Lhůta pro jednání s Íránem vypršela, rozhovory pokračují

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Dnes v noci vypršela lhůta pro jednání o íránském jaderném programu mezi Teheránem a šesti světovými mocnostmi. Rozhovory dál pokračují a dohody zatím dosaženo nebylo.

Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfové bylo dosaženo dostatečného pokroku na to, aby jednání pokračovala. Přesto však podle ní zbývá překonat "několik složitých témat".

Ministr zahraničí John Kerry, který plánoval odcestovat, zůstává namístě. A íránský vyjednavač prohlásil, že jeho tým může zůstat "tak dlouho, jak bude třeba", aby došlo k vyjasnění zbývajících neshod.

Rozhodnutí padlo po šestidenním jednacím maratónu s cílem dosáhnout předběžného znění dohody v úterý o půlnoci. Účastní se jej ministři zahraničí z USA, Ruska, Číny, Británie, Francie a Německa. Probíhající rozhovory už předtím byly dvakrát prodlouženy, což ukazuje mimořádnou obtížnost těchto jednání. Spor o íránský jaderný program již trvá déle jak dekádu.

Spojené státy a jejich partneři žádají omezení íránských jaderných aktivit tak, aby nebyly použitelné k výrobě jaderné zbraně. Požadavek zní, že dohoda musí prodloužit dobu, za niž je Teherán schopen vyrobit jadernou zbraň, z nynějších několika měsíců přinejmenším na jeden rok. Íránci popírají úmysl vyrábět zbraně, ale snaží se vyjednat ukončení sankcí.

Během včerejška ruský ministr Lavrov oznámil, že dohoda je hotova, což bylo záhy dementováno západním diplomatem.

Bílý dům oznámil, že cílem jednání je je nyní vypracovat návrh, který umožní pokračovat v jednáních do 30. června, kdy má dojít k podpisu konečné dohody. Kvůli opozici v Íránu se však zřejmě bude jednat o nižší typ smlouvy, než jaký byl původně zamýšlen. Obama teď každopádně musí očekávat ostrou opozici v Kongresu, který bude žádat nové přísnější sankce proti Íránu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6856

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2015