Rozhovor Britských listů 543. Je Británie ve stejné krizi jako Česká republika?

8. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

  

Od hlasování pro brexit se Velká Británie potácí v politické a ekonomické krizi, protože její vedoucí politikové nejsou schopni odmítnout brexitérské lži a začít jednat. Vznikla tam východoevropská situace, kdy se do vlády dostávají nekompetentní jedinci prostě jen pro to, že lžou a podporují oficiální ideologii. Krize se nebývale zostřila s nedávnou, nevolenou premiérkou Liz Trussovou a není zcela odstraněna ani po příchodu nevoleného Rishiho Sunaka do premiérské funkce. Jak to bude dál a jak je to podobné s Českou republikou? Na to se v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Jana Čulíka Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od úterý 8. listopadu 2022.

K tomu:

Satelitní snímky z Mariupolu odhalily dalších 1500 hrobů. Václav Hořejší doporučuje přestat dodávat zbraně Ukrajině

8. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta


Ruští vojáci kradou, mučí  a hromadně vraždí, kam přijdou. Zde svědectví z Chersonské oblasti, kde ruští vojáci mučili bezdůvodně starého pána natolik, že je prosil, aby ho zabili. Mučili ho proto, že fotografoval Rusy rozbořené obytné domy.  Mučili také teenagera, protože si na zahradě hrál ukrajinskou hudbu. 

Viz tato reportáž: Odchod Rusů z Chersonu odhaluje další rozsáhlou brutalitu:


Kdyby svět jednal podle přání pana Hořejšího - a může k tomu dojít, pokud propadnou po úterku Spojené státy fašizující a lživé Republikánské straně - dojde k ještě rozsáhlejšímu vraždění, než jaké páchají na Ukrajině Rusové nyní - a nebude omezeno jen na Ukrajinu. Dočká se pan Hořejší podobného ruského vraždění i v Praze?

Nemají redaktoři českého tisku žádné svědomí, když takovéto hrůzy tisknou?

"Byli jsme plně vystaveni plné střelbě."Ruští branci svědčí, že při útoku zahynuly stovky lidí

8. 11. 2022

čas čtení 7 minut


Přeživší ruský voják vypráví o tom, jak byl ponechán napospas útoku u Makiivky, zatímco v Rusku roste hněv nad počtem obětí války

Několik hodin poté, co Alexej Agafonov 1. listopadu dorazil do Luhanské oblasti jako člen praporu nových branců, byly jeho jednotce rozdány lopaty a nařízeno, aby celou noc kopala zákopy.

Jejich kopání, při němž se kvůli nedostatku dostupných lopat střídali, bylo náhle přerušeno v časných ranních hodinách následujícího dne, kdy oblohu ozářilo ukrajinské dělostřelectvo a na Agafonova a jeho jednotku začaly padat granáty.

"Nejprve nad námi přeletěl ukrajinský dron a poté na nás začalo hodiny a hodiny bez přestávky bušit jejich dělostřelectvo," řekl Agafonov, který ostřelování přežil, v pondělním telefonickém rozhovoru pro Guardian.



Guterres: "Svět jede po dálnici do kllimatického pekla - a šlape na plyn"

8. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Lidstvo jede po "dálnici do klimatického pekla", varoval generální tajemník OSN a prohlásil, že boj o planetu vhodnou k životu bude  vyhrán nebo prohrán v tomto desetiletí.


António Guterres to v pondělí řekl světovým lídrům na zahájení 27. summitu OSN o klimatu v Egyptě: "Naše planeta se rychle blíží ke kritickým bodům, které způsobí, že klimatický chaos bude nezvratný.

"Jsme na dálnici do klimatického pekla a šlapeme na plyn."

Řekl, že svět stojí během příštích čtrnácti dnů jednání před těžkou volbou: buď rozvinuté a rozvojové země budou spolupracovat na uzavření "historického paktu", který by snížil emise skleníkových plynů a nasměroval svět na nízkouhlíkovou cestu - nebo dojde k selhání, které přinese klimatický kolaps a katastrofu.

Agrese na Ukrajině: Kyjevský starosta upozorňuje na možnost evakuace

8. 11. 2022

čas čtení 21 minut


Rusko popírá zprávy o ztrátě stovek mužů námořní pěší jednotky na východě Ukra
jiny

Ruské ministerstvo obrany učinilo neobvyklý krok a popřelo zprávy ruských vojenských bloggerů, že námořní pěší jednotka přišla o stovky mužů při bezvýsledné ofenzivě na východě Ukrajiny, uvedla státní tisková agentura RIA.

Ministerstvo podle ní odmítlo tvrzení blogerů, že 155. námořní brigáda Tichomořské flotily utrpěla "vysoké, nesmyslné ztráty na lidech a vybavení".

Naopak, v průběhu deseti dnů jednotka prý postoupila o 5 km  do ukrajinských obranných pozic jihozápadně od Doněcku, citovala RIA ministerstvo. Výslovně popřelo, že by velitelé brigády projevili neschopnost, uvedla agentura Reuters.

"Díky kompetentnímu jednání velitelů jednotky ztráty námořní pěchoty za dané období nepřesahují 1 % bojové síly a 7 % zraněných, z nichž značná část se již vrátila do služby," uvedlo.

Toto mimořádné dementi naznačuje, že zprávy o drtivé porážce ruských vojsk rozzuřily  ruské ministerstvo obrany   v okamžiku, kdy se devátý měsíc války ruské síly nacházejí pod silným tlakem v částečně okupovaných oblastech Ukrajiny, které Moskva prohlásila za své území - akce, které Kyjev, Západ a většina zemí OSN odsoudily jako nezákonné.



Sebral peníze a zmizel. Křetínský

8. 11. 2022

čas čtení 5 minut


Platforma pro
sociálně-ekologickou transformaci

V letošním roce má Křetínského EPH díky energetické krizi o šedesát procent větší zisk oproti loňskému roku. Právě z důvodu vysokých cen elektřiny a tepla vláda navrhla po vzoru dalších států Evropské unie speciální daň zaměřenou na tyto nezasloužené zisky. Křetínského firma EP Commodities však plánuje se placení vyhnout.


Čtvrtý nejbohatší miliardář z České republiky tak utíká se svou firmou EP Commodities za hranice, aby nemusel platit daně. Firmy Daniela Křetínského dlouhodobě ničí životní prostředí, zaplavují veřejnou diskuzi manipulacemi, roky blokují rozvoj čistých zdrojů elektřiny a využívají peněz daňových poplatníků ve svůj prospěch.

