod zůstává na vládách. Nejde jen o poškozování zdraví obyvatelstva znečištěním ovzduší, ale také o škody způsobené povodněmi, suchem a bouřemi, vyvolanými klimatickými změnami.

Nicholas Stern, uznávaný klimatologický ekonom na London School of Economics, vysvětluje, že z analýzy MMF vyplývá, že cena za spalování fosilních paliv je obrovská.

Mezinárodní měnový fond konstatoval, že ukončení dotací pro fosilní paliva by vedlo k poklesu globálních uhlíkových emisí o 20 procent. To by byl obrovský krok směrem k ovládnutí globálního oteplování, v kteréžto věci svět dosud nedělá skoro nic.

Ukončení dotací pro fosilní paliva by také vedlo k snížení předčasných úmrtí v důsledku znečištěného ovzduší o 50 procent - umíralo by ročně o 1,6 milionu méně lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7101

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2015