Studie: Kašlající pacienti vážně ohrožují covidem zdravotníky v nemocnicích

4. 2. 2021

čas čtení 2 minuty


Z nového britského výzkumu vyplývá, že bezpečnost tisíců zdravotníků v nemocnicích je vážně ohrožována kašlajícími covidovými pacienty. Riziko je daleko vyšší, než se dosud usuzovalo.

Studie zjistila, že kašláním vzniká nejméně desetkrát více aerosolových částic než mluvení či dýchání - což vysvětluje, proč tolik zdravotníků během pandemie onemocnělo a zemřelo.

Výzkum vede k novým požadavkům, aby zdravotníci a kdokoliv, kdo pečuje o osobu nakaženou covidem, měl nejefektivnější ochranné prostředky, včetně respirátorů FFP3 a že musí být zlepšeno větrání nemocnic.

 

Zdravotníci jsou až čtyřikrát častěji obětí nákazy koronavirem než běžná veřejnost. V normálních nemocničních pokojích je přitom nakaženost zdravotního personálu asi dvojnásobná ve srovnání s nakažeností zdravotního personálu na JIPkách, kde mají zdravotníci přístup k lepším ochranným prostředkům.

Dosud se usuzovalo, že situace na JIPkách je nebezpečnější, protože se usuzovalo, že tlakem poskytovaný kyslík pacientům vytváří velké množství koronavirového aerosolu. Z nynějšího výzkumu vyplývá, že tomu tak není a že situace je obrácená - největší nebezpečí zdravotníkům způsobem kašel covidem nakažených pacientů.

V Anglii zemřelo během pandemie už 883 zdravotníků.

Nový výzkum zřejmě posílí úsilí o zahájení veřejného vyšetřování úmrtí na covid mezi zdravotníky a pracovníky pečovatelských domovů. V prosinci eskalovala Asociace britských lékařů, která zastupuje zdravotníky pracující v první linii proti covidu, svou hrozbu soudního zkoumání postojů britské vlády a požadavek nezávislého vyšetřování "všech faktorů, které mohly způsobit smrt lékařů a zdravotníků". "Víme, že by bývalo mezi zdravotníky a lékaři daleko méně infekcí a úmrtí, kdyby byli řádně chráněni," řekla dr. Katie Sandersonová, lékařka a členka Asociace britských lékařů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7376

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2021