Bývalý šéf izraelské špionáže: "Velká část zodpovědnosti leží na vládě"

11. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Bývalý šéf izraelské domácí rozvědky Šin Bet Ami Ajalon pro Le Figaro o tom, co se v Izraeli udělalo špatně.

Velká část odpovědnosti leží samozřejmě na vládě.

Velitelé všech bezpečnostních organizací řekli Netanjahuovi, že prováděná politika je špatná a že je zřejmé, že bude využita našimi nepřáteli.

Vnímali okamžik velkého rozpolcení kolem krize, kterou v zemi způsobila reforma soudnictví.

Politici samozřejmě neposlouchali.

Zejména s ohledem na varování před Západním břehem. Izraelská vláda udělala vše pro to, aby zajistila, že Fatah a Palestinská samospráva již nejsou partnery, protože předali moc Hamásu. Ano, nemáme jinou možnost, než zničit brigády Ezzeddine al-Kásam. Ale měli bychom zcela změnit naši politiku, abychom vytvořili palestinského partnera.

Musíme hned na začátku říci, že naše válka není namířena proti palestinskému lidu.

Naše válka je proti vojenskému křídlu Hamásu.

Ještě předtím, než zaútočíme, bychom měli říci, že chceme vytvořit realitu, ve které budeme hovořit s Palestinci, kteří přijímají mírové iniciativy a chtějí s námi diskutovat o realitě dvou států.

Ale nemyslím si, že by s tím dnes nějaká izraelská vláda souhlasila.

A přesto, pokud to neuděláme, uvidíme nárůst násilí. Dokonce i dnes Izrael odmítá připustit, že Palestinci jsou národ. Hospodářský rozvoj jim nestačí. Chtějí svobodu, chtějí konec okupace.

Otázka: Myslíte si, že by se událostem víkendu předešlo, kdyby byla palestinská otázka vyřešena vytvořením palestinského státu?

Ano, samozřejmě. Podívejte se na náš koncept bezpečnosti v Izraeli. Až do jomkipurské války před 50 lety jsme dávali přednost půdě před mírem, protože mír pro nás nebyl důležitý.

Naším cílem byla bezpečnost. Až po šoku z jomkipurské války jsme dospěli k závěru, že k zajištění bezpečnosti potřebujete mír.

Mír s Egyptem jsme uzavřeli jen kvůli traumatu z Jom Kipuru a s Palestinci jsme začali vyjednávat až v Madridu a pak v Oslu kvůli první intifádě.

Nakonec jsme opustili Libanon jen kvůli šíitskému teroru a sebevražedným atentátům. Stáhli jsme se z Gazy jen kvůli druhé intifádě.

Mezinárodní společenství hrálo ve všech těchto případech významnou roli.

Dnes prožíváme tragédii a nikoho to nezajímá. Nemůžeme nikoho obviňovat. Nikdo nás nemůže zachránit navzdory nám samotným.

1
Vytisknout
2578

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023