Britská rozvědka: Rusko na Ukrajině ztrácí zhruba 40 bojových vozidel denně

4. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Ruská armáda ztrácí na bojišti na Ukrajině až prapor obrněných vozidel denně a nemůže je rychle doplnit, píše britská rozvědka ve své nejnovější zprávě.

"V polovině října se v podmínkách ukrajinské ofenzívy ztráty ruských obrněných vozidel zvýšily na více než 40 jednotek denně, což je přibližně ekvivalent bojeschopného praporu," poznamenává britské ministerstvo obrany.

Aby vykompenzovalo ztrátu obrněných vozidel, mohlo Rusko v posledních týdnech zakoupit nejméně 100 dalších tanků a bojových vozidel z běloruských zásob. Ruské jednotky se však nadále potýkají s problémy kvůli nedostatku provozuschopných obrněných vozidel. "Ruští vojáci sloužící na Ukrajině jsou pravděpodobně otráveni tím, že jsou nuceni sloužit ve starých bojových vozidlech pěchoty, kterým říkají hliníkové plechovky," uvádí zpráva.

Obrněné jednotky a dělostřelectvo přitom zaujímají ústřední místo v ruské strategii válčení. Nyní ale ruská armáda pociťuje nedostatek jak obrněných vozidel, tak dělostřeleckých granátů, uzavírá britská rozvědka.

Dříve britské ministerstvo obrany oznámilo, že Rusko během celé války na Ukrajině ztratilo více než 25 % bitevních vrtulníků Ka-52. Nejméně 23 z 90 vrtulníků bylo sestřeleno ukrajinskými silami kvůli nedostatečné vzdušné převaze Ruska. V rozporu s ustanoveními vojenské doktríny začala ruská armáda používat k podpoře jednotek v bitvě vrtulníky bez krytí.

Podle projektu Oryx, který počítá ztráty ruské vojenské techniky na základě listinných důkazů, utrpělo Rusko nejvíce ztrát v bojových vozidlech pěchoty – 1 626 jednotek, z nichž 1 005 bylo zničeno, 33 poškozeno, 77 opuštěno a 511 zajato. Rovněž bylo ztraceno 684 bojových obrněných vozidel, z nichž 422 bylo zničeno, 9 bylo poškozeno, 24 bylo opuštěno a 228 bylo zajato ukrajinskou armádou.

Rusko začalo trpět těžkými ztrátami během ukrajinské protiofenzívy. V září ruská armáda uprchla z Charkiva a více než 200 tanků zanechala jako "trofeje" ozbrojeným silám Ukrajiny. Díky tomu se Rusko dostalo na první místo mezi dárci zbraní pro Kyjiv.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4375

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2022