Ruská agrese na Ukrajině: Rusko bude v úterý usilovat o návrat do Rady OSN pro lidská práva, a to jen několik dní poté, co ruský raketový útok na ukrajinskou vesnici Hroza zabil více než 50 lidí

10. 10. 2023

čas čtení 5 minut
- Moskva byla z tohoto orgánu se sídlem v Ženevě vyloučena poté, co loni napadla Ukrajinu, ale Valné shromáždění bude při hlasování o novém křesle pro funkční období 2024-26 zvažovat její účast.

Hlasování proběhne v tajném hlasování, které prověří tvrzení Ruska, že má soukromou podporu v rozvojových zemích unavených miliardovou podporou Západu Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím obvinil Moskvu, že chce vyvolat válku na Blízkém východě, aby podkopala jednotu světa a "pomohla tak Rusku zničit svobodu v Evropě".


- Americká armáda uvedla, že Kongres musí urychleně schválit další finanční prostředky, aby zajistil, že plány Pentagonu na výrobu a pořízení munice budou moci uspokojit potřeby Izraele a Ukrajiny současně. Armádní ministryně Christine Wormuthová se vyjádřila v době, kdy je Sněmovna reprezentantů USA fakticky paralyzována, protože republikáni pracují na výběru nového předsedy.

    V Bílém domě John Kirby, mluvčí Rady národní bezpečnosti, zdůraznil, že americká vláda má prozatím k dispozici stávající finanční prostředky na podporu Izraele. "Pokud budeme potřebovat - a je to "pokud", ale - pokud se budeme muset vrátit na Kapitol pro další finanční podporu Izraele, rozhodně to uděláme," řekl Kirby. "Jsme dostatečně velkou, dostatečně velkou, dostatečně ekonomicky 
životaschopnou a živou zemí na to, abychom byli schopni podporovat jak [Izrael, tak Ukrajinu]."

 


- Zelenskyj uvedl, že je v zájmu Ruska rozdmýchat válku na Blízkém východě, "aby vznikl nový zdroj bolesti a utrpení, který by oslabil globální jednotu, vytvořil rozpory a pomohl Rusku v podkopávání svobody v Evropě". Ve svém nočním videoposelství dodal, že ruští propagandisté mají z vývoje událostí "škodolibou radost".

- Truchlící rodiny začaly pohřbívat své blízké ve východoukrajinské vesnici Hroza, která byla minulý týden terčem útoku ruských raket, při němž zahynulo více než 50 lidí. Na hřbitově v malé vesnici, která nyní čítá asi 330 obyvatel, což je o 500 méně než na začátku konfliktu, bylo vykopáno asi 30 hrobů k pohřbení.

-  Nejvyšší představitelka OSN pro obchod Rebeca Grynspanová se v pondělí v Moskvě setkala s ruskými představiteli na jednání, jehož cílem bylo umožnit "neomezený přístup" obilí a hnojiv z Ruska a Ukrajiny na světové trhy, uvedl mluvčí OSN.

-  Zelenskyj v úterý navštíví sousední Rumunsko, což bude jeho první cesta do této členské země NATO od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022, uvedlo rumunské předsednictví.

- Ruští zákonodárci dostali 10 dní na prostudování možnosti odvolat ratifikaci smlouvy o zákazu jaderných zkoušek ze strany Moskvy, uvedla v prohlášení Státní duma, dolní komora parlamentu. Výbor sněmovny pro mezinárodní záležitosti musí svou práci dokončit do 18. října, uvádí se v prohlášení.

- Zelenskyj nahradil velitele ukrajinských sil územní obrany, které hrály důležitou roli při pomoci při obraně země od ruské invaze.
Prezidentský rozkaz zveřejněný v pondělí oznámil jmenování generálmajora Anatolije Barhylevycha novým velitelem.

- Úřad OSN pro lidská práva varoval, že neexistuje žádný systém pro navracení ukrajinských dětí odvezených do Ruska od loňské invaze Moskvy do země a že některé z těch, které se vrátily, hlásily špatné zacházení. Ukrajinské úřady sdělují, že identifikovaly a prověřily téměř 20 000 dětí, které byly během války odvlečeny do Ruska.

- Zelenskyj na parlamentním shromáždění NATO apeloval na mezinárodní právní stát, aby se sjednotil a vypořádal se s terorismem, a srovnal útok, který nazval "teroristickou organizací" na Izrael, s podobnou taktikou používanou Ruskem, které je podle něj "teroristickým státem".

- Ukrajinský parlament v pondělí zaregistroval návrh zákona, který by umožnil zákaz činnosti ukrajinské pravoslavné církve napojené na Moskvu.

    Církev byla Kyjevem obviněna z podkopávání jednoty Ukrajiny a spolupráce s Ruskem po plnohodnotné invazi Moskvy v únoru 2022, přičemž tato obvinění odmítá.

- Ruský velvyslanec při OSN prohlásil, že na smutečním obřadu za ukrajinského vojáka, který byl ve čtvrtek zasažen raketovým úderem, byli "neonacisté" a muži ve vojenském věku.

Při úderu, který zasáhl kavárnu ve vesnici Hroza, zahynulo 52 lidí, včetně žen, dětí a v některých případech celých rodin. Počet obětí dosáhl 15 % obyvatel vesnice.

Vasilij Nebenzja při svém pondělním vystoupení na zasedání Rady bezpečnosti OSN, které svolala Ukrajina, prohlásil, že voják byl "vysoce postavený ukrajinský nacionalista" a že se probuzení "účastnilo mnoho neonacistických kompliců".

Dodal, že "pokud kyjevský režim soustředí vojáky na daném místě, stávají se legitimním cílem úderů".

Rusko se opakovaně snažilo ospravedlnit svou invazi na Ukrajinu tím, že je třeba zemi "denacifikovat". Je známo, že přinejmenším jeden polovojenský pluk bojující proti ruským silám na Ukrajině - prapor Azov - má krajně pravicový původ, ale tvrzení, že neonacisté mají širší vliv v ukrajinské vládě nebo armádě, byla široce zdiskreditována.

- Počet ruských obětí vzrostl o 450, tvrdí Ukrajina


Podle ukrajinského ministerstva obrany došlo za poslední den ke 450 ruským obětem, čímž se jejich celkový počet od začátku války zvýšil na 283 080.

Ve své denní aktualizaci ministerstvo uvedlo, že ruské síly rovněž ztratily šest tanků a tři bojová obrněná vozidla, čímž se celkový počet ztrát zvýšil na 4 829, resp. 9 129.

Aktualizace byla doprovázena citátem americké bojovnice za ženská a občanská práva Susan B. Anthonyové, který zněl: "Nezávislost je štěstí."

2
Vytisknout
2338

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2023