Kapitalismus bude pokračovat, demokracií si ale nemůžeme být jisti

Rezignujeme-li na lidská práva, selže západní civilizace

21. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Koncept lidských práv je v ohrožení. Je v ohrožení už dlouho, vždyť vlastně nikdy nefungoval. Okamurové, Farageové a Le Penové nedělají nic jiného, než že upozorňují na zjevné rozpory mezi formálním pojetím lidských práv a tím, jak jsou soustavně nedodržována. Jejich pozice je ovšem taková, že je nadále dodržovat nechtějí, protože si myslí, že to nemá smysl. Oni si to možná ani nemyslí, ale cítí, že si to myslí spousta lidí okolo. A nejen oni, zpochybňování lidských práv, radikální agenda, se dostává do politického středu. Pravda, lidských práv je tak málo a jsou tak "nicotná". Jenže bez nich ztrácí moderní pojetí demokracie smysl. Možná stojíme na prahu nové éry, éry vítězství kapitalismu bez lidských práv. To by byla největší prohra euroatlantické civilizace.

Rozhovor Britských listů 5:

Fandím Rusům, fandím USA. Vždy nekriticky

15. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2015.

Roger Waters, Noam Chomsky, Alice Walker, Hedy Epstein a další světové osobnosti upozorňují Evropskou komisi na problematičnost Dnů Jeruzaléma v Plzni 2015

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Světové osobnosti píší Evropské komisi, aby kulturní pořady vznikající v Plzni 2015 pod hlavičkou Evropského hlavního města kultury byly v souladu s evropskou zahraniční politikou, vyhnuly se mylnému informování či manipulování veřejnosti v politickém zájmu třetího státu a nesloužily k zastírání nelegálního jednání.

Průzkum pracovních podmínek novinářů

21. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

zasíláme Vám dotazník, který je součástí průzkumu o situaci na pracovním trhu novinářů a mediálních pracovníků v České republice. Průzkum pořádá Odborový svaz novinářů a pracovníků médií OSNPM) ve spolupráci s Evropskou federací novinářů (EFJ) a rakouskou odborovou organizací GPA-DJP. Jeho smyslem je pojmenovat nejzávažnější pracovně právní a sociálně problémy, abychom zjistili priority pro další činnost novinářských odborů.

DOTAZNÍK VYPLNÍTE KLIKNUTÍM NA TUTO LINKU

Věnujte, prosím, několik minut svého času vyplněním dotazníku a jeho odesláním. Pro nápravu mnohdy nerovných vztahů mezi novináři a vydavateli budou Vaše odpovědi důležité a mohou určit způsoby nápravy těchto poměrů.

Petr Masopust

tajemník OS NPM

Čína varuje americké letadlo, aby opustilo prostor nad spornými ostrovy

21. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Čínské námořnictvo vydalo několik varování americkému hlídkovacímu letadlu, aby opustilo letecký prostor nad umělými ostrovy, které Peking buduje, aby posílil svůj nárok na sporné teritorium v Jihočínském moři.

Varování zaznamenal americký televizní tým na palubě hlídkového letadla P8-A Poseidon poté, co Pentagon oznámil, že uvažuje o zavedení pravidelných vojenských hlídek v této oblasti po varování, že činnost ČÍny riskuje konfrontaci mezi Washingtonem a Pekingem.

O politice EU vůči východní Evropě

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Vrcholná schůzka "Východního partnerství" Evropské unie, která se ve čtvrtek a v pátek koná v Rize, má velký význam, míní redakční komentář deníku Guardian. Summit určí do značné míry budoucnost Evropy, včetně toho, co by měla Evropa dělat vůči asertivnějšímu Rusku. V Rize se bude debatovat o tom, jak přizpůsobit a rozvinout strategii EU vůči šesti postsovětským zemím: Ukrajině, Bělorusku, Moldově, Gruzii, Arménii a Ázerbajdžánu.

Agresivita a křik pražské kavárny jsou politováníhodné

Radikalizuje se česká společnost?

21. 5. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Není to tak dávno, co jsem se tu poměrně rozsáhle rozepisoval o kolapsu občanské společnosti v důsledku selhání politických elit. Obávám se ale, že značná část české společnosti není pouze apatická, ale také značně agresivní. A nemohou za to pouze příslušníci oněch politických elit, nýbrž také někteří představitelé tzv. intelektuální obce.

