Studie: Nedostatek spánku zvyšuje riziko dlouhého COVIDu

6. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Zatímco se očekává, že infekce a hospitalizace virem COVID-19 během podzimní a zimní sezóny respiračních virů vzrostou, nová studie naznačuje, že doba spánku moduluje vztah mezi již existujícími zdravotními komplikacemi a dlouhým COVIDem.

Ve srovnání s jedinci, kteří neměli žádné předchozí přitěžující zdravotní obtíže a průměrnou dobu spánku 6 až 9 hodin za noc, bylo riziko dlouhého COVIDu třikrát vyšší u lidí, kteří měli již existující potíže a krátkou dobu spánku - méně než 6 hodin za noc (upravený poměr šancí = 2,95). Naproti tomu riziko dlouhého COVIDu u lidí s již existujícími onemocněními bylo u lidí s průměrnou délkou nočního spánku pouze 1,8krát vyšší (upravený poměr šancí = 1,84).

Tyto analýzy byly upraveny s ohledem na potenciální zavádějící faktory, včetně pohlaví, věku, indexu tělesné hmotnosti, stavu očkování a etnického původu.

"Obvyklá krátká doba nočního spánku zhoršila riziko dlouhého COVIDu u jedinců s již existujícími podmínkami," uvedla vedoucí autorka Dr. Frances Chungová, předsedkyně ResMed ve výzkumu anestezie, spánku a perioperační medicíny na University Health Network a profesorka na katedře anesteziologie a medicíny bolesti na univerzitě v Torontu. "Na základě prokázané adjuvantní role v imunitě může obvyklá délka spánku změnit riziko vzniku dlouhého COVIDu."

Studie byla publikována v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí mohou někteří lidé, kteří byli infikováni virem COVID-19, zaznamenat dlouhodobé důsledky, známé jako dlouhý COVID. Příznaky mohou zahrnovat únavu nebo vyčerpání, potíže s dýcháním nebo dušností, problémy se spánkem a potíže s myšlením nebo soustředěním (někdy označované jako "mozková mlha").

Studie analyzovala data z online průzkumu 13 461 dospělých ze 16 zemí. Účastníci byli kategorizováni jako případy COVIDu-19, pokud uvedli, že byli infikováni virem COVID-19 a byli pozitivně testováni na infekci COVID-19. Již existující zdravotní stavy byly definovány jako zdravotní stavy existující před infekcí COVID-19.

Dlouhý COVID byl podle definice Světové zdravotnické organizace definován jako infekce COVIDem-19 v anamnéze s alespoň jedním příznakem trvajícím déle než tři měsíce. Účastníci uvedli, kolik hodin za noc spí v průměru.

Mezi 13 461 účastníky průzkumu, kteří odpověděli na konkrétní otázky týkající se diagnózy COVID-19, bylo 2 508 osob, které hlásily infekci COVID-19, a 20 % hlásilo alespoň jeden dlouhý příznak COVIDu. Z 1 505 účastníků s dlouhým COVIDem, kteří také hlásili délku spánku a již existující stav, mělo 945 již existující podmínky a 560 nemělo žádné; a 121 (8 %) bylo krátkých spáčů, 1 257 (83,5 %) mělo průměrnou délku spánku a 127 (84 %) mělo dlouhou noční dobu spánku delší než 9 hodin.

Podle Chungové je délka spánku cílem intervencí ke snížení rizika dlouhého COVIDu.

"Obnovení nočního spánku na průměrnou dobu představuje potenciálně modifikovatelný behaviorální faktor, který snižuje pravděpodobnost dlouhého COVIDu u rizikových pacientů," řekla.

Autoři poznamenali, že k pochopení patofyziologie dlouhého COVIDu je zapotřebí více výzkumu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3805

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2023