V sobotu budou v Londýně tisíce lidí na demonstraci požadovat všeobecné volby

5. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: Tisíce lidí v sobotu v Londýně požadovalo na demonstraci všeobecné volby:



Protest organizace People's Assembly  bude rovněž vyzývat k opatřením proti krizi životních nákladů

- "Sobečtí lháři likvidují náš národ." Transparent ve Westminsteru


V sobotu se v Londýně očekává demonstrace tisíců lidí, kteří požadují okamžité uspořádání parlamentních voleb a také opatření proti prohlubující se krizi životních nákladů.

Protestu, jehož součástí bude i pochod kolem parlamentu, se zúčastní odbory a komunitní organizace, uvedli jeho organizátoři ze skupiny People's Assembly.

"Vláda je v hluboké krizi a o už třetím premiérovi během několika měsíců rozhoduje úzká elita. Chceme uspořádat co největší demonstraci, abychom je donutili ke všeobecným volbám, a na znamení solidarity s každým stávkujícím pracujícím," uvedla Ramona McCartneyová, národní organizátorka People's Assembly.

"Chceme, aby se k nám v tento den připojili lidé z dělnické třídy a ukázali, jak jsme naštvaní a odhodlaní, a bojovali proti nové vlně úsporných opatření, které nám vláda vnucuje."

- Nový britský premiér Rishi Sunak v deníku Times: Miliardář: Kašlu na vás, plebejci!




 
 


Uskuteční se shromáždění, na němž vystoupí mimo jiné Mick Lynch, generální tajemník odborového svazu železničářů, námořníků a dopravců (RMT), jehož členové plánovali v sobotu stávkovat ve sporu o mzdy, pracovní místa a podmínky - dokud nebyla akce v pátek pozastavena.

People's Assembly uvedlo, že protestující budou požadovat okamžité všeobecné volby, opatření proti nízkým platům a zrušení "protiodborových" zákonů o zaměstnanosti.

Konzervativní strana tvrdí, že má mandát k sestavení vlády díky své většině v Dolní sněmovně a nemá zákonnou povinnost vypsat všeobecné volby až do roku 2024.

Někteří však naznačují, že dvě změny ve vedení od parlamentních voleb v roce 2019 - o nichž rozhodla sama strana - a také vnitřní debaty o tom, zda nadále dodržovat předvolební manifest, na jehož základě byla strana před třemi lety zvolena, znamenají, že tento mandát je  zastaralý a podkopaný.

Bývalá labouristická poslankyně Laura Pidcocková, nyní národní tajemnice Lidového shromáždění, uvedla:

"Musíme se spojit jako hnutí, organizovat se v ulicích a v našich komunitách a ukázat, že naše hlasy nebudou umlčeny a že chceme zásadní změny ve způsobu, jakým je naše země řízena.

K pochodu se hodlají připojit také antirasistické skupiny, které požadují odvolání Suelly Bravermanové z funkce ministryně vnitra. Ta byla v poslední době silně kritizována za svou rétoriku vůči lidem, kteří se pokoušejí přijít do Spojeného království ze zahraničí, a za to, jak řešila krizi ve středisku pro zpracování žádostí o azyl v Manstonu v Kentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4586

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022