"Plenková" generace na univerzitách

Pozor, některé myšlenky vám mohou způsobit újmu!

21. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

"Upozornění: Tento komentář obsahuje polemiku nad myšlenkami, které mohu kolidovat s vaším vlastním smýšlením." Touto parodií na tzv. "trigger warnings", upozornění na potenciálně provokativní myšlenkový obsah, uvedla svůj komentář pro Washington Post Kathleen Parkerová, stálá komentátorka tohoto deníku. Ve svém textu se zamýšlí nad rozmáhající se, absurdní potřebou dnešních vysokoškoláků, jež nazývá "plenkovou generací", vyhýbat se ideám, které by je mohly přivést k zamyšlení...

Být dezorientovaný není těžké, v tomto ohledu to máme těžší než předchozí generace

Skutečně jsou dvacetiletí "normalizovaní, sociálně mrtví lidé"?

21. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

"Do roku 1989 byla cesta životem jasná, škola, svatba, děti, byt. Dnes nám však současnost umožňuje tolik možností, že se v nich není těžké ztratit. Dokonce bych řekla, že v tomto ohledu to máme těžší než generace před námi. Máme tolik možností, že musíme těžce hledat v sobě samých a ne v okolí." 

Reakce studentky Lucie Krylové na text Boba Kartouse.

A kdo to hází kamenem?

Má mít univerzitní profesor také charakter?

21. 5. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Má prezident republiky předávat diplomy univerzitním profesorům, anebo jde jen o formalitu? Pak ať tak činí třeba zrovna ten který ministr školství, anebo by navržený/jmenovaný kandidát (či kandidátka) mohl dostat dekret dokonce třeba poštou. Stále se ovšem udržuje obdobný proces (ale slavnostněji a individuálněji) při jmenování soudců. Jako kdyby mělo takto být navenek symbolizováno to, že spravedlnost, ale dosud a rozpačitěji i vrcholné vzdělání, jsou hodnotami, kterým by nominální směrovky (a zároveň jisté výchozí garance) vytyčoval stát svým symbolicky vrcholným orgánem, a tedy prezidentem republiky.

Los Angeles masivně navýší minimální mzdu

21. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jednoznačným rozhodnutím městské rady Los Angeles bylo ve druhém největším městem USA ochlazování zvýšení minimální mzdy z 9 na 15 dolarů za hodinu. Pro významné navýšení minimální mzdy hlasovalo 14 z 15 radních. Navýšení má proběhnout postupně do roku 2020. Jako hlavní zprávu dne přinesl tuto informaci deník NY Times.

Izrael čelí suspendaci FIFA kvůli diskriminaci palestinských fotbalistů

21. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Izraeli hrozí, že bude po Jihoafrické republice a Jugoslávii třetí zemí v historii, jejíž fotbalový svaz byl suspendován. Mezinárodní fotbalová federace FIFA o tom může rozhodnout na svém zasedání 29. 5., pokud ovšem na hlasování dojde. Prezident FIFA Sepp Blatter navštívil Izrael a setkal se s premiérem Benjaminem Netanyahuem, aby dosáhl kompromisu a hlasování zabránil. Informaci přinesl deník GuardianJe neuvěřitelné, jak velkou moc má fotbal ve světové politice, když má předseda mezinárodního fotbalového spolku možnost mimořádného a okamžitého jednání s izraelským premiérem (pozn. Boba Kartouse).

Je skutečně nutné, abychom se přejídali masem?

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Naši předkové jedli maso jako mimořádnou pochoutku. Nebylo by rozumné je napodobit a necpat se masem bezmyšlenkovitě třikrát denně při čtení emailů? ptá se v deníku Guardian George Monbiot. Píše o hrůzných obřích "továrnách na kuřata", jaká se nyní budují ve Velké Británii. Jde o budovy dlouhé 90 metrů, v každé z nichž bude 40 000 kuřat, která budou usmrcena každých 40 dní. Británie má 2000 takových kuřecích farem. Poptávka po kuřecím mase se totiž za posledních 40 let zdvojnásobila.

Co se týče bombardování uprchlických člunů, čtěte Orwella!

20. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Citát z Orwellova dystopického románu 1984 zveřejnil na Facebooku Andrew Stroehlein:



4. dubna 1984. Včera večer jsem zašel do kina. Samé válečné filmy. Promítal se jeden velmi dobrý film o lodi, plné uprchlíků, kterou bombardovali někde ve Středozemním moři. Diváci se velmi bavili nad záběry obrovsky obtloustlého muže, který se snažil uplavat, zatímco ho pronásledovala helikoptéra. Nejprve jsme ho viděli, jak se motá ve vodě jako sviňucha, pak jsme ho viděli střílnou vrtulníku, pak byl plný děr a moře kolem něho se zbarvilo do růžova a pak se potopil tak rychle, jako kdyby díry v jeho těle znamenaly, že se naplnil vodou. Diváci řvali smíchem.

Lidová tvořivost na internetu

Na lince Goebbels a Baarová

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Odposlechy telefonických rozhovorů mezi Lídou Baarovou a Josefem Goebbelsem zachycené československou tajnou službou v květnu 1938. Ve spisu je poznámka. Že L. B. stále hovoří rozčileným hlasem, J. G. tiše a omluvně.

B.: Servus, Josef! Jak to, že tu roli ve filmu Mládí dostala ta kráva Kristina Söderbaum. Slíbils ji přece mně!

G: Ale, Liduško, meine Liebe…

B: Všude se za mě stydíš, vole. Lítám jako kráva. Ty jsi normální primitiv, vole. Nebudu ti dělat poskoka. Nebereš mě jako partnera, šikanuješ mě.

Mezinárodní banky dostaly pokutu 5,7 miliard dolarů za podvody na trzích se zahraniční měnou

20. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Americké ministerstvo spravedlnosti zjistilo podvodné spiknutí bankovních makléřů v několika zemích světa

Nové pokuty jsou druhou vlnou trestů za podvody na trzích se zahraniční měnou. Už v listopadu 2014 bylo šest velkých bank pokutováno za totéž částkou 2,6 miliard liber.

Americké ministerstvo spravedlnosti získalo od čtyř bank bezprecedentní přiznání viny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pro českou společnost je těžké nebát se

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Zrovna poslouchám pořad “Fandím Rusům, fandím USA. Vždy nekriticky” a zaujala mne slova, že český člověk nedokáže pracovat a kriticky vyhodnocovat “fakta”. K tomu bych poznamenal, že si ani nepamatuji, kdy se mi z nějakého média dostalo nějakých solidních fakt (Britské listy včetně) naopak se mi šeptandou dostalo informace, že žádné z více zdrojů ověřené novinářské informace už neexistují a zůstala pouze politická reklama, která je homogenizována tím ze je přebírána ze čtyř hlavních světových informačních agentur (které své zprávy nezdrojují), a tak nemá smysl pátrat ve světovém tisku, když nám tento vnucený povinný zpravodajský mainstream naservírují naše vlastní zpravodajská média, míní čtenář Martin Prokop a dodává: Poslední novinář kterého jsem mohl se zájmem poslouchat se jmenuje Jan Petránek a je tuším už v důchodu.

Albánie "naznačuje, že má územní nároky vůči Řecku"

20. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecký deník Kathimerini informoval, že vláda v Tiraně minulý týden vyzvala Athény k přezkoumání plánů na využití ložisek uhlovodíků v Jónském moři. Argumentuje, že těžební aktivity údajně zasahují do albánských teritoriálních vod. V demarši přitom zakreslila do map s údajně spornými ropnými ložisky také oblasti v provincii Epirus, která se nachází v severozápadním Řecku.

Další ruský whistleblower v Británii "byl zavražděn"

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Britská policie se domnívala, že Alexandr Pěrepiličnyj, whistleblower, který uprchl z Ruska kvůli obavám z Kremlu, zemřel z přirozených příčin. Toxikologický test však prokázal, že smrt způsobil extrémně vzácný asijský jed. Pěrepiličnyj měl vypovídat v soudní kauze odhalující korupci a daňové úniky na ruských nejvyšších místech.

Konec global governance - a šancí na řešení patologií moderny

20. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Ruský premiér Medveděv právě podepsal dekret končící spolupráci s NATO v jedné z posledních zbývajících oblastí - zásobování jednotek v Afghánistánu ZDE.

