Průběžné zpravodajství:

Koronavirus má nyní 4000 mutací

4. 2. 2021

čas čtení 10 minut
 
Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 346 439 očkování. V sobotu 6.2. bylo očkováno jen 2 430 osob.  (To snad není pravda!)  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 91 059 osob.  V sobotu bylo dokončeno očkování jen u 1638 osob!!  V důsledku takto pomalého očkování a obrovského rozšíření nákazy v ČR hrozí vznik variant koronaviru, proti nimž budou vakcíny neúčinné. Absolutně naléhavou nutností je snížit počet nákaz v zemi na minimum a očkovat statisíce denně. Pokud bude ČR očkovat jen cca 10 000 lidí denně, očkování potrvá do léta roku 2024! Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii   bylo už očkováno první vakcínou 11,4 milionů lidí, to je  17,2 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 30,8 milionů lidí, to je 9,3 procent obyvatelstva), z nich 8,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR překročil 1 milion, dosáhl počtu 1 030 112 osob. Ve čtvrtek 4.2. bylo v ČR zaznamenáno 8559 nových denních nákaz.   (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 17 129 lidí, to je od předchozího dne registrace o 153 mrtvých více.  V nemocnicích je 5756 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Česko je stále na tom velmi špatně:


- Až 85 procent britských občanů se chce nechat očkovat proti koronaviru, řekl v neděli v televizi ministr pro očkování Nadhin Zahawi. Je však znepokojen odporem proti očkování v menšinových nebělošských komunitách, zejména afrokaribské, černošské a asijské. Právě tito lidé jsou koronavirem nejvíce ohroženi.

- Británie by měla poskytnout vakcíny jiným zemím, doporučuje dr. David Nabarro, mimořádný vyslanec Světové zdravotnické organizace pro covid-19.

- Afghánistán dostal v neděli od Indie půl milionu dávek vakcín firmy AstraZeneca.

- Do soboty ráno bylo v USA proočkováno 39 037 964 dávek vakcín od firem Moderna a Pfizer/BioNTech.

- Čeští lékaři zuří nad nekompetentním jednáním ministerstva zdravotnictví ČR ohledně pomoci nemocnicím v Karlovarském kraji, viz níže:



- Austrálie plánuje vydávat očkovací certifikáty.

- Brazilský karneval byl letos zrušen.

- V Británii zemřelo dalšícjh 828 lidí, celkem je počet mrtvých na covid od začátku pandemie v Británii 112 092.

- Holandsko překročilo milion nákaz.

- Ve Francii v sobotu bylo v nemocnicích 27 369 osob, je to pokles o 245 od předchozího dne.

- Počet covidových pacientů vyžadujících intenzivní péče v zahlcených portugalských nemocnicích v sobotu od předchozího rekordu poklesl.

- Británie naočkovala první dávkou vakcíny více než 11,4 milionů osob, půl milionu lidí bylo očkováno oběma dávkami. 17,2 procent britského obyvatelstva nyní bylo očkováno první dávkou.

- Vakcína Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca je stejně tak účinná proti britskému kmenu koronaviru jako proti jeho původní variantě, zjistil výzkum.

- Vakciny firem Pfizer/BioNTech a Oxfordské univerzity/AstraZeneca jsou bezpečné. Z analýzy vyplynulo, že jen tři lidé z 1000 očkovaných měli v období od 9. prosince do 24. ledna 2024 vedlejší účinky. O vedlejších účincích informovalo 22 820 očkovaných z více než 6,9 milionů očkovaných. Většinou šlo o bolest v očkované paži, bolest svalů, bolest hlavy, chřipkové příznaky či horečku - což jsou příznaky, které se často vyskytují i u jiných vakcín, a byly krátkodobé. Stejně jako při klinických testech se vedlejší účinky vyskytovaly spíše u mladších očkovaných. 107 osob zemřelo krátce po očkování vakcínou Pfizer/BioNTech a 34 osob zemřelo krátce po očkování vakcínou Oxford/AstraZeneca. Jenže šlo o velmi staré lidi, kteří měli závažné zdravotní potíže. "Analýza individuálních případů nenaznačuje, že by vakcína hrála v jejich úmrtí nějakou roli," konstatuje se ve zprávě britské Medicines and Health Care Regulatory Agency, regulačního úřadu pro léky a zdravotnictví.

- Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock objednal třetí analýzu vazby mezi vitamínem D a covidem, vzhledem k tomu, že z dalších studií vyplývá, že nedostatek vitamínu D, který vzniká v lidském organismu normálně v důsledku slunečního záření, jehož je v zimě málo, zvyšuje riziko úmrtí na covid.  ZDE 

- Nová britská varianta se vyskytuje v Německu v méně než 6 procentech případů.

- Vedoucí politikové v Dánsku, v Rakousku, v ČR a v Řecku naléhají na Evropskou komisi, aby rychle zajistila dodávky vakcíny proti covidu, kterou vyvinul americký výrobce Johnson & Johnson.

