Německý novinář údajně obdržel z Ruska stovky tisíc eur

15. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Celá léta německý novinář a tzv. expert na Rusko Hubert Seipel očerňoval a zesměšňoval skutečné znalce v oboru. Je autorem mnoha textů, velmi vlídných k Putinovi a jeho režimu. Investigativci však teď zjistili, že tajně získával peníze od ruského oligarchy a Putinova spojence.

Hubert Seipel několikrát hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nyní vyšetřování odhalilo, že oceňovaný novinář byl údajně podporován oligarchou kvůli knižnímu projektu o Rusku – a to velkou částkou.

Cenami ověnčený německý televizní novinář a Putinův životopisec Hubert Seipel prý za svou práci obdržel z Ruska stovky tisíc eur a zatajil to před NDR, vydavatelem své knihy a veřejností. Ukazují to důvěrné dokumenty z Kypru, o nichž informovaly "Spiegel" a ZDF. Dokumenty byly vyhodnoceny v rámci mezinárodního výzkumu "Cyprus Confidential".

Podle zpráv Seipel podepsal "sponzorskou smlouvu" na knižní projekt, původně nazvaný "Sponzorská listina", který byl velmi štědře odměněn 600 000 eury. "Autor píše knihu o politickém prostředí v Ruské federaci, která vyjde v roce 2019," cituje Der Spiegel ze smlouvy z března 2018. Kromě toho má Seipel získat "logistickou a organizační podporu" během svého výzkumu v Rusku.

Podle smlouvy je Seipelovým "sponzorem", jeho smluvním partnerem, skořápková společnost s názvem De Vere Worldwide Corporation, píše "Spiegel". Sídlí na Britských Panenských ostrovech v Karibiku. De Vere zřejmě patří do korporátní sítě ruského oligarchy a dlouholetého hlavního akcionáře TUI Alexeje Mordaševa, na kterého Evropská unie v únoru 2022 uvalila sankce kvůli jeho blízkosti k prezidentu Vladimiru Putinovi.

Podle zprávy ručně psaná poznámka o smlouvě se Seipelem naznačuje, že podobná dohoda o Putinově biografii existovala již v roce 2013. Seipel je tak prvním renomovaným západním novinářem, o němž je známo, že byl placen Putinovým okolím.

Seipel přiznává "podporu" od Alexeje Mordašova


Seipel, který s Putinem několikrát dělal rozhovor pro televizi NDR, přiznal "Spiegelu", že byl "podporován" Alexejem Mordašovem. Oligarcha, který byl mezitím sankcionován, však podle Seipela neměl žádný vliv na obsah jeho knih. Podle časopisu Der Spiegel je ve smlouvě ve skutečnosti uvedeno, že autor nemá žádné "závazky vůči sponzorovi ve vztahu k projektu (ani ve vztahu k obsahu nebo kompozici knihy, ani v žádném jiném ohledu) ani k jeho dokončení".

V roce 2015 vyšla biografie "Putin. Vnitřní pohledy na moc", v roce 2021 "Putinova moc. Proč Evropa potřebuje Rusko". Obě knihy vydali Hoffmann a Campe. Vydavatel a také NDR řekli "Spiegelu", že o platbách nic nevěděli a že nechali procesy interně zkontrolovat, a to i s ohledem na právní kroky.

Zdroj v němčině: ZDE

3
Vytisknout
2619

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2023