Spojené státy obvinily čínské profesory ze špionáže ZDE.

Kanada a Mexiko s podporou WTO připravují obchodní sankce proti USA kvůli "regulovčickému" zákonu o značení masa ZDE.

Pokusy řešit globální patologie moderny koordinovaným nadnárodním úsilím spojené se spíše orientačním pojmem "global governance" byly dlouho kritiky označovány za maskované potlačování národních identit, nastolování americké hegemonie či světové spiknutí s cílem zotročit a snížit populaci. Všichni "vlastenci", kritici odpovědnosti USA za vyhynutí dinosaurů či odhalovači iluminátů teď mohou být spokojeni - počínaje rokem 2014 se svět vzdaluje zbytkovým šancím na jakoukoliv koordinaci na globální úrovni a vrací se de facto k soupeření mocností ve stylu 19. století.

Odhalení podílu služby BND na odposleších ohrožuje kancléřku Merkelovou

20. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Německá zahraniční rozvědka BND utrpěla letos skandál, když voda vyplavila téměř dokončené sídlo v centru Berlína. Škoda na budově za miliardu eur však není nic ve srovnání s debaklem, který vyvolal jiný únik: Odhalení, že BND mohla pomáhat americké NSA odposlouchávat tisíce lidí v Německu, Francii a jinde v Evropské unii.

Rusko se kvůli Makedonii stává paranoidním

20. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko obviňuje Západ z podněcování protiruského hnutí v Makedonii. Občané této země vyšli do ulic, aby protestovali proti vládě premiéra Nikoly Gruevského. Vláda čelí skandálu zahrnující masové odposlechy a opozice požaduje její rezignaci.

Podstatou fungování české společnosti je strach

19. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V poslední době stále častěji přemýšlím nad tím, jak vlastně funguje česká společnost, co je tou její základní logikou, a pronásleduje mne následující pozorování. Lidem něco vadí, třeba i na místní úrovni, něco zcela konkrétního, nicméně bojí se vystoupit a spojit – tím se veřejný prostor stává arénou pro individuální zájem a bezohlednost.

Pražská Židovská obec útočí na demokracii:

Kritizuješ, jak jedná izraelská vláda? Podle pražské Židovské obce jsi antisemita

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Středisko bezpečnosti Židovské obce v Praze vydalo text „Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2014“. Od strany 11 obsahuje zajímavý seznam závadných článků, upozorňuje nás Radek Mokrý.

Podle autorů prý zpráva obsahuje výčet čistě antisemitských incidentů a textů. Za „antisemitské“ však autoři zprávy označují i objektivní, věcné zpravodajské analýzy, často ze zahraničních zdrojů, pokud se vyjadřují kriticky vůči velmi kontroverzní politické linii izraelské vlády, především vůči jejímu utlačování a vraždění palestinských civilistů, k jakému například docházelo loni v létě v Gaze. Kdo kritizuje izraelskou vládu je tedy podle pražské Židovské obce antisemita!

Zřejmě tedy i všichni židé, kteří se stavějí kriticky vůči izraelské vládní politice. (Známý izraelský deník Haaretz musí být podle pražské Židovské obce děsivým hnízdem ultra-antisemitů, stejně jako renomovaná média, jako je BBC, britský Channel Four či globální deník Guardian.)

Podívejme se, které články autorům zprávy na Britských listech vadí:

3. 6. 2014: Noční zatýkání i mučení elektřinou stále patří k dětství ve Svaté zemi ZDE

11. 7. 2014: Izrael se ocitl pod tlakem z USA, aby zastavil své vraždění Palestinců – článek převzatý z deníku Guardian! ZDE

23. 7. 2014: O vulgárním cynismu České televize a dalších záležitostech ZDE

26. 8. 2014: Jak je to vlastně s lidskostí Palestinců ZDE

2. 9. 2014: Odnož Al-Káidy operuje u izraelských hranic ZDE

Antisemitou je tedy podle pražské Židovské obce kdokoliv, kdo kritizuje izraelskou vládu a izraelské vládní struktury.

EU nebude rozdělovat imigranty do členských zemí: Francie a Španělsko to odmítly

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Plán Evropské unie na to, aby jednotlivé evropské země přijaly konkrétní kvóty uprchlíků, se v úterý zřejmě úplně rozložil poté, co ho Francie a Španělsko odmítly podpořit.

