Zoufalým uprchlíkům v člunech na moři nabídly útočiště Filipíny

19. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Filipíny daly najevo, že jsou ochotny přijmout tisíce uprchlíků, kteří jsou v člunech na moři v jihovýchodní Asii poté, co sousední země jim zabránily přistát na jejich území.

Manila, signatářka konvence o uprchlících OSN, uvedla, že pomůže a popřela místní zprávy, že se Filipíny chystají vyslat zpět na moře čluny s asi 8000 lidmi, kteří prchají před útlakem v Barmě a chudobou v Bangladéši.

Filipíny jsou ovšem velmi daleko od Andamanského moře, kde se nachází většina uprchlíků, a je nejisté, zda by tam jejich čluny docestovaly.

Malajsko, Indonésie a Thajsko v minulých dnech odmítly přijmout čluny s uprchlíky navzdory varování OSN, že jde o "plovoucí rakve".

Osud asi 300 lidí na člunu, který si mezi sebou přehazovaly minulý týden Malajsko a Thajsko, je neznámý. Loď je už tři dny nezvěstná.

Malajské a indonéské pobřežní hlídky se k situaci odmítly vyjádřit.

Hlavní barmská opoziční strana, v jejímž čele stojí držitelka Nobelovy ceny Aun Schan Su Ťi konečně přestala mlčet ve věci v Barmě utlačované rohingyské menšiny. Konstatovala, že muslimové, kteří prchají před strašlivými podmínkami v Barmě, mají právo na "lidská práva". "Pokud nejsou přijímáni jako občané, není možné je prostě vytlačit do moře," řekla v pondělí Nyan Win, mluvčí Národní ligy pro demokracii, kterou vede Aun Schan Su Ťi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6651

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2015