Průběžné zpravodajství:

Na koronavirus umírají i mladší lidé, varuje Světová zdravotnická organizace

3. 4. 2020

čas čtení 14 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Češi přestávají dodržovat sociální distancování. Zdá se, že mnoha Čechům otrnulo, roušky si sundávají a kouří, odstup dvou metrů nedodržují. Školky snad mají být zavřené - avšak v jedné školce v Příbrami ředitelka donutila zaměstnance, aby chodili do práce na sedmou ráno a myli a uklízeli školku, čistili okna. Podobně v divadle v Bohnicích. Proč? Nedodržování sociálního distancování je nebezpečné. Kdesi v Čechách se ve čtvrtek konal pohřeb - navštívilo ho sto lidí, nacpali se všichni jeden těsně vedle druhého do malé kaple. Není to snad zakázáno? Navzájem si mnozí z nich potřásali rukama! Kolik z těchto lidí přjede domů s nákazou? (JČ)

- Osmapadesátiletý německý lékař pracující v Londýně začal mít 19. března příznaky koronaviru a bylo mu řečeno, ať se izoluje doma. Na místo toho odletěl 25. března do Berlína a konsternované úřady se nyní snaží vystopovat všechny osoby, s nimiž cestou přišel do styku. V neděli 30. března byl ve svém berlínském bytě nalezen mrtvý. Trvalo to 11 dní. ZDE 

- Donald Trump se vyjádřil na páteční tiskové konferenci, že on žádnou roušku nosit nebude.

- Počet mrtvých na koronavirus dosáhl počtu 55 781 osob. Nejméně 1 056 777 osob bylo dosud nakaženo.

- V Londýně pohřbívají - zdravého - třináctiletého chlapce, který zemřel na koronavirus. Jeho rodina se nemohla pohřbu účastnit, protože jeho další dva sourozenci onemocněli koronavirem a rodina je v izolaci.


- Druhá mladá britská zdravotní sestra v plném zdraví zemřela na koronavirus. Byla to Aimee O’Rourke, zdravotní sestra z Margate v Kentu, matka tří dětí.  Zemřela také Areema Nasreen, šestatřicetiletá zdravotní sestra z Walsallu ve West Midlands, zemřela v úterý v nemocnici ve Walsall Manor, kde pracovala šestnáct let. (Potud přesvědčivost blábolů českých zdravotních "odborníků", že koronavirus "není horší než chřipka", nebo že "bychom jím měli být nakaženi všichni",  JČ)  Britští zdravotníci nyní dostávají psychologické poradenství ohledně toho, jak zvládat smutek po zemřelých, vzhledem k tomu, že se očekávají další úmrtí zdravotníků.  ZDE 

- Dr Michael J Ryan, výkonný ředitel krizových programů Světové zdravotnické organizace, zdůraznil, že WHO opakovaně varuje, že koronavirus ohrožuje i mladé lidi. Uvedl, že i v Jižní Koreji, jíž se podařilo epidemii zvládnout, každý šestý mrtvý byl mladší šedesáti let. V Itálii je za posledních šest týdnů nejméně 10-15 procent lidí na lůžkách intenzivní péče mladších než 50 let. Ryan upozornil, že země musejí dát přednost vybavení chirurgickými a lékařskými maskami pro zdravotníky. Dodal, že z důkazů vyplývá, že mít na sobě roušku na veřejnosti vás nutně nechrání, ale rouška, kterou má na sobě nakažená osoba, může trochu snížit rychlost šíření nákazy. Podle amerických Center pro zvládání infekcí
(CDC) je rouška nápomocná v situací, kde nelze dodržet sociální distancování dvou metrů, jako například v obchodech. Daleko důležitější než roušky je však důsledné dodržování sociálního distancování. (Vynucování nošení roušek v přírodě českými úřady je proto nesmyslné, stejně tak, jako trapné vytahování se ministra zdravotnictví Vojtěcha, jak je prý Česko vynucováním nošení roušek po světě slavné :))) (JČ) 


- Dr Emeka Okorocha, lékař v londýnské nemocnici, poté, co umírají zdravotníci: "Zjevně, jak přicházejí tyto zprávy, dostáváme se do velmi obtížné situace. Mluvím za sebe a jménem svých kolegů. Je pro nás opravdu obtížné přijít do práce, při vědomí, že chceme pro své pacienty udělat jen to nejlepší, ale zároveň víme, že ohrožujeme sami sebe i své rodiny. A tím se teď my všichni zabýváme. Všichni zpracováváme to, co se děje. Probíhá taková vnitřní etická debata. O tom, jaké nám teď hrozí riziko, a jaké riziko hrozí našim pacientům. Je to pro nás opravdu obtížná doba."