Náš názor na tento postup je jasný. Zároveň pracujeme na nové publikaci, kterou zveřejníme 25. listopadu. V ní budeme detailně rozebírat podnikání Daniela Křetínského a představíme návrhy politických řešení, která budeme nadále v příštích letech prosazovat. 

 16578

Nepřijde vám, že v České republice (i na Slovensku) zavládlo šílenství?

6. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Člověk nevěří svým očím. Jakási Daniela Kovářová publikuje v žuimpě jménem Mladá fronta Dnes článek na podporu bití dětí, a oni ji to otisknou. Zvláštní.

Bití dospělých je trestný čin. Jak to, že v ČR není trestným činem i bití dětí které jsou přece daleko menší, křehčí a zranitelnější než dospělí? Jsem hrdý, že žiju ve Skotsku, kde je bití dětí trestný čin.

Opět se v ČR šíří blaznivý nápad požadující zavedení univerzitního školného. Pokud to ČR udělá, zlikviduje si vysoké školy. Vím o čem mluvím, na základě třicetileté zkušenosti britského univerzitního učitele. Zavedení školného způsobí, že univerzitní manažeři se přestanou zajímat o cokoliv jiného než je shánění peněz prostřednictvím maximalizace vybírání školného od studentů. Školy se stanou mlýnky na peníze. Dojde k likvidaci tzv. "nevýdělečných" studijních oborů a k zglajchšaltování vysokých škol. - Taky mnozí blouzní o tom, že by studenti v ČR měli při studiu pracovat.

Jedním zjevně z  nejideologičtějších hlupáků ve Fialově vládě je "ministr" zdravotnictví Válek. Covidovou pandemii ignoruje, ale teď si vymyslel dotace od zdravotních pojišťoven pro lyžařské areály - proč? Chce také zlikvidovat rovnou zdravotní péči pro všechny a dovolit bohatým, aby si připlatili, takže kdo nebude platit, bude mít podle něho substandardní péči. Válkovi se nelíbí, že v současnosti má bezdomovec stejnou zdravotní péči jako oligarcha. Slušný člověk by na to byl hrdý.

Rovný přístup k zdravotní péči jsou podle tohoto maniaka "levičácké nesmysly". Útočí také na Gretu Thunbergovou, globální oteplování zjevně pro něho není problém:

Jo a pan Kalousek na Twitteru tvrdí, že se stejně doktorům dávají obálky s penězi, tak proč to neudělat oficiální? :))) Mám lepší návrh: Co kdyby rozpadávající se český stát začal razantně zasahovat proti této i jiné korupci?

Česká republika má obrovský problém, že její potrhlá Fialova vláda odmítá zvýšit daně, takže ČR trpí neodstranitelným, zvyšujícím se deficitem. Maniaci jako Zdechovský to "budou řešit" zaváděním poplatků do zdravotnictví pro bohaté. Výborně!

Oligarcha Křetinský dostal od státu peníze za výhodných poměrů, když měl státu poskytnout část astronomických zisků v rámci jednorázového zdanění v krizové situaci, utekl ze země. Někteří to chválí. Kandidátka na prezidenta Nerudová si na zdanění stěžuje - oligarchové mají piodle ní zjevně mít volnou ruku. Jinak Nerudová se profiluje trapnými kecy o tom, jak prezident musí  rozumět národu, které jsou právem označovány za červenou knihovnu. Pánbůh chraň, kdyby se tato prázdná osoba stala prezidentkou!

Vládě a státním úřadům prasklo něco v hlavě a 33 let po pádu komunismu se rozhodli útočit na někdejší komunistické papaláše, nyní většinou devadesátníky. Chválí si, že jim seberou starobní důchod. Proč je proboha nepotrestali v devadesátkách? A proč probíhají soudní procesy s těmito starci nyní, když jsou zcela senilní? Proč nebyli komunističtí zločinci trestně stíháni dávno? Je to hnus, hnát dnes k soudu lidi s Alzheimerem, kteří netuší, o co jde.

Česká republika má třetí nejvyšší počet vězňů v Evropské unii. Proč? Vzhledem k děsivému stavu českého soudnictví si dovedu představit, kolik je v tom nespravedlnosti...

No a na Slovensku to není o nic lepší. Tamější katolická církev šíří kriminální lži o mladících, nedávno zavražděných v bratislavském klubu...


 17360

Rozvojové země budou do roku 2030 potřebovat 2 biliony dolarů ročně na financování opatření proti globálnímu oteplování

8. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Podle nových údajů bude do roku 2030 zapotřebí každoročně přibližně 2 biliony dolarů, aby se rozvojovým zemím pomohlo snížit emise skleníkových plynů a vyrovnat se s důsledky klimatického rozpadu.

Podle zprávy, kterou si společně nechaly vypracovat britská a egyptská vláda a která byla představena na klimatickém summitu OSN  COP27 , budou tyto peníze potřeba, aby chudé země mohly přejít od fosilních paliv, investovat do obnovitelných zdrojů energie a dalších nízkouhlíkových technologií a vyrovnat se s dopady extrémního počasí.

Tyto částky, které by pokryly potřeby všech rozvojových ekonomik světa s výjimkou Číny, jsou mnohem vyšší než veškeré finanční prostředky, které byly dosud na pomoc chudým zemím v oblasti klimatu poskytnuty.
 

 18932

USA a Británie vůbec neplní své závazky finanční pomoci pro důsledky globálního oteplování v chudých zemích

7. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Podpora rozvojových zemí bude na konferenci Cop27 klíčovým tématem, ale nové údaje ukazují, že bohaté země tu pomoc prostě neposkytují.
 
Spojené státy, Velká Británie, Kanada a Austrálie neposkytly svůj "spravedlivý podíl" na financování klimatických opatření pro rozvojové země v řádu miliard dolarů, ukazuje analýza.

Hodnocení, které provedla společnost Carbon Brief, porovnává podíl mezinárodního financování v oblasti klimatu, který poskytly bohaté země, s jejich dosavadním podílem na emisích uhlíku, což je měřítko jejich odpovědnosti za klimatickou krizi.

