EU odsuzuje Hamás za to, že používá "nemocnice jako lidské štíty", a vyzývá Izrael ke zdrženlivosti

15. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Evropská unie odsoudila Hamás za to, že v Gaze používá "nemocnice a civilisty jako lidské štíty", a zároveň vyzvala Izrael, aby projevil "maximální zdrženlivost" při ochraně civilistů.

Nemocnice na severu palestinské enklávy jsou blokovány izraelskými silami a podle zdravotnického personálu jsou sotva schopny postarat se o ty, kteří jsou uvnitř. Největší a druhá největší nemocnice v Gaze, Al Šifa a Al-Kuds, oznámily, že pozastavují provoz.

Izrael tvrdí, že Hamás umístil velitelská střediska pod nemocnice a v jejich blízkosti a musí se k nim dostat, aby osvobodil asi 200 rukojmí, které militanti zajali v Izraeli při útoku před více než měsícem. Hamás popírá, že by nemocnice tímto způsobem využíval.

"EU odsuzuje používání nemocnic a civilistů jako lidských štítů Hamásem," uvedl šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell v prohlášení vydaném jménem bloku 27 zemí. "Civilistům musí být umožněno opustit bojovou zónu."

Zároveň vyzval Izrael k maximální zdrženlivosti a zdůraznil povinnost vyplývající z mezinárodního humanitárního práva chránit nemocnice, zdravotnický materiál a civilisty v nemocnicích.

"Tyto nepřátelské akce mají vážný dopad na nemocnice a vybírají si strašlivou daň na civilistech a zdravotnickém personálu," varoval Borrell.

"Pacienti, kteří vyžadují neodkladnou lékařskou péči, musí být bezpečně evakuováni," dodal. "V této souvislosti naléháme na Izrael, aby zachoval maximální zdrženlivost a zajistil ochranu civilistů."

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2058

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2023