Velká Británie minulý týden oznámila, že se projektu neúčastní, ale že dál bude přijímat žadatele o azyl.

Francouzský prezident François Hollande řekl, že podporuje spravedlivější rozmísťování uprchlíků do jednotlivých zemí EU, ale že kvóty jsou nepřijatelné.

Každá lidská bytost je jedinečná a musí dostat šanci důstojně žít

19. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Otázka uprchlictví z Afriky a Blízkého východu na Sever, vina Západu na tomto tragickém fenoménu a jeho zodpovědnost za nápravu tohoto stavu bohužel u českých čtenářů nenacházejí příliš pochopení a empatické odezvy. Jsme obluzováni zaručenými zprávami o tom, jak k nám na vratkých migrantských vorech brázdících smrtonosné vlny Středozemí míří džihádisté lačnící po našich krcích, což, nicméně v zanedbatelném počtu vyloučit nemůžeme. V této souvislosti jsem si vzpomněl na jednu z groteskních reportáží televize Fox News, kde jeden „expert“ s vážnou tváří hovořil o tom, jak do Spojených států přes Rio Grande proudí extrémisté z Islámského státu a na zádech mají ebolu, aby pustili žilou obyčejným Američanům. (Zajímavé je, že v západních médiích – výjimečně kromě ultrapravicové bulvární americké televize Fox News - se tyto pochybné rasistické strašáky neobjevují, na to mají recept česká média a české sociální sítě, pozn. JČ.)

Zoufalým uprchlíkům v člunech na moři nabídly útočiště Filipíny

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Filipíny daly najevo, že jsou ochotny přijmout tisíce uprchlíků, kteří jsou v člunech na moři v jihovýchodní Asii poté, co sousední země jim zabránily přistát na jejich území.

Manila, signatářka konvence o uprchlících OSN, uvedla, že pomůže a popřela místní zprávy, že se Filipíny chystají vyslat zpět na moře čluny s asi 8000 lidmi, kteří prchají před útlakem v Barmě a chudobou v Bangladéši.

Saúdská Arábie hledá na inzerát osm nových katů

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Počet poprav stětím se radikálně zvyšuje: Letos už bylo popraveno 84 osob.

Zaměstnání kata je klasifikováno jako místo "náboženského činitele" v nižší části platového žebříčku saúdské státní služby

Saúdská Arábie hledá na inzerát osm nových katů, kteří budou provádět zvýšený počet veřejných poprav stětím. Uchazeči nemusejí mít žádnou zvláštní kvalifikaci, avšak budou také provádět usekávání končetin jako tresty za menší trestné činy, praví se na serveru státní služby Saúdské Arábie.

Obří globální ropná firma, o níž jste nikdy neslyšeli

19. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Deník Guardian zveřejnil podrobný profil obří globální, avšak tajnůstkářské ropné společnosti - Schlumberger - o níž jste zřejmě nikdy neslyšeli. Přestože je to jedna z nejvlivnějších firem na světě. Zaměstnává více než 100 000 lidí, kteří vyhledávají ropná ložiska a těží ropu ve více než 85 zemích světa. Firma Schlumberger má roční příjem 48 miliard dolarů, má hodnotu vyšší než 117 miliard dolarů, má více zaměstnanců než Google, má vyšší obrat než Goldman Sachs a má větší kapitálovou hodnotu než McDonald's.

MMF: Státy dotují fosilní paliva částkou 10 milionů dolarů každou minutu

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Státní dotace pro firmy, těžící fosilní paliva, dosáhnou v roce 2015 5,3 bilionů dolarů a jsou větší, než peníze, jaké celý svět vydává na zdravotnictví

Tyto obrovské dotace vznikají většinou z toho, že znečišťovatelé ovzduší nehradí škody, které vznikají pálením uhlí, ropy a plynu. Hrazení těchto škod zůstává na vládách. Nejde jen o poškozování zdraví obyvatelstva znečištěním ovzduší, ale také o škody způsobené povodněmi, suchem a bouřemi, vyvolanými klimatickými změnami.