Rozhovor Britských listů 542. Co znamená Lulovo volební vítězství pro Brazílii a pro nás

4. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



V Brazílii vyhrál prezidentské volby těsnou většinou socialista Luiz Inácio Lula da Silva. Co to znamená pro možnou záchranu amazonského deštného pralesa, a tedy i pro svět včetně České republiky, a jaká bude od nynějška budoucnost Brazílie? O tom hovoří Jan Čulík s novinářem a antropologem Fabianem Golgem, který je v Rio de Janeiru. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 4. listopadu 2022.

 19455

Dva polštáře

8. 11. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 6 minut

Autor fotografie Vojtěch Vlk

Ocitnete-li se během svých poznávacích toulek Prahou na nádvoří Novoměstské radnice, která je jednou z mnoha nejvýznamnějších gotických staveb na Novém městě pražském, jenž byla vybudována v době panování Karla IV., můžete na vlastní oči kromě této skvostné stavby, spatřit i dva obří betonové polštáře, které zde pomáhají vytvořit útulné odpočinkové místo pro znavené turisty. Jejich autorkou, je známá česká sochařka a výtvarnice, absolventka Pedagogické Fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, ateliéru Sochařství I Michaela Gabriela, Veronika Psotková.

Paní Psotková, jak dlouho, jste na těchto jedinečných polštářích pracovala?

 18389

dTest: Nízký a vysoký tarif elektřiny aneb jak platit za elektřinu méně

8. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 

S rostoucími cenami energií se lidé snaží najít různé způsoby, jak ušetřit. Máte-li dvoutarifní sazbu, můžete ušetřit i tím, že budete odebírat elektřinu zejména v době nízkého tarifu. Možná už jste slyšeli, že existují pojmy vysoký a nízký tarif neboli denní a noční proud. Víte, co vlastně tyto pojmy znamenají a jaký je mezi nimi rozdíl? Věděli jste, že nízký tarif není jen v noci, ale má svá pásma i přes den? Mají tento tarif všichni nebo jen někteří?

Kdo je naším duchovním vůdcem?

8. 11. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

V našem světovém období je duchovním vůdcem jednoho extrému extrém druhý (opačný). Dialektická jednota spočívá ve vzájemné vazbě protikladů. Jeden protiklad nemůže existovat bez druhého. Klad nemůže existovat bez záporu, a zápor bez kladu. Muž nemůže existovat bez ženy a žena bez muže. Jeden extrém tvoří druhý.

Přes tuto obecnou znalost zákonů dialektiky (polarity) se jako lidská společnost stále bláhově pokoušíme extrémy od sebe čistě odlišit, nebo dokonce i druhý extrém zničit. Pokud zničíme zlo, přepokládáme, že nám zůstane jenom samotné dobro. S podivením po takové snaze pak zjišťujeme, že tomu tak vůbec není. Tento pud je rozkladnou silou kosmu.

 19248

Ekonomická politika vlády jako výsměch odbornému konsensu

7. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

 

Z nedělních Otázek V. Moravce, v nichž probíhala debata moderátora s Jiřím Rusnokem (bývalý ministr, premiér a guvernér ČNB), Vítem Samkem (představitel odborů) a Tomášem Havránkem (Národní ekonomická rada vlády), jsem si odnesl hlavně dojem, že daň z mimořádných zisků by mohla rozpočtu něco přinést jen v případě, že by byla zavedena za letošní rok. Zavedena asi není právě proto, že by mohla něco přinést.

 19447

Milí čtenáři, potřebujeme finanční podporu. Hospodaření Britských listů za říjen 2022

3. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

přiznávám, že je opravdu nudné, že se na vás trvale obracíme s finančním apelem. Není ale zbytí. Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Znovu se nám jí nedostává. Koncem října 2022 měly Britské listy na účtu 3268 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V říjnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 523,71 Kč,  výdaje byly 67 331,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci října  byl  3268  Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17933

Elon Musk na Twitteru blokuje uživatele, kteří začali psát pod jeho jménem. Začalo to dělat hodně lidí, i celebrity

7. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Elon Musk prohlásil, že všechny účty na Twitteru, které se budou vydávat za parodie, aniž by jasně specifikovaly "parodie", budou "trvale pozastaveny", a vydal toto varování poté, co si některé celebrity změnily svá zobrazovaná jména a tweetovaly jako "Elon Musk".

Nový generální ředitel Twitteru v neděli večer na Twitteru napsal: "Dříve jsme před pozastavením vydávali varování, ale nyní, když zavádíme plošné ověřování, žádné varování nebude."
 
"Jakákoli změna jména vůbec" bude mít za následek dočasnou ztrátu ověřeného statusu, uvedl Musk.

V neděli večer bylo  několik účtů, které si změnily jméno na Elon Musk nebo na něco podobnéhoí, pozastaveno nebo umístěno pod varovný nápis, včetně účtů americké komičky Kathy Griffin a australského satirického webu Chaser.

"Hádám, že ne VŠICHNI moderátoři obsahu byli propuštěni? Lol," žertovala Griffinová poté na alternativní platformě Mastodon, kde si minulý týden založila účet.

 16578

Mají právo na sebeobhajobu a sebeobelhávání i lidé chudí

7. 11. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Každý z nás potřebuje nějaké to šidítko…


"Napadlo mě totiž, že kdyby se poserové v minulosti věnovali vzájemnému sdružování, mohlo by se jejich hnutí stát politickou silou velikého kalibru"

(Pavel Juráček, Deník, 1976)

Výraz "frustrace" je v současné české společnosti pojem velmi negativní. Být zařazen do škatulky celoživotního, společenského flustráta, stáváš se navždy otravným hmyzem.

 19248

Běda podělaným!

7. 11. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Ohýbáme záda svá hodně a rádi a moc, majíce na bedrech nezvladatelnou tíhu vlastních omylů a politických skutků. Po šestileté nacistické okupaci, po podobné, nýbrž mnohem delší okupaci komunistické s nadvládou Kremlu, a, bohužel, po konečné vnitřní okupaci od domácích oligarchů už nevíme, zda se ještě ohýbáme, nebo už jsme absolutním ohnutím těla i mysli dospěli do bodu, kdy se sami sobě jevíme jako krásná, vzpřímená a rovná “prevítka“.

Kdy?

 19452

Prezidentská kampaň, aneb Zpráva o politické (ne)kultuře českého postkomunismu

7. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Levicové" Právo, které už léta hraje roli agrofertího média druhé linie, pokračuje v kampani proti hlavnímu Babišovu oponentovi Petru Pavlovi. V sobotu dostal šanci na svých pět minut "slávy" prezidentský kandidát Pavel Fischer - jenž se v redakčním rozhovoru pokusil předstírat, že zásadním problémem české politiky je vztah mezi armádou a civilní politikou.

