Britská ultrapravicová ministryně vnitra vyvolala útok ultrapravice na centrální Londýn

11. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Okamžik, kdy ultrapravice prorazila policejní linie: Asi 1000 ultrapravičáků v centrálním Londýně
Skupina antidemonstrantů se z Whitehallu přesunula do čínské čtvrti a házela předměty na policisty, kteří se je pokoušejí neutralizovat. Do oblasti byli vysláni další policisté k identifikaci, lokalizaci a neutralizaci útočníků. Jak může Sunak stát v nečinnosti, zatímco na policii útočí ultrapravicoví násilníci, reagující na útoky od ministryně vnitra? Zaútočila na policii, obvinila ji ze zaujatosti a ohrozila tak její i naši bezpečnost.

Suella Braverman, ultrapravicová britská ministryně vnitra, vyvolala tento týden v Británii obrovskou kontroverzi, když porušila nezávislé rozhodování britské policie a nutila ji, aby zakázala na sobotu plánovanou demonstraci na podporu Palestinců. Policie to odmítla učinit s poukazem na to, že pro takový zákaz nejsou žádné právní důvody. Podle zákona může policie zakázat demonstraci pouze v tom případě, že by hrozily vážné nepokoje.


Suella Braverman na to reagovala vydáním ultrapravicového komentáře v deníku Times, kde obvinila londýnskou Metropolitní polici z údajné "levicové zaujatosti". Ministři britské vlády mají podle vládních předpisů povinnost nechat si jakýkoliv tiskový komentář před zveřejněním schválit úřadem britského premiéra. Úřad britského premiéra tento komentář Bravermanové neschválil a před jeho vydáním v něm požadoval podstatné změny. 

Bravermanová však změny neprovedla a komentář vydala s původními provokativními formulacemi. To je porušením povinností ministra a měl by následovat vyhazov. K tomu dosud nedošlo, neboť nesmírně slabý premiér Rishi Sunak se jí bojí vyhodit: někteří  ultrapravicoví poslanci v jeho straně se postavili na její obranu.


Výroky Bravermanové však aktivizovaly britskou ultrapravici, která v sobotu dopoledne, v Den příměří, kdy se má konat v centru Londýna pravidelná ceremonie, napadla centrální Londýn a vyvolala potyčky s policií, které policie nezvládá. Skotský premiér Humza Yusaf požadoval v sobotu dopoledne v britské televizi, aby byla Bravermanová okamžitě vyhozena z funkce ministryně vnitra. Jeden ultrapravicový komentátor týdeníku Spectator Humzu Yousafa obvinil, že to není premiér Skotska, ale premiér "za Gazu".  Humza Yousaf opakovaně volá po příměří v Gaze, poté, co tam uvízli jeho tchán a tchyně,



-1
Vytisknout
2897

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023