Nový kanadský premiér chce zákonem zakázat bojkot Izraele

19. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Zrovna nadšeným stoupencem bojkotů tedy nejsem, nedokáží nikdy nic, konstatuje v deníku Independent jeho reportér a znalec Blízkého východu, žijící v Bejrútu, Robert Fisk. Avšak v Kanadě - a musel jsem si promnout oči, když jsem to viděl, dodává Fisk, chce učinit konzervativní proizraelská vláda Stephena Harpera bojkot Izraele trestným činem v kategorii "hate crime". Je to absurdní, stupidní, nesmyslné a rasistické. Vytváří to totiž dojem, že každý, kdo se staví proti zlovolné a zločinné politice Izraele, který krade území, jež mu nepatří, je snad antisemita. Zároveň je takový postoj i protidemokratický. Ti, kdo věří v nenásilí, vždycky podporovali bojkot na základě argumentace, že hospodářský nátlak spíše než bomby je morálním způsobem, jak vyvinout tlak na zemi, která porušuje mezinárodní právo.

David Cameron rychle připravuje referendum o odchodu Británie z EU

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron oznámil, že zveřejní příští týden návrh zákona, který umožní, aby se před koncem roku 2017 konalo v Británii referendum o odchodu z EU. Cameron také plánuje zrušit platnost Zákona o lidských právech a "zreformovat" vztah Británie k Evropskému soudu pro lidská práva. Před referendem o odchodu Británie z EU se chce Cameron pokusit Evropskou unii zreformovat. V tom ho podpořila organizace Open Europe, která tvrdí, že má Cameron prý dobrou šanci prosadit své "reformy". Usiluje především o odepření sociálních dávek příchozím ze středovýchodní Evropy po dobu až čtyř let, o omezení práva volného pobytu pro osoby z jiných zemí, hledajících práci v Británii, o dosáhnutí záruk neměnnosti poměrů v zemích, které nejsou členy eurozóny a o vytvoření práva pro národní parlamenty, aby se spojily a blokovaly nové zákony v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V Karlu IV. oslavujme vzdělanost a evropskou pluralitu

19. 5. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Co bychom měli slavit příští rok při sedmistém výročí narození císaře Karla IV.? Jeho český původ? Byl to syn Lucemburka a Elišky Přemyslovny, která byla dcerou Přemyslovce Václava II. a Guty Habsburské, přičemž Václav II. byl synem Přemysla Otakara II. a Kunhuty Uherské. Karel byl vychován na francouzském královském dvoře (jméno Karel přijal při biřmování po svém kmotru francouzském králi Karlovi Sličném) a působil v Itálii, než se vrátil do Čech. Jako císař byl hlavou velké, mnohonárodní říše, postavené na takových všeobecných institucích, jako jsou církev, právo, města, univerzity.

V Británii zavládla deflace

19. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Poprvé od roku 1960 zaznamenala Velká Británie v dubnu roku 2015 zápornou inflaci -0,1 procent, tedy deflaci. V únoru a březnu byla v Británii inflace nulová.

Deflace sice znamená, že ceny pro zákazníky klesají, považuje se však pro ekonomiku za škodlivou, neboť zákazníci a investoři čekají s nákupy a investicemi, až ceny poklesnou ještě více. Deflace tedy vede k omezení hospodářského rozvoje. Ekonomové si však nemyslí, že by Británie upadla do deflační spirály natrvalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sirotci pravdy, dezertéři lásky – V. část

18. 5. 2015 / Josef Brož

čas čtení 14 minut

Odetta dostala záchvat. Čekal jsem ten okamžik sice o pár dní dříve, o to více se to ale podobalo vulkanické erupci. Erupce přišla v hodině mezi psem a vlkem - tedy mezi druhou a třetí hodinou ranní, ze středy na čtvrtek. „Proč zveřejňuješ něco, co by mělo zajímat jenom mne?“ napsala, ačkoliv některé své esemesky snad poslala (možná omylem?) - i mně. I s oslovením. Usoudila, že jsem se zachoval skandálně, když jsem zveřejnil její „soukromé zprávy“, a nedal jí navíc ani příležitost se k tomu nějak vyjádřit. „Ten článek je inteligentní a vtipnej, ale vůči mně je trochu nefér a s pravdou nemá společnýho vůbec nic...“ napsala mi.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28615