30679

Úterní americké volby mohou ohrozit zákonnost i demokracii v USA, a tím i celý svět

7. 11. 2022

čas čtení 2 minuty


'Je to 'boj o samotnou duši Ameriky', jak ve středu varoval Joe Biden, "a o boj o základní práva lidí."

Až se američtí voliči v úterý vydají k volebním urnám, budou hlasovat  v něčem, co bude vypadat jako dvoje samostatné volby. . V době krize životních nákladů asi nepřekvapí, že 92 % republikánů považuje ekonomiku za velmi důležitou, přičemž v závěsu za ní jsou předvídatelné otázky kriminality a imigrace.

25863

Klimatická krize: posledních osm let bylo nejteplejších v historii, varuje OSN

7. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 
Analýza  zveřejněná na konferenci Cop27 ukazuje, že svět je nyní hluboko v klimatické krizi a hranice udržení oteplení jen o 1,5 °C je "zřejmě nedosažitelná".
 


Podle nové zprávy OSN bylo posledních osm let nejteplejších v historii, což ukazuje, že svět se nyní nachází v hluboké klimatické krizi. Podle zprávy je mezinárodně dohodnutá hranice globálního oteplení 1,5 °C nyní "sotva dosažitelná".

Zpráva Světové meteorologické organizace OSN (WMO) uvádí, jak rekordně vysoké množství skleníkových plynů v atmosféře způsobuje, že hladina moří a tání ledovců dosahuje nových maximálních hodnot a zvyšuje extrémní počasí od Pákistánu po Portoriko.

Neuvěřitelné množství zabitých Rusů

7. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

 



 17231

Severní Korea obnovila železniční spojení s Ruskem

7. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle komerčních satelitních snímků v pátek odpoledne přejel vlak ze Severní Koreje do Ruska. Jde o první provoz pozorovaný na trase po několika letech. Ze snímků není možné určit účel vlaku, ale přejezd přichází uprostřed zpráv o prodeji zbraní ze Severní Koreje do Ruska a obecného očekávání obnovení obchodu mezi těmito dvěma zeměmi, upozorňují Martyn Williams a Peter Makowsky.

 16578

Abeceda asociálního státu, jehož realitu v praxi zažívá stále větší skupina občanů ČR – podzim 2022

4. 11. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

(Věnuji panu Janu Čulíkovi k jeho narozeninám - za mne člověk, který pro tento stát a skutečnou svobodu slova udělal strašně moc)

  1. V asociálním státě se běžně stává, že lidé stojí několikahodinové noční fronty na registraci u lékaře, pediatra, stomatologa i když jsou povinně hlášeni u své zdravotní pojišťovny

  1. V asociálním státě se stává normou, že za osmihodinovou pracovní dobu si pracující občan nezajistí platem nebo mzdou finance na kvalitní a plnohodnotný život (pracující chudoba)

 19028

Eskaluje napětí mezi Ázerbájdžánem a Íránem

7. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Zatímco titulkům dominuje válka na Ukrajině, schyluje se k dalšímu konfliktu na jižním Kavkazu. Zde se Ázerbájdžán a Írán od války v Karabachu v roce 2020 stávají stále nepřátelštějšími, upozorňuje Julian McBride.

 18580

Německo: Dodávky paliva pro ruskou leteckou válku

7. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Německá skupina Wintershall Dea prodává plynový kondenzát prostřednictvím společného podniku Gazpromu, hlavnímu ruskému výrobci leteckého paliva. Dodává jej na letecké základny, upozorňují Hans Koberstein, Frederik Obermaier, Ruben Schaar.

 18530

USA tvrdí, že Zelenskij riskuje "únavu spojenců Ukrajiny", pokud odmítne rozhovory s Ruskem

7. 11. 2022

čas čtení 8 minut


Pozice Ukrajiny u spojenců začíná být nepevná, protože rostou obavy z ekonomických dopadů vleklé války, řekli američtí činitelé listu Washington Post

Američtí představitelé údajně soukromě varovali ukrajinskou vládu, že musí dát najevo otevřenost k jednání s Ruskem


Činitelé ve Washingtonu varovali, že "únava z Ukrajiny" mezi spojenci by se mohla zhoršit, pokud bude Kyjev nadále odmítat jednání s Ruskem, uvedl deník Washington Post. Američtí představitelé listu sdělili, že odmítání  Ukrajiny jednat s Ruskem spojencům, kteří se obávají ekonomických dopadů vleklé války, vadí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj prohlásil, že Ukrajina je připravena zahájit jednání s Ruskem pouze tehdy, pokud jeho vojáci opustí všechny části Ukrajiny, včetně Krymu a východních oblastí Donbasu, které Rusko de facto ovládá od roku 2014, a pokud budou ti Rusové, kteří se na Ukrajině dopustili zločinů, postaveni před soud.

Rozhovor Britských listů 540. Jan Čulík: Nejsem komunista

28. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

K 28. říjnu vysíláme na Regionálnítelevizi.cz třetí a poslední rozhovor francouzské historičky Muriel Blaive s šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem, v němž se Jan Čulík ohlíží k svým životním zkušenostem. V tomto rozhovoru oba hovoří především o husákovské normalizaci v Československu.

Rozhovor Britských listů 541. Babišova prezidentská kandidatura poškodí hnutí Ano

31. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Za posledních několik dní se odehrála celá řada docela podstatných věcí na české politické scéně: od Fialova schválení Zemanova kontroverzního seznamu vyznamenání k 28. říjnu, přes Zemanovu privatizaci oslavy státního svátku a přes Fialovu toleranci této privatizace, přes páteční protistátní a nedělní středostavovskou proukrajinskou demonstraci, až po oznámení Andreje Babiše, že bude kandidovat na prezidenta. Nad všemi těmito událostmi se Jan Čulík zamýšlí v rozhovoru s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 1. listopadu 2022.

 19450

USA: Progresivisté mají problém - nikdo s nimi nechce vést kampaň

7. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

Některá z největších jmen levicové politiky – Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortezová, Elizabeth Warrenová – mají za sebou poměrně klidnou sezonu volební kampaně. Navzdory pověsti úžasných fundraiserů s horlivou základnou zarytých příznivců se progresivní politici jako Sanders většinou vyhýbali kampani na podporu kolegů Demokratů před volbami v polovině volebního období příští týden. Proč? Protože progresivisté chápou, že v současném politickém klimatu by jejich přítomnost mohla Demokratům způsobit více škody než užitku, napsal Harrison Kass.