- Itálie zaznamenala v pátek dalších 776 úmrtí, celkem 14 681 úmrtí, avšak počet nových infekcí v Itálii se zpomaluje.

- Stovky amerických občanů uvízly v Moskvě poté, co ruská vláda zakázala všechny mezinárodní lety.

- Španělská vláda připravuje garantovaný příjem pro 5 milionů lidí.

- Slovinsko zavádí od soboty čtrnáctidenní karanténu pro všechny příchozí cizince.

- Více než čtvrt milionu občanů EU je stále ještě uvízlých v zahraničí, i když EU už repatrioivala 350 000 lidí.

- V Irsku došlo v domovech pro přestárlé za poslední týden k čtyřnásobnému zvýšení infekcí.
 
- V New Yorku zemřelo téměř 3000 osob.  ZDE  


- Reakce Maďarska na koronavirus:


- British Medical Journal: 80 procent případů COVIDU-19 v Číně je možná asymptomatických. Vyplývá to z údajů, zveřejněných čínskými úřady ve středu, z nichž vyplývá, že ze 166 nových nákaz za předchozích 24 hodin 130 osob nemělo žádné příznaky nemoci. Jde o malý vzorek, ale mohlo by to znamenat, že virus koluje už dlouho a že mu byla vystavena velká část obyvatelstva. Naproti tomu upozorňují odborníci, že v některých částech Británie dosud není příliš mnoho vážně nemocných pacientů, kdežto jinde ano, a z toho vyplývá, že tyto části země nebyly dosud postiženy infekcí.

- Počet úmrtí v britských nemocnicích do čtvrtka do 17 hodin stoupl na 3605, o 684 více než předchozího dne.

- Asi 90 procent Američanů dostalo příkaz být doma Někteří guvernéři se tomu však stále protiví.

- Koalice 30 zemí chce pracovat na boji proti COVIDU-19 v chudých státech světa.

- Ruská politice brutálně zatkla lékařku, aktivistku za práva lékařů Anastasii Vasilijevu,  která se vyjadřovala kriticky vůči strategii ruské vlády ohledně koronaviru:

- Švýcarská vláda zdvojnásobila své krizové půjčky podnikům na 40 miliard švýcarských franků (cca 41 miliard dolarů). 

 
- Policie v Indii zabarikádovala část jednoho z největších slumů v Asii po dvou úmrtích na koronavirus, čtvrť Dharavi v Bombaji, která se světově proslavila filmem Slumdog Millionaire z roku 2008.


- Británie: Více než 40 britských organizací zabývajících se mentálním zdravím, bezdomovectvím, násilím vůči ženám a dívkám a trestní spravedlností požadují dopisem od premiéra, aby stát během pandemie řádně podporoval zranitelné ženy:
- Další mladou obětí koronaviru bez jakýchkoliv chorob či zdravotních potíží se stala v Británii  šestatřicetiletá zdravotní sestra, matka tří dětí. Potud bláboly českých "odborníků", tištěných neodpovědnými médii (bude to stát životy), že "je to jen chřipka":


- Británie: "Oni ani mrtvé zdravotní sestry nepočítají." Britský ministr zdravotnictví ve čtvrtek v televizi: "Na koronavirus už zemřeli čtyři lékaři a několik sester."


- V pátek ráno je potvrzeno více než 1 002 000 případů nákazy a více než 51 400 úmrtí.

- V Maďasku varují novináři, že nový Orbánův zákon, údajně zaměřený proti pandemii, zabrání zveřejňování objektivních informací o pandemii a vystaví je trestnímu stíhání za novinářskou práci.

- Irák zakázal tiskové kanceláři Reuters práci v zemi na tři měsíce, poté, co varovala, že počet nákaz v Iráku je daleko vyšší, než co přiznávají tamější státní činitelé. Počet nákaz v Iráku je podle Reuteru v tisících, zatímco vláda tvrdí, že jich je 772. Obdobné obavy platí i o vládách Sýrie a Libanonu, které také lžou o počtu nákaz v jejich zemích.

- Vláda v Zimabwe uzamkla zemi, lidé v hlavním městě Harare, kteří nemají přístup k podpoře v nezaměstnosti, k potravinám a ani k tekoucí vodě, se obávají toho nejhoršího. Podobně děsivá situace je v Malawi, která naprosto nedokáže epidemii zvládat.

- Nezaměstnanost v Norsku stoupla v březnu šestinásobně, na 14,7 procent.

- Úroda v celé Evropě je ohrožena bez imigrantských pracovních sil. Úroda ovoce a zeleniny ve Španělsku, v Itálii, ve Francii, v Německu a v Británii shnije na polích, protože nejsou pracovní síly pro sklizeň.