- Tým se Světové zdravotnické organizace zkoumající ve Wuchanu původ pandemie přiznává, že je to nesmírně komplikovaná práce. Potíž je, že první nakažení byli zřejmě asymptomatičtí a nevěděli, že trpí nákazou covidu.

- Srbsko začne vyrábět ruskou vakcínu Sputnik V. Srbsko už naočkovalo 530 000 obyvatel, tedy skoro 7,5 procent svého obyvatelstva a je zemí s čtvrtou nejvyšší proočkovaností na jednoho obyvatele, po Izraeli, Británii a USA. 
 
- Covid: Cestování do zahraničí způsobuje smrt. Brzké omezení mezinárodního cestovního ruchu by bývalo zřejmě zabránilo rozšíření pademie po Evropě. Studie University of Aberdeen zjistila, že největším  vliv na pokles úmrtí na covid mělo omezení cestování do zahraničí. Studie zjistila, že přílet milionu osob ze zahraničí v první fázi pandemie způsobil nárůst úmrtí o 3,4 procenta.
- Čtvrtina lidí ve Francii, v Německu a v USA zřejmě odmítne se nechat očkovat. Nejméně váhání nad vakcínou je v Itálii (12 procent), v Británii (14 procent) a v Holandsku (17 procent). Jen 11 procent amerických občanů a 13 procent francouzských občanů důvěřuje své vládě jako spolehlivému zdroji informací o vakcínách. V Británii a v Holandsku je to 30 procent. ZDE 

- Švédsko a Dánsko plánují digitální očkovací průkazy za účelem cestování.

- Africké země se obávají dalších úmrtí, než tam konečně začne očkování.
 
- Holandsko je další zemí, která chce omezit vakcínu AstraZeneca jen na lidi mladší 65 let. Ostatní země, které to učinily, jsou Francie, Belgie, Německo, Švédsko, Polsko a další země. Švýcarsko uvedlo, že na základě dosažitelných dat nemůže tuto vakcínu schválit. Evropský regulační úřad pro léky ji však schválil pro použití pro všechny věkové kategorie. Británie vakcínu AstraZeneca užívá pro všechny věkové kategorie.

- Počet mrtvých v USA překročil 450 000. Bidenova vláda varovala občany, že v USA zemře až 600 000 lidí, než bude virus zvládnut.

- Jedna dávka vakcíny Pfizer/BioNTech poskytuje lidem po 21 dnech 90 procentní imunitu, vyplývá ze studie očkovaných osob v Izraeli.

- Sedmdesátiletý Brit zemřel na covid  Tchajwanu. Je to tam teprve devátý mrtvý od samého začátku pandemie a první cizinec. Tchajwan má 23,57 milionů obyvatel.

- Britská firma GlaxoSmithKline a německá firma CureVac uzavřely dohodu v hodnotě 150 milionů euro, v jejíž rámci mají vyvíjet nové vakcíny proti covidu-19 zaměřující se na nové varianty koronaviru. CureVac už pracuje s německou firmu Bayer na rychlém vývoji a výrobě až 300 milionů dávek vakcíny CVnCov. Ta může být skladována v normálních ledničkách. Probíhají poslední testy a měly by být dokončeny v březnu či v dubnu 2021.

- Němečtí vojenští lékaři odletěli do Portugalska pomáhat tamějšímu zdravotnictví zahlcenému množstvím koronavirových pacientů, zatímco se německý tisk diví, proč česká vláda nepožádá o pomoc Německo v případě zahlcených nemocnic v Karlovanském kraji.

- Britský ministr pro očkování Nadhim Zahawi řekl v televizi Sky News, že je v současnosti identifikováno asi 4000 variant covidu a že výrobci vakcín po celém světě zkoumají, jak mají vakcíny modifikovat, aby byly připraveny pro všechny varianty. Pokusil se také ubezpečovat ty britské občany, kteří dostali pouze první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech, že "po 15-21 dnech poskytuje tato první dávka silnou ochranu". Z některých studií prý vyplynulo, že vakcína je možná méně účinná proti novým variantám.

-Pandemie naprosto změnila vztah zaměstnanců vůči zaměstnavatelům. Ze studie asi 700 zaměstnanců v Británii vyplývá, že většina lidí se odmítá vrátit k stoprocentnímu dojíždění do kanceláří. Mnoho lidí dospělo k názoru, že práce z domova je lepší pro jejich zdraví a celkový pocit vyrovnanosti, přestože se méně pohybují a vznikají u nich bolesti svalů a kostí.

- Kanada má dostat množství vakcín z projektu Covax, určeného pro distribuci vakcín do chudších zemí.

- Oxford zahajuje test, zda je účinné, aby lidé dostali první dávku jedné vakcíny a druhou dávku jiné vakcíny.

- Více než 500 tenisových hráčů v australském městě Melbourne bylo ve čtvrtek uvrženo do karantény poté, co jeden pracovník karanténního hotelu byl testován pozitivně na virus.

- Mexický prezident po nákaze koronavirem je  "výborného zdraví".

- Brazílie nakoupí 30 milionů ruských vakcín Sputnik V z Ruska a z Indie.

0
Vytisknout
7108

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021