Ztráta Sibiře a Dálného východu ohrozí Rusko mnohem více než odchod Ukrajiny

13. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Mnozí jak v Rusku, tak na Západě, následují Brzezinského a Solženicyna a přijali mýtus o posvátné úloze ruského impéria - a v důsledku toho i ruské civilizace -ovládnout Ukrajinu. Proto akceptují myšlenku, že pokud Rusko ztratí Ukrajinu, přestane existovat jako impérium nebo dokonce úplně, říká Vladimir Pastuchov.

Je však obtížné najít nějaké racionální argumenty pro tuto tezi. Ukrajina ve skutečnosti nehraje žádnou systémotvornou roli pro existenci ruské civilizace, zatímco Sibiř a Dálný východ ano, a to díky extenzivnímu přístupu Ruska k rozvoji.

Na Sibiři a na Dálném východě dnes jsou koncentrována všechna skutečná existenční rizika pro Rusko. A nejsou spojována s tlakem Západu, ale s vytvořením nového světového centra moci v Číně, Japonsku a Koreji. Nejde o vojenskou hrozbu, i když tu nelze vyloučit. Ale není jí třeba.

Pokud Rusko nezmění směr, Sibiř a Dálný východ sám o sobě budou pomalu, ale jistě a zároveň zcela přirozeným způsobem přecházet k těmto novým vnějším těžištím. Moskva se stále utápí ve svém evropském zaměření, navzdory všemu ale bude nadále degradovat.

Pro normální fungování ruské civilizace dnes představuje hrozbu silná Čína. A ohrozí její samotnou existenci. Nebude muset dělat nic a za 50 - 70 let všechno se stane samo od sebe. A pokud Rusko nic neudělá, ztratí skutečnou kontrolu nad těmito územími, což nevyhnutelně povede ke ztrátě jeho civilizační identity.

Člověk by musel být slepý, aby se zapojil do takového geopolitického dobrodružství, jako je vojenská akce na Ukrajině. V roce 2014 se Rusko zmocnilo Krymu na úkor celé Ukrajiny, poté v roce 2022 usilovalo o obsazení celé Ukrajiny - za cenu ztráty celé Sibiře a Dálného východu ve prospěch Číny.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2420

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2023