Rozhovor Britských listů 539. O Orwellově Farmě zvířat v češtině

24. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Víte, kolikrát byla do češtiny přeložena Orwellova Farma zvířat a které z těch překladů jsou dobré a které ne? O tom mluví v dnešním Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Janem Vaňkem juniorem, který se charakterizuje jako "příležitostný kritik překladů do češtiny". Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 25. října 2022.

 19371

Íránský režim nelze reformovat

7. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Íránské ženy již týdny bojují za demokracii a svobodu. Mnohé byly zatčeny, zbity nebo zabity. Yalda Zarbakhchová z DW se ptá, proč západní vlády stále hledají kompromis s íránským režimem.

Rozhovor Britských listů 538. Kdy Ukrajina vyhraje tuto válku?

20. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta




Co se děje v současnosti s ruskou agresí na Ukrajině? O tom hovoří Jan Čulík se zbrojním odborníkem, redaktorem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 21. října 2022.

 17933

Chcete odejít z Twitteru? Zde je týdenní zkušenost Andrewa Stroehleina z Mastodonu

6. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Andrew Stroehlein

@astroehlein

Tak, po celém týdnu na Mastodonu, tady je několik zkušeností. Nejprve pozitivní stránky...

1⃣ Připojení je snadné a zvyknout si na něj je pro každého, kdo byl na Twitteru, celkem jednoduché.
 

2⃣ Právě teď se připojuje spousta dalších lidí a vidím tam spoustu známých tváří - aktivistů a novinářů - takže už mi to začíná připadat jako známý prostor.
 

3⃣ Angažovanost na Mastodonu je ve srovnání s Twitterem obrovská.

Je to logické: většina lidí na Twitteru vidí jen to, co jim algoritmus dovolí vidět, a většina vašich sledujících vaše tweety nikdy neuvidí.
 

Pozn. red: Nový účet Jana Čulíka na Mastodonu je https://mastodon.arch-linux.cz/web/@JanCulik

 19376

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko odvolává dalšího generálplukovníka

6. 11. 2022

čas čtení 11 minut

- Další ruský generálplukovník byl nahrazen v rámci posledních odvolávání vysokých ruských vojenských velitelů od ruské invaze na Ukrajinu, sděluje britské ministerstvo obrany.

Ve své nejnovější zpravodajské zprávě uvedlo, že generálmajor Alexandr Linkov byl ve čtvrtek jmenován zastupujícím velitelem ruského centrálního vojenského okruhu a nahradil generálplukovníka Alexandra Lapina.

Ministerstvo uvedlo:

"Lapin byl široce kritizován za špatný výkon na bojišti na Ukrajině jak čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem, tak šéfem skupiny Wagner Jevgenijem Prigožinem. Tato odvolání představují vzorec obviňování vyšších ruských vojenských velitelů z neúspěchů při dosahování ruských cílů na bojišti. Částečně se pravděpodobně jedná o snahu izolovat a odvrátit vinu od ruského vyššího vedení."


- Navzdory energetické krizi v Kyjevě město nadále prokazuje svého nezdolného ducha, uvádí Mark MacKinnon, starší mezinárodní korespondent deníku The Globe and Mail.


- Ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny poděkovalo 17 zemím EU, které zemi poskytly 500 generátorů elektrické energie na pomoc při řešení problémů s dodávkami elektřiny.



Rusko dál vraždí i v Sýrii

6. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta




V sobotu budou v Londýně tisíce lidí na demonstraci požadovat všeobecné volby

5. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Tisíce lidí v sobotu v Londýně požadovalo na demonstraci všeobecné volby:



Protest organizace People's Assembly  bude rovněž vyzývat k opatřením proti krizi životních nákladů

- "Sobečtí lháři likvidují náš národ." Transparent ve Westminsteru


V sobotu se v Londýně očekává demonstrace tisíců lidí, kteří požadují okamžité uspořádání parlamentních voleb a také opatření proti prohlubující se krizi životních nákladů.

Protestu, jehož součástí bude i pochod kolem parlamentu, se zúčastní odbory a komunitní organizace, uvedli jeho organizátoři ze skupiny People's Assembly.

"Vláda je v hluboké krizi a o už třetím premiérovi během několika měsíců rozhoduje úzká elita. Chceme uspořádat co největší demonstraci, abychom je donutili ke všeobecným volbám, a na znamení solidarity s každým stávkujícím pracujícím," uvedla Ramona McCartneyová, národní organizátorka People's Assembly.

"Chceme, aby se k nám v tento den připojili lidé z dělnické třídy a ukázali, jak jsme naštvaní a odhodlaní, a bojovali proti nové vlně úsporných opatření, které nám vláda vnucuje."

- Nový britský premiér Rishi Sunak v deníku Times: Miliardář: Kašlu na vás, plebejci!



 17933

Musk protiprávně vyhodil polovinu zaměstnanců Twitteru

5. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Už byla proti němu v USA podána žaloba
 
Musk  bez předchozího upozornění snížil počet zaměstnanců až o polovinu a náhle odřízl zaměstnance od přístupu k jejich počítačům a pracovním systémům.


Mnozí zaměstnanci strávili den loučením na Twitteru, zatímco Musk odhalil, že firmy začaly stahovat své reklamy, což podle něj vedlo k "masivnímu poklesu příjmů".   

Mezi těmi, kdo zastavili reklamu na Twitteru, jsou  i společnosti Audi, General Motors, General Mills a Pfizer, a to v obavách, že Musk omezí dezinformace a bezpečnostní ochranu platformy. Reklama tvoří 90 % příjmů společnosti Twitter.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko nevycvičí mobilizované brance, protože důstojníci a instruktoři jsou buď v první linii, nebo jsou už zabiti, sděluje Velká Británie

5. 11. 2022

čas čtení 10 minut

 
- Rusko má potíže s výcvikem 300 000 branců, protože zkušení důstojníci a školitelé již zemřeli, konstatuje Velká Británie


300 000 vojáků, které Putin povolal v rámci mobilizace, poskytuje "jen malou dodatečnou útočnou bojeschopnost", protože ruská armáda má problémy s jejich výcvikem, uvedla britská zpravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany ve své každodenní zprávě uvedlo, že vojáci jsou nasazováni s "malým nebo žádným výcvikem".

