Íránem podporovaní Húsiové jsou připraveni vstoupit do války proti Izraeli pomocí dronů a raket

11. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Mocná jemenská milice spojená s Íránem pečlivě sleduje výbušný vývoj v izraelsko-palestinském konfliktu a řekla Newsweeku, že je připravena se v případě potřeby připojit k válce, upozorňuje Tom O`Connor.

"My v Jemenu podporujeme palestinský lid všemi možnými způsoby a neopustíme utlačovaný palestinský lid a jeho odpor, kterým se brání a má právo tak učinit," řekl Newsweeku Nasreddin Amer, zástupce ministra informací hnutí Ansar Alláh, široce označovaného jako Húsiové.

"Možnost naší přímé účasti na podpoře odboje závisí na tamním vývoji a situaci tam pozorně sledujeme a jsme s nimi v neustálém kontaktu."

Po masivním šokovém útoku, který v sobotu zahájila palestinská militantní skupina Hamás se sídlem v pásmu Gazy, vzrostlo napětí na severní hranici Izraele s Libanonem, domovem dalšího mocného íránského spojence, Hizballáhu. Nyní ohrožení ze vzdálené jižní fronty hrozí uvrhnout Izrael do ještě prekérnější pozice, protože se potýká s nejvážnějšími bezpečnostními problémy za poslední desetiletí.

Předpokládá se, že Húsíové, kteří jsou zapleteni do sedmileté občanské války proti Saúdy podporované vládě, která byla vyhnána z hlavního města, mají přístup k obrovskému arzenálu bezpilotních letounů a raket.

Amer odmítl poskytnout jakýkoli odhad zásob a označil to za "záležitost, která nemůže být odhalena".

Takové zbraně byly použity k provedení bezostyšných útoků proti Saúdské Arábii a zdroje Newsweeku dříve naznačily přítomnost íránských bezpilotních vzdušných systémů, včetně loitering munition nebo "sebevražedných dronů" v Jemenu.

Tyto platformy prokázaly, že jsou schopny uniknout dokonce i sofistikovaným americkým protiraketovým bateriím, jako je systém Patriot. Rusko bylo pozorováno, jak používá podobné zbraně, údajně vyvinuté Íránem, s ničivým účinkem na Ukrajině.

Írán popřel, že by tyto systémy Húsíům poskytl, a vyjádřil ochotu vyšetřit jejich zjevné použití v probíhající rusko-ukrajinské válce.

V odpovědi na otázku Newsweeku ohledně potenciálních obav z otevírání nových front proti Izraeli, včetně Húsiů, mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) major Liad Diamond odkázal na podporu Izraele, kterou vyjádřil americký prezident Joe Biden a americké centrální velitelství (CENTCOM).

"Všichni jsou teď tady v Izraeli velmi ostražití. IDF je ve vysoké pohotovosti," řekl Diamond, když nad hlavou bylo vidět to, co vypadalo jako sestřelení izraelským protiraketovým systémem Iron Dome. "Jsme ve válce, všechny naše obranné systémy jsou zapnuté."

"Nikdo by nás teď neměl zkoušet," dodal.

Íránská mise při OSN se dříve distancovala od jakékoli přímé role v útoku vedeném Hamásem a vyjádřila podporu operaci, v komentářích sdílených s Newsweekem.

"Úspěch této operace spočíval v tom, že to bylo překvapení, což z ní činí největší selhání bezpečnostních organizací izraelského režimu během života tohoto uzurpátorského režimu," uvedla v neděli pozdě večer íránská mise.

"Je pro ně velmi těžké přijmout, že ve zpravodajské komunitě se vypráví, že byli poraženi palestinskou skupinou. Pokoušejí se ospravedlnit své selhání a připsat to íránské zpravodajské síle a operačnímu plánování."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2806

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023