Milan Kundera šestaosmdesátiletý

1. 4. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dnes, prvního dubna, má šestaosmdesátileté narozeniny spisovatel Milan Kundera, blahopřejeme. V jednom z jeho pozdních románů se o sobě vyjadřuje fiktivní postava Milan Kundera o tom, že je aprílovým dítětem, komediantem, a proto nemůžeme nic, co řekne či napíše, brát vážně. Potíž ovšem je, jak je to u Milana Kundery vždycky, že i toto apodiktické tvrzení je zpochybněno - čtenář si musí všimnout, že jeho autorem není sám Milan Kundera, ale pouze fiktivní, vymyšlená postava tohoto spisovatele.

Ale jaký má dodnes význam pro Českou republiku? Vyprávěla mi včera jedna studentka, jak navštívila jednu z nejzapadlejších a zjevně nejzaostalejších částí Indie. V naprosto zapadlé vesnici, odříznuté od světa, se dala do řečí s místním jogínem, tedy téměř zcela nahým, obyčejným mužem, který na sobě měl jen kus látky kolem rozkroku. Ptal se jí: Odkud jste?

Dívka si myslela, že když řekne z České republiky, Ind nebude mít tušení, kde to je. Proto řekla: Jsem z Evropy. Jogín naléhal: Ale odkud z Evropy? Tak dívka odpověděla: Z České republiky.

Muž nato vážně pokýval hlavou a řekl vážně: Ano. Milan Kundera.

0
Vytisknout
8397

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2015