Částečně je to způsobeno nedostatkem munice a zařízení a částečně tím, že mnoho zkušených důstojníků a instruktorů bojuje na Ukrajině a mnozí z nich již pravděpodobně zemřeli, dodalo MO.

Ministerstvo uvedlo, že:

    Ruské ozbrojené síly jsou již nyní přetížené při zajišťování výcviku pro přibližně 300 000 vojáků potřebných pro "částečnou mobilizaci", která byla oznámena 21. září 2022.

    Tyto problémy budou ještě umocněny dodatečným pravidelným podzimním ročním odvodním cyklem, vyhlášeným 30. září 2022 a začínajícím 1. listopadu 2022, který by měl obvykle přinést dalších 120 000 osob.

    Nově mobilizovaní branci pravděpodobně projdou jen  minimálním nebo žádným výcvikem. Zkušení důstojníci a školitelé byli nasazeni do bojů na Ukrajině a někteří z nich   v konfliktu zahynuli.

    Ruské síly provádějí výcvik v Bělorusku kvůli nedostatku výcvikového personálu, munice a zařízení v Rusku. Nasazení sil s malým nebo žádným výcvikem poskytuje jen malou dodatečnou ofenzivní bojovou schopnost.

- Tma v Kyjevě: Žijeme tu jako křečci. Když se setmí, jdeme prostě spát.



Kyjev za tmy

4. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Deník New York Times uveřejnil pozoruhodnou fotografickou reportáž ze zatemnělého Kyjeva. Rusko teroristicky útočí na energetickou infrastrukturu Ukrajiny a v rámci úspory elektrické energie je v Kyjevě vypnuto veřejné osvětlení.

Vytváří to pozoruhodné, dosud neznámé scény. 

Fotografie ze zatemnělého velkoměsta se hned tak nevidí a časem budou vzácné, míní Radek Mokrý.

Fotografická galerie z temného Kyjeva je mimořádně na stránkách NYT přístupná bezplatně:

Rusko zřejmě vyhrožuje svým ustupujícím vojákům, že je zastřelí

4. 11. 2022

čas čtení 10 minut

 
- Kvůli nízké morálce a neochotě bojovat začaly ruské síly pravděpodobně nasazovat jednotky, které hrozí zastřelením vlastních ustupujících vojáků, sděluje britské ministerstvo obrany.

Zpravodajská zpráva zveřejněná v pátek brzy ráno popisuje tyto nově mobilizované ruské jednotky jako "bariérové jednotky" nebo "blokační jednotky" používané k nucení ruských vojáků, aby dál bojovali proti Ukrajině. Ve zprávě se píše: "V poslední době ruští generálové pravděpodobně chtěli, aby jejich velitelé použili zbraně proti dezertérům, včetně možného povolení střelby k usmrcení takových dezertérů po vyslovení varování. Generálové také pravděpodobně chtěli udržovat obranné pozice až do smrti. Taktika střílení dezertérů pravděpodobně svědčí o nízké kvalitě, nízké morálce a nedisciplinovanosti ruských sil."

 - Výměna válečných zajatců:



 16478

Postaví se Biden nové izraelské krajně pravicové vládě?

4. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Když šli Izraelci v úterý k volbám, zdálo se pravděpodobné, že Benjamin Netanjahu - obžalovaný expremiér - potřetí získá svůj bývalý úřad.

Ukázalo se však, že průzkumy přinesly ještě drtivější vítězství pravice, než mnozí očekávali, a přestože z po sobě jdoucích izraelských voleb v uplynulém desetiletí vždy vzešla "nejpravicovější vláda v dějinách Izraele", silná protidemokratická výpověď tohoto kola byla mnohem silnější než těch minulých, píše Mitchell Plitnick na webu Responsible Statecraft.

29463

5 nejhorších věcí, které by mohl krajně pravicový Netanjahu jako premiér provést izraelské demokracii a palestinské společnosti

4. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Jaké hlavní negativní důsledky může mít podle izraelského tisku a dalších zdrojů zvolení krajně pravicového izraelského politika Benjamina Netanjahua pro Izrael a svět?

1. Netanjahuovi fašističtější spojenci požadují, aby byli všichni "teroristé" popraveni. Netanjahu se tomuto požadavku v minulosti bránil, ale nyní, když je závislý na okrajové pravici, mohou toto opatření prosadit (Yuval Karni v centristickém listu Yediot Aharonot). Vzhledem k tomu, že Netanjahuovi noví přátelé Bezalel Smotrich a Itamar Ben-Gvir považují za "teroristy" v podstatě všechny Palestince, a dokonce i Izraelce palestinského původu, znamenalo by to šest milionů poprav. Jéje, na něco takového existuje slovo a mám ho na jazyku. Bez obav, ono mě to napadne, píše Juan Cole.

 16840

Chrlení publikací ve vědě aneb Proč se disulfiram musí stát panaceou

4. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Když vnímám mediální zprávy o vědě, mám dojem, že každý den musí být v Česku udělán aspoň jeden zásadní objev, že vlastně čeští vědci už vynalezli léky na všechny nemoci – jen s douškou, že uplatnění bude asi za 10 let, na což se hned nazítří zapomene, aby se mohlo dále pokračovat v chrlení nových objevů. Když si vezmu, že minimálně stejnou rychlostí musí také postupovat Švýcarsko, USA, UK, Japonsko, Německo…, jde mi z toho hlava kolem. Už přece dávno nemůžeme mít dost nemocí na to, kolik máme účinných léků! Jak je možné, že někdo ještě vůbec umírá na nějaké nemoci?

 16944

Zavře Rusko hranice?

4. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Pokud Kreml skutečně plánuje mobilizovat milion nebo více dalších mužů, aby sloužili na Ukrajině, nebude to moci udělat, dokud nezavře hranice. V opačném případě totiž bude další vlna útěků tak vydatná, že ekonomika země, která se ani se současnou vlnou dobře nevyrovnává, jednoduše skončí ve volném pádu, upozorňuje Vladislav Inozemcev.

 18437

Vrstvy obranné politiky

4. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Obrannou politiku (ve smyslu zajištění bezpečnosti vlastního národa proti blokádě/bombardování/invazi, nikoli ve smyslu kvaziimperialistického vměšování) lze rozdělit do vrstev, píše Sven Ortmann.

