Virová epidemie ohrožuje čínskou politickou elitu

11. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
Liduprázdné ulice, mrtvý klid v obchodech a prázdné autobusy. Pro většinu lidí tohle evokuje čínské město Wu-chan v karanténě - epicentrum epidemie koronaviru, píše Gordon Watts.


Ale ve skutečnosti takhle vypadá Peking, domov komunistické elity, Velká síň lidu a smutně proslulé náměstí Nebeského míru.

"Je to město duchů, sotvakdo vychází ven a jezdí jen velmi mnoho vozidel. Dnes kolem mě projelo šest autobusů a s výjimkou řidičů byly všechny prázdné. Během návštěvy supermarketu jsem byl jediným zákazníkem," sdělil o víkendu listu Asia Times bývalý kolega, jehož zpráva se podobá mnoha jiným.

Pokud jde o čísla, Peking leží 1 055 km od Wu-chanu. Avšak je tu více než 300 potvrzených případů onemocnění a dva lidé zemřeli.

Celkový oficiální počet zemřelých vystoupil na více jak 900, když infikováno je nejméně 40 000 lidí.

Hlavní ekonomická centra jako Kuang-čou nebo Šen-čen jsou oficiálně uzavřena. Další města jako Kchun-ming vzala věci do vlastních rukou a sama uzavřela prakticky veškeré podniky. Podobně jsou pro turisty beze slova vysvětlení uzavřena turistická lákadla jako Jün-nan.

Vláda prezidenta Si Ťin-pchinga kromě Wu-chanu izolovala dalších 15 měst. Až na 56 milionů lidí (což se blíží populaci Jižní Afriky) byla po zákazu cestování uvalena karanténa. Avšak otázky ohledně transparence bublají těsně pod povrchem.

"Vláda nedokázala účinně reagovat," říká Jen-čung Chuang, který se zabývá výzkumem globálního zdraví v thinktanku Council on Foreign Relations. "Wu-chanské i centrální zdravotnické úřady měly pro omezení šíření viru udělat mnohem více."

Od té doby se na čínských sociálních médiích projevil hněv vůči Siově administrativě, což ilustruje bezpříkladná reakce na smrt whistleblowera Li Wen-lianga dne 7. února.

Oftalmolog se snažil vyvolat poplach ohledně šíření infekce předtím, než byl umlčen představiteli komunistické strany. Minulý týden se stal další z obětí viru, poté co byl jeho hlas konečně slyšen.

To vyvolalo odezvu online a požadavky ohledně svobody projevu, než zasáhly legie pekingských cenzorů.

Vedle politických dopadů bude mít epidemie seismický efekt na ekonomiku. Hlavní mezinárodní společnosti s jistotou očekávají tvrdé dopady na dodavatelské sítě, které již začínají vykazovat známky stresu.

Přední dopravci jako Air Canada, Air France-KLM, Air India, American Airlines, British Airways, Delta, Finnair, Lufthansa, United Airlines a Virgin Atlantic zrušili všechny lety do Číny. Hongkongská Cathay Pacific minulý týden požádala svých 27 000 zaměstnanců, aby nastoupili na tři týdny neplaceného volna.

Globální automobilky jako Renault, Honda, Toyota, Tesla a Volkswagen buď omezily produkci, nebo uzavřely továrny v zemi do konce února.

Potravinářské společnosti Starbucks, McDonald´s, KFC a Pizza Hut uzavřely své čínské pobočky.

Prodejní značky včetně Adidasu, GAPu, H&Ms, Levi Strausse a Old Navy je následovaly, stejně jako luxusní značky typu Burberry.

Technologická společnost Foxconn vyrábějící iPhony a nyní i roušky, doufá v příštích dnech obnovit výrobu, ale většina prodejen Apple je dosud uzavřena. Amazon, Google a Microsoft omezily cestování do Číny a nazpět.

V Číně jsou zavřena zábavní střediska jako Shanghai Disney Resort a také síť 70 000 kin, což znamená výpadek trhu s tržbami ve výši 9,2 miliard dolarů, druhém největším na světě.

Ještě těžší je předpovídat přesná čísla, ale analytici již spekulují o letošním propadu růstu čínského HDP o 1 - 2 %. To ovšem nezahrnuje neznámé typu jak dlouho potrvá dostat chorobu pod kontrolu. Pravděpodobně se jedná o otázku v ceně jednoho bilionu dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7105

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2020