Proč neplnit "zbrojařskou pětiletku"

31. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg má ve včerejším vystoupení v europarlamentu ZDE ve většině věcí pravdu. Když však vyzývá k "plnění plánu" v podobě povinných výdajů na zbrojení, dělá jen, co z podstaty své funkce dělat musí. Přitom ale není vůbec šťastné definovat obranné cíle ve finančních termínech. Lze vydávat třeba 10 % HDP na zbrojení a přitom obranu posílit jen velmi málo, protože se spousta prostředků v zásadě vyhodí. 2% cíl se musí jistě velmi líbit zbrojovkám, pro skutečné obranné potřeby jsou však rozhodující reálné kapacity - ať už se pořídí za 1 % HDP, za 2 nebo za 4 %.

Jednotlivé státy včetně České republiky by si tedy neměly stanovovat cíle typu "utratíme 2 % na obranu v roce XY" s pocitem, že tím zajistí svou bezpečnost. Za velké peníze lze pořídit spoustu předražených hraček pro velké kluky, které nutně nemusejí pomoci s reálnou obranyschopností. Cíl by měl vypadat spíše takto: "K roku XY postavíme takové a takové jednotky s takovými a takovými schopnostmi a kapacitami, abychom dokázali splnit úkoly, které definuje naše strategie národní obrany a mezinárodní závazky." Tyto kapacity jsou skutečně důležité, nic jiného. Za kolik se pořídí je druhotný ukazatel. Kvalifikovaný ministr obrany by měl umět zajistit efektivní vynaložení prostředků a snižovat náklady, ne nakupovat od prolobovaných kontraktorů předražené šunty, teď ještě navíc s poukazem na závazek vůči NATO, že se má více utrácet...

Proto i česká debata o posilování rozpočtu ministerstva obrany je nešťastná a svým způsobem zbytečná. Ministerstvo má primárně definovat, co potřebuje a bez čeho se neobejde, až v druhém kroku se má řešit, zda a jak to pořídit a zaplatit.

V opačném případě se resort může opět stát otesánkovskou černou dírou, která již zhltla modernizaci tanků T-72 po italsku, letouny L-159, jež za původní cenu a v původním počtu nikdo nechce ani nepotřebuje, Kalouskovy zaručeně padající padáky, letouny CASA - a tebe, milý čtenáři, může sníst taky, pokud ji ve vlastním zájmu nebudeš pozorně sledovat a ptát se, co a proč vlastně je nakupováno a od koho.

0
Vytisknout
8517

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2015