 19385

Proč Putin může preferovat válku před jednáním

4. 11. 2022

čas čtení 20 minut

Navzdory apokryfním citátům Churchill ve skutečnosti netvrdil, že diplomacie je vždy lepší než pokračovat v boji, jakmile válka začala. Nakonec jedním z jeho prvních činů ve funkci předsedy vlády v roce 1940 bylo odmítnutí návrhů, že je čas prozkoumat jednání o míru jen proto, že v té době se zdálo, že nacistické Německo má ve válce navrch, upřesňuje Lawrence Freedman.

 19085

O ruských pseudointelektuálech

4. 11. 2022

čas čtení 14 minut

Ruská válka proti Ukrajině je zaštítěna pseudointelektuálními akademiky hlásícími se k prokremelským myšlenkám a radikálnímu odmítání dnešního liberálního světa, píše Andreas Umland.

 19445

Revoluční sny a noční můry v uměleckém zcizení

4. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Na konci 70. let minulého století francouzský režisér Paul Grimault "uklízel stůl". Při té příležitosti mimo jiné kompletně přestříhal animovaný protějšek Werichova Císařova pekaře a pekařova císaře, film Le Roi et l'oiseau (Král a pták). Nová podoba filmu blížící se té, kterou si původně se scénáristou Jacquesem Prévertem představovali, byla veřejnosti představena v roce 1980.

Génius, který vymyslel systém valorizace důchodů v ČR

3. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Musím říct, že systém valorizací českých důchodů vymýšlel v roce 2011 opravdu hodně velký génius, píše ekonom Filip Pertold.

Už jsme si řekli, že mimořádné valorizace zvyšují jen procentní výměry, takže nízké důchody ostrouhají. Fajn. Pak díky tomu, že mimořádně vysoké valorizace jsou i pro předčasné důchody, tak letos o něj požádají prakticky všichni, kdo na něj mají nárok, a krásně to vyluxuje trh práce a bude to mít velké fiskální dopady.

 17360

Pokud budeme přírodu nadále zneužívat, zhroutí se a vezme nás s sebou

3. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Velká část přírody je kvůli rostoucím emisím CO2, průmyslovému zemědělství a znečištění na pokraji kolapsu

Posledních padesát let formovalo západní myšlení a jednání neblahé paradigma: "tragédie společného". Jedná se o situaci, kdy každý funguje podle svých vlastních zájmů a vyčerpává naše společné zdroje. Od roku 1968, kdy byl tento termín poprvé použit, jej naplno uplatňujeme s ničivými důsledky pro naši půdu, vodu a atmosféru, píše Christiana Figueres, šéfka klimatické konvence 0SN, jíž se podařilo dojednat pařížskou dohodu o akcích proti globálnímu oteplování z roku 2015.

Klimatická krize a krize biologické rozmanitosti jasně ukázaly, že tento omyl musíme napravit a postarat se o globální společné statky. Všichni potřebujeme čistý vzduch, úrodnou půdu, prosperující biologickou rozmanitost a zdravé oceány, abychom přežili a prosperovali. Teplotních limitů stanovených pařížskou dohodou nedosáhneme, aniž bychom nyní zastavili přeměnu ekosystémů a obnovili to, co již bylo vyčerpáno.

 19446

Severní Korea odpaluje kolem svého území rakety

3. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Severní Korea ve čtvrtek odpálila balistickou raketu u svého východního pobřeží, uvedla jihokorejská armáda.

Japonský systém nouzového varování  uvedl, že raketa proletěla nad japonským územím a minula ho. Obyvatelům prefektur Mijagi, Jamagate a Niigata rozeslal varování, že bude možná nutná evakuace, a vyzval je, aby zůstali doma.

Pozoruhodná rodina...

3. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Vznik sociálních sítí dává netušené možnosti. Anglická rodina Marshových, rodiče i jejich děti, vytvářejí na YouTube aktuální písňové komentáře k světovým i britským politickým událostem. Často při tom využívají - parodují - existující slavné populární melodie - jako zde tuto z muzikálu Jesus Christ Superstar, v nahrávce o tom, že neúspěšná britská premiérka Liz Trussová "musí odejít z funkce".

Uvádíme jako kulturní potěšení pro ty naše čtenáře, kteří umějí anglicky. Písně jsou nepřeložitelné, a potřebujete asi znát i britský politický kontext  ("OBR", například, v této písni je státní Office for Budget Responsibility, Úřad pro rozpočtovou odpovědnost, jehož úkolem je kriticky hodnotit fiskální rozhodování britské vlády):


 

Ale ne nutně! Tuto píseň právě vytvořili na podporu mladých Íránců, demonstrujících ve své zemi za svobod (na melodii australské skladby Waltzing Matilda) :



A tohle je parodická píseň podle známé námořní písně, "sea shanty" o tom, že britský premiér Rishi Sunak zase vrátil do funkce před několika dny za porušování vládních předpisů vyhozenou šílenou ministryni vnitra Suellu Bravermanovou:


  

Další satirická hudební vystoupení neuvěřitelně talentované rodiny Marshových naleznete ZDE

 17804

Jak je to s cenami energií v zemi, která díky premiéru Orbánovi soustavně podlézá darebáckému putinovskému Rusku

Maďarské ceny energií v dezinformační mytologii a realita

3. 11. 2022 / František Marčík

čas čtení < 1 minuta

"Maďarsko má nejlevnější energie!" tvrdí nám leckteří lumeni a pomatenci, kteří se příliš neobtěžují s ověřováním faktů a kteří nerozliší prefabrikovanou lež, neboli dezinformaci, od zpravodajského sdělení podepřeného několika důvěryhodnými zdroji.

Jaká je tedy realita maďarských energií? 

Pár příběhů z Maďarska, které hovoří za vše:

Největší maďarský hotel a několik lázní na zimu zavřou kvůli rostoucím cenám energií

V Maďařsku - zemi lázní - se jeskynní lázně staly obětí rostoucích cen plynu

Další maďarské termální lázně zavírají kvůli vysokým cenám energií

Slavné maďarské jeskynní lázně se staly obětí ochromující plynové krize v Evropě.

 19448

Opravdu je férové posunout věk odchodu do důchodu na mnohem později?

3. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Když někdo v mé blízkosti mluví o tom, že by někdo měl někam jít pracovat, aby “viděl”, obvykle to buď přejdu mlčením, anebo se snažím argumentovat, že společnost se holt skladá z lidí různých profesí a je to tak dobře. I když větší variabilita a prostupnost mezi fyzickou a duševní prací by lidstvu podle mě prospěla, píše Saša Uhlová na Facebooku.

Ale ty jo, když čtu takový nápady, že by lidi měli do důchodu odcházet mnohem později a že jsou schopni pracovat do pětasedmdesáti, poslala bych chytráky, kteří toto vypouštějí do veřejného prostoru, hákovat někam do fabriky taky.

Jasně,  třeba novinářem můžete být klidně až do smrti, kór když je náplní vaší práce oblažovat svět svými moudry od stolu. Chtěla jsem dodat “a pokud vám neubudou rozumové schopnosti”, ale nejsem si tak jistá, že je to vždy nutně autorův konec. A těch povolání, která se dají dělat do pozdního věku, je celá řada.

Ale lidi, co těžce fyzicky pracují, vypadají v mém věku často starší než moje máma, mají bolavé klouby, karpální tunely, záněty, bolesti zad, řadu dalších nemocí, atd…

Měli bychom se mnohem spíš bavit o tom, jak je toto možné a taky o tom, že společnost nese náklady na zdravotní péči zničenou pro to, aby někdo měl zisk. Místo toho budeme rozumovat nad tím, jak donutit lidi, aby dřeli do smrti. Já vám dám “běžné provozy”, holoto.

A ještě:



Ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer k obnovitelným zdrojům energie: Deset let jsme spali

3. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

V pondělí 31. 10. 2022 v podvečer proběhla panelová debata organizovaná sdružením Calla a Hnutím DUHA. pod názvem "České jaderné plány v nestabilních časech". Zúčastnili se jí náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Ehler, náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, bývalý premiér a  evropský komisař Vladimír Špidla a poslanec Evropského parlamentu, ekonom Luděk Niedermayer.

30771

Sen safari

3. 11. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Mívali jsme nějaké známé, kteří pracovali v ZOO ve Dvoře Králové v době, kdy Ing. Vágner snil svůj velký sen o skutečném safari v Československu. Časem se sice ukázalo, že realita bude skromnější, ale i tak se jednalo o revoluční počin. Kde bych se tenkrát nadál, že jednou nebudu muset za touhle atrakcí jezdit z Vysočiny kdoví kam, protože stačí jen vystrčit nos a projet se pozorně po místních silnicích - uvidíte leccos!

 19379

Británie: Konzervativci ani za dva roky už nezvítězí ve všeobecných volbách, konstatuje čelný odborník na průzkumy veřejného mínění

3. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Podle sira Johna Curtice bude pro britské konzervativce  velmi obtížné vyhrát příští volby v roce 2024

Voliči se rozhodli, že britské Konzervativní straně "nelze věřit, že bude schopna řídit zemi", konstatuje čelný britský odborník na průzkumy vedřejného mínění

"Kdybych měl premiérovi radit, řekl bych mu, že jediné, co musí udělat, je hrát podle pravidel," řekl Curtice
 


Pro konzervativce bude "nesmírně obtížné" vyhrát příští parlamentní volby poté, protože nyní budou vládnou ve fiskální krizi, ačkoli změna premiéra předpovědi komplikuje, uvedl přední  britský odborník na průzkumy veřejného mínění sir John Curtice.

 18414

Proč se Britské listy nezastávají pana Druláka

Není výzkumník jako výzkumník

3. 11. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Čtenář Britských listů pan Hořák vznesl vůči redakci dotaz, proč se Britské listy nepostavily také na stranu pana Druláka, zaměstnance Ústavu mezinárodních vztahů, jemuž zaměstnavatel odeslal vytýkací dopisy, v nichž ho žádá, aby se zdržel publikace nepodložených a zkreslených tezí jménem ústavu v českém tisku.

Za redakci shrnuji následující postoj, jenž stojí na faktu, že existuje diametrální rozdíl mezi Muriel Blaive z hlediska výzkumného i z hlediska velmi odlišného postupu jejich zaměstnavatelů:

 18414

Ke zdůvodnění

Malé, malinké zadostiučinění těch, kteří na větší nedosahují

3. 11. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Nedávno jsem hovořil se svým přítelem. Před pár lety se pokoušel habilitovat na jedné české univerzitě s prací, která zpochybňovala zavedený, úzkoprsý český - kulturně podmíněný - diskurs v jedné citlivé otázce. Byť publikoval, a to na místech a v jazycích, kde by se o tom členům komise mohlo jen zdát, byť práci doložil dostatečně teoreticky i metodologicky, nehabilitoval se. 

Pointa je v tom, jak se nehabilitoval. Komise totiž nevyjádřila odpor nesouhlasem. Členové komise se prostě zdrželi  a tím pádem habilitaci neumožnili. 

Pointa je v malé, malinké zbabělosti lidí, kteří nemají dost kuráže, nedokážou svůj argument či názor dostatečně podpořit a opřít a svůj politováníhodný záměr prosadí prostřednictvím formálních, procesních skulin, které je k tomu možno zneužít. 

Velmi podobný dojem mám ze způsobu, jakým Rada Ústavu pro studium totalitních režimů ukončila spolupráci s historičkou Muriel Blaive. Bez možnosti otevřeně argumentovat proti tomu, co se některým lidem v ČR skutečně zajídá, tedy proti důkladně vědeckým studiem podloženému, ale vůči lokálnímu většinovému diskursu disentnímu postoji, rada ústavu zvolila naprosto zbabělý formální trik, zabalený do absurdního zdůvodnění.

 16525

Analýza: Klima v Evropě otepluje dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr.

3. 11. 2022

čas čtení 6 minut


Trend rychlejšího oteplování v posledních 30 letech pravděpodobně způsobí mimořádná vedra, lesní požáry a záplavy, varují vědci.

 
Podle zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) se teploty v Evropě za posledních 30 let zvýšily více než dvakrát rychleji než celosvětový průměr.

Důsledky tohoto oteplování se již projevují - na celém kontinentu dochází k suchům, požárům a tání ledu. Zpráva o stavu klimatu v Evropě, vypracovaná ve spolupráci se službou EU Copernicus, varuje, že s pokračujícím trendem oteplování budou mít mimořádná vedra, lesní požáry, záplavy a další důsledky klimatických poruch dopad na společnost, ekonomiku a ekosystémy.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
16924