Co se to proboha se společností a s námi za několik let stalo?

14. 10. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty
 
"Víš, ono nejde o to, co dělat v Londýně, nebo co dělat v Praze - ono jde o to, co dělat vůbec…"
(Dopis Mileny Jesenské Ernstu Polakovi, 15. květen 1939)

Nikdy jsem osobně nečekal, že se moje generace ( jsem ročník 67) dožije klimatické změny takového stupně rychlosti, která rozežírá postupně lidské společnosti jako metastáza rakovinového bujení a s tímto fenoménem jde ruku v ruce rozklad lidské humanity, která tuto dobu provází.



 Zdá se, že i moje generace si ještě prožije ve stáří asi zaslouženou cestu pekla nelidskosti, barbarství, obrovského sobectví, boje národu o zdroje, možná i světovou válku. Mám strašlivou úzkost, že lidstvo je svými psychopatickými, vlastně šílenými politiky na tento nejspíše konečný souboj nicoty již duchovně přichystán svým antihumánním postojem k veškeré jinakosti a totální ztrátou soucitu k svým bližním. Vždyť my pomalu oslavujeme z moře vytažené těla mrtvých děti (nemají zde přece co dělat) a nejsme schopni se občansky postavit té nesmírně rychlé fašizaci našich duší!

Stejně jako v konci třicátých let dvacátého století - je především voličskou většinou oslavována u našich politiků "zleva doprava" slovní až fyzická hrubost, vulgarita, výsměch, nadřazenost, hamižnost a já s hrůzou sleduji opakované úmluvy politiků s politickými gangstery, kteří zastrašováním, ponižováním, mučením a vražděním zoufalých lidí na útěku - nám - v tom našem království české malosti - zajišťují "klid" na práci v milovaných montovnách.

Ta naše přezíravost nad svými bližními, žijící v rozpadlých, totálně chudých státech a jejich únik do utečeneckých táborů, které jim jsme ochotni snad jedině tolerovat - ukazuje na alarmující selhání lidskosti. Jaká to podobnost s naším, největším mravním selhání 20 století při útěku židovského obyvatelstva ze zemí, kde jim postupně hrozila smrt.

Dnes jim říkáme potupně "migranti" a máme pocit obrovské kulturní převahy. Z úst nejen českých nacionalistů, zlých hlupáků fašistické nátury - je přímo znovu cítit "zvířecí pud" krve a proto ta hrozná nenávist k těmto současným "běžcům o život". Celé lidské dějiny provází fenomén uprchlictví a právě nastavení společnosti k nejvíce bezbranným - je lakmusovým papírkem všech věcí příštích.

Dneska se láme chléb morálního rozhodování. Za mne, největší česká novinářka 20 století - Milena Jesenská píše ve své útlé knize "Stručná zpráva o trojí volbě" možné typologické přístupy v čase těsně před katastrofou, v době zatemnění lidskosti:


A, člověk zůstává věrný principu humanity, pomáhá za každou cenu i proti represi systému člověku v nouzi a tvrdě bojuje proti totální sobeckosti, která se valí celou společností


B, člověk se přizpůsobí poměrům, raději se dívá stranou a zavře se do mikrosvěta své malé rodiny, která se stává obhajobou své servility


C, vědomá, většinou i radostná kolaborace se společenským zlem, snaha o obrovské hromadění majetku v situaci, kdy většina spoluobčanů kolem nich trpí, pocit převahy, síly a individuální zásluhy na své situaci

Přibližme se alespoň náznakem k lidem - jako byla tehdy právě Milena Jesenská a v této době je to například filmová režisérka A. Holland. Její film "Hranice" - jde příští týden do českých kin. Pokusme se díky této velmi tvrdě a přesně popsané realitě lidské bezcitnosti této doby, probudit v sobě možnosti nepřistoupit na tuto ďábelskou hru...

Je tak potřebné slyšet a vidět právě tuto vlastně "neviditelnou realitu" úplně zbytečného lidského utrpení, kterou nám politická oligarchie rak ráda tají….

Nedejme se a pojďme do kina!

0
Vytisknout
7175

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023