HRW: Izrael reaguje na válečné zločiny válečnými zločiny

12. 10. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Scény v Gaze jsou otřesné.

Izraelská vláda je označila za "totální obléhání", které přerušilo dodávky elektřiny, paliva, vody a potravin do Gazy. Jediná elektrárna byla pro nedostatek paliva odstavena. To vše se děje navíc k podmínkám, které byly už tak hrozné po 16 letech izraelských drtivých omezení ve vězení pod širým nebem pro 2,2 milionu lidí známém jako Gaza, píše Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch ve svém denním přehledu.

A pak je tu bombardování.

Izraelské úřady mohou tvrdit, že jejich letecké útoky jsou přesně cílené, jako kdyby použití silných výbušnin v hustě obydlených oblastech vůbec mohlo být cílené.

Skutečnost je však taková, že v důsledku nevybíravého leteckého bombardování Izraelem dochází nemocnicím prostor a přestávají být bezpečným útočištěm. Světová zdravotnická organizace zdokumentovala 22 útoků, které od 7. října postihly zdravotnická zařízení a ambulance v Gaze. Izraelské nálety v posledních dnech poškodily také uprchlické tábory, školy a areály OSN.

 
Samozřejmě je zde širší kontext - nejen ten dlouhodobý, který souvisí s více než 16 lety extrémních restrikcí v Gaze a izraelskými zločiny proti lidskosti v podobě apartheidu a pronásledování na okupovaných územích - ale také ten bezprostřední: Odporné útoky Hamásu.

Útočníci vedeni Hamásem zabíjeli lidi v jejich domovech, masakrovali návštěvníky večírku na hudebním festivalu a unášeli děti, starší lidi a další osoby. Úmyslná střelba do civilistů a braní civilistů jako rukojmí jsou válečné zločiny.

Izraelská vláda však nyní na válečné zločiny odpovídá válečnými zločiny.

Izraelský ministr energetiky a infrastruktury dal jasně najevo, že nedávné útoky Hamásu jsou "důvodem, proč jsme se rozhodli zastavit přísun vody, elektřiny a pohonných hmot". Jde o kolektivní trest a tato taktika je válečným zločinem, stejně jako používání hladu jako válečné zbraně.

Řečeno jinak: Hamás se zaměřil na nevinné lidi a Izrael se v reakci na to zaměřuje na nevinné lidi.

Aby toho nebylo málo, v reakci na řádění Hamásu některé evropské vlády pozastavily (nebo podrobily novému přezkumu) programy rozvojové pomoci Palestině. To zahrnuje například financování OSN, palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu a organizací občanské společnosti. Izrael údajně také pohrozil, že zablokuje humanitární pomoc přicházející přes Egypt.

To si všichni vážně myslí, že pozastavení pomoci potrestá útočníky ze 7. října? Hamás je již dlouho mnoha zeměmi označován za teroristickou organizaci a na jejich pomoc stejně nemá nárok. Zmrazením pomoci hrozí další potrestání palestinských civilistů, kteří již nyní čelí bezprecedentním represím a násilí.

Žádná voda. Žádné palivo. Žádná elektřina. Žádná pomoc. Žádný únik před bombardováním.

To zanechává miliony lidí bez viny a bez naděje.

* * *

Aktualizace: Oleg Orlov

Pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na případ Olega Orlova, na který jsme upozorňovali před několika měsíci.

Orlov je jedním z nejvýznamnějších a nejotevřenějších ruských obránců lidských práv. Je spolupředsedou Memorialu, přední ruské skupiny pro ochranu práv, která se v loňském roce stala jedním z nositelů Nobelovy ceny za mír.

Ruská vláda v roce 2022 Memorial zrušila, nicméně jádro aktivistů skupiny pokračuje ve své práci v oblasti lidských práv, někteří ze zahraničí a někteří, jako Orlov, zevnitř země.

Včera moskevský soud uznal Orlova vinným z obvinění z "diskreditace" armády tím, že se vyslovil proti válce na Ukrajině, a odsoudil ho k pokutě 150 000 rublů (asi 1 500 amerických dolarů).

Člověk by si myslel, že po spáchání tolika zvěrstev nikdo neudělal pro diskreditaci ruské armády víc než ruská armáda sama.

V každém případě, jak říká moje kolegyně a expertka Táňa Lokšina, Orlovovo stíhání a rozsudek jsou "výsměchem právnímu státu".

Orlov samozřejmě zná taktiku úřadů a ví, jak na ni reagovat. Každé soudní jednání během svého čtyřměsíčního procesu proměnil v příležitost odhalit zneužívání Kremlu doma i v zahraničí.

Zdroj v angličině ZDE
 

0
Vytisknout
3412

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2023