- V Británii je více než 34 000 registrovaných případů nákazy a více než 2900 lidí zemřelo. Dočasná nemocnice, vybudovaná v Londýně za 9 dní, bude v pátek otevřena.


- Spojené státy, které mají největší počet případů ze všech zemí světa, potvrdily více než 236 000 nákaz a více než 5600 úmrtí.

 

- V USA vznikla kontroverze ohledně vyhození velitele letadlové lodi Theodore Roosevelt, která kotví v Guamu. Kapitán Brett Crozier napsal sžíravý dopis požadující silnější opatření proti koronavirové nákaze na jeho letadlové lodi, který byl pak prozrazen médiím.

- Vlády na Blízkém východě musejí jednat rychle s cílem omezit epidemii, poté, co tam počet nákaz stoupl na 60 000, téměř se zdvojnásobil za pouhý týden, varovala Světová zdravotnická organizace.

- Čína požaduje, aby zahraniční diplomaté nejezdili do Pekingu. Dočasně platí zákaz příchodu jakýcholiv cizinců do Číny. Ministerstvo zahraničí je si vědomo, uvedlo, že diplomaté jsou nakaženi.

- Hongkongská vláda obvinila televizi RTHK, že porušila "princip jediné Číny", když se zeptala na tiskové konferenci vysokého činitelé Světové zdravotnické organizace, zda bude Tchajwan do ní přijat. Ten neodpověděl, možná neslyšel, spojení vypadlo.

- Britští poslanci požadují během koronarovirové krize přísné omezení hazardních her, aby firmy nezneužívali zranitelných osob.

- Globální počet potvrzených nákaz stoupl nad milion. Celosvětový počet mrtvých stoupl nad 50 000. Nejpostiženější je Itálie, s 13 915 mrtvými, druhé je Španělsko, s 10 003 mrtvými, na třetím místě jsou Spojené státy s 5316 mrtvými.

- Počet globálních infekcí se zdvojnásobil za posledních osm dní. Trvalo 75 dní, než nákaza postihla první půl milion osob. Druhý půl milion postihla za osm dní. Globální úmrtnost je nyní asi pět procent nakažených osob.

- Nejvýznamnější evropské univerzitní nemocnice varují, že jim dojdou do čtrnácti dnů klíčové léky.

- 52 procent britských pacientů, kteří zemřeli, bylo starších 80 let. 40 procent pacientů, kteří zemřeli, bylo ve věku 60-79 let. 7 procent pacientů, kteří zemřeli, bylo ve věku 40-59 let. Méně než 1 procento obětí bylo mladších 40 let. 22 osob zemřelo ve věkové kategorii 20-39 let a zemřeli i tři oběti mladší dvaceti let. Nejmladší obětí byl v Británii třináctiletý chlapec. Britská data jsou asi čtrnáct dní za Itálií.  ZDE 

- Trump se podrobil patnáctiminutovému testu na koronavirus, test byl negativní.

- Obyvatelé Toronta budou pokutováni částkou 5000 kanadských dolarů, pokud nebudou dodržovat odstup nejméně dvou metrů.

- Britská vláda uvažuje o vydávání "imunitních certifikátů" lidem, kteří se uzdravili. Experti varují, že to je nebezpečné. 1. Testy nejsou spolehlivé. 2. Není známo, zda pacient nemůže být nakažen znovu a 3. Není známo, jak dlouho imunita trvá, pokud trvá.

- Donald Trump konečně začal používat Zákon o výrobě pro obranu, aby přiměl firmy vyrábět ventilátory.

- Francie pravděpodobně prodlouží uzamčení země za 15. duben.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro, stejně jako mnozí čeští výtečníci, stále bagatelizuje pandemii koronaviru. "Je to jako chřipka." Není.

 

- Počet lidí, kteří v Británii zemřeli na koronavirus v nemocnicích, stoupl o 569 na 2921.

- Ve Spojených státech se registrovalo jako nezaměstnaní nových 10 milionů lidí.

- Německo zaznamenalo 1,1 milionu žádností občanů o "okamžitou finanční pomoc" pro malé podniky a pro lidi pracující na volné noze. 1 miliard euro už jim byl vyplacen a další platby ve výši 1,8 miliard euro už byly schváleny.

- Katalánští separatisté prosí o pomoc španělskou armádu.

- Generální tajemník OSN António Guterres požaduje koordinovanou globální reakci proti pandemii - k té však nedochází. Guterres zdůrazňuje, že pandemie musí vést k větší globální odolnosti a solidaritě.

 